Kim Källström rekryterad för chefsroll

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Fotbollförbundets ekonomi svajar. Intäkterna har minskat och utgifterna har ökat avsevärt

– För att skapa en stark och effektiv verksamhet har vi nu omorganiserat oss genom att skapa nya avdelningar, konsolidera avdelningar och bibehålla några avdelningar intakta. Alla har haft möjlighet att vara kvar i verksamheten om de själva velat vilket har varit viktigt för mig att erbjuda då jag vet att bra medarbetare är svårt att hitta. Den nya strukturen ska tydligt visa att fotboll är vår kärnverksamhet, betonade Möllerberg.

Mycket uträttat snabbt

Hon tillträdde sin tjänst den 1 november. Bara en dryg månad senare presenterar hon sin nya organisation.

Personalen på SvFF fick ta del av den nya organisationen under onsdagen. 

förändringarna innebär också en minskad ledningsgrupp

- både Kim och Henrik får nyckelpositioner då jag vet att de har enorm respekt från respektive del av rörelsen som de ska ansvara för, säger Möllerberg  

- Vi måste också vara medvetna om att tuffare tider väntar och under 2024 med den nya strukturen på plats kommer vi att behöva fortsätta arbetet med genomlysning av verksamheten i respektive avdelning. 

Andrea Möllerberg kommer själv från ett uppdrag som chef på Stockholms Fotbollförbund och hon värnar om dialogen med distrikten. Vilket också syns i hennes nya organisation.

Allt har skett mot bakgrunden av ett mycket olyckligt år för verksamheten:

 • Herrlandslaget misslyckades.
 • Damlandslaget motsvarade inte heller förväntningarna
 • U21 för nästa generation bland grabbarna nådde inte sitt sportsliga mål.
 • Publiken uteblev när inte medvinden fanns där
 • Utan sportslig framgång blev det inga bonuspengar vid stora evenemang. Många miljoner försvann när resultaten uteblev
 • Som om inte det vore nog är overheadkostnaderna oerhört stora. 
 • 215 personer ska finnas på Solna-kansliets lönelista med vad det innebär i löner.
 • Intäkterna minskade i skrämmande takt, miljoner i intäkter försvann från fotbollens högborg i Solna.
 • Nu tar en ny regim tar över, anställda löps ut  samtidigt som flera nya personer måste in på nyckelposter. Från kanslipersonal till nya runt landslagen
 • Om det inte är kris i Svenska Fotbollförbundet så är situation oroande i allra högsta grad.
 • Det krävs både mycket tid och mycketjobb att fåallt på rätt kurs igen.

Inget dukat bord

Svenska Fotbollsförbundet har varit moderskeppet och föredömet i svensk idrott. I allt – resultat kopplat till framgång. En solid ekonomi inkluderat en stabil kraft och förmåga har präglat verksamheten.

Nu är vinden den motsatta.

Ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekreterare Andrea Möllerberg kom sannerligen inte till något dukat bord.

De måste i ställlet kavla upp ärmarna och ta på sig grovjobbar-overallen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.