Kim Källström rekryterad för chefsroll

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Fotbollförbundets ekonomi svajar. Intäkterna har minskat och utgifterna har ökat avsevärt

– För att skapa en stark och effektiv verksamhet har vi nu omorganiserat oss genom att skapa nya avdelningar, konsolidera avdelningar och bibehålla några avdelningar intakta. Alla har haft möjlighet att vara kvar i verksamheten om de själva velat vilket har varit viktigt för mig att erbjuda då jag vet att bra medarbetare är svårt att hitta. Den nya strukturen ska tydligt visa att fotboll är vår kärnverksamhet, betonade Möllerberg.

Mycket uträttat snabbt

Hon tillträdde sin tjänst den 1 november. Bara en dryg månad senare presenterar hon sin nya organisation.

Personalen på SvFF fick ta del av den nya organisationen under onsdagen. 

förändringarna innebär också en minskad ledningsgrupp

- både Kim och Henrik får nyckelpositioner då jag vet att de har enorm respekt från respektive del av rörelsen som de ska ansvara för, säger Möllerberg  

- Vi måste också vara medvetna om att tuffare tider väntar och under 2024 med den nya strukturen på plats kommer vi att behöva fortsätta arbetet med genomlysning av verksamheten i respektive avdelning. 

Andrea Möllerberg kommer själv från ett uppdrag som chef på Stockholms Fotbollförbund och hon värnar om dialogen med distrikten. Vilket också syns i hennes nya organisation.

Allt har skett mot bakgrunden av ett mycket olyckligt år för verksamheten:

 • Herrlandslaget misslyckades.
 • Damlandslaget motsvarade inte heller förväntningarna
 • U21 för nästa generation bland grabbarna nådde inte sitt sportsliga mål.
 • Publiken uteblev när inte medvinden fanns där
 • Utan sportslig framgång blev det inga bonuspengar vid stora evenemang. Många miljoner försvann när resultaten uteblev
 • Som om inte det vore nog är overheadkostnaderna oerhört stora. 
 • 215 personer ska finnas på Solna-kansliets lönelista med vad det innebär i löner.
 • Intäkterna minskade i skrämmande takt, miljoner i intäkter försvann från fotbollens högborg i Solna.
 • Nu tar en ny regim tar över, anställda löps ut  samtidigt som flera nya personer måste in på nyckelposter. Från kanslipersonal till nya runt landslagen
 • Om det inte är kris i Svenska Fotbollförbundet så är situation oroande i allra högsta grad.
 • Det krävs både mycket tid och mycketjobb att fåallt på rätt kurs igen.

Inget dukat bord

Svenska Fotbollsförbundet har varit moderskeppet och föredömet i svensk idrott. I allt – resultat kopplat till framgång. En solid ekonomi inkluderat en stabil kraft och förmåga har präglat verksamheten.

Nu är vinden den motsatta.

Ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekreterare Andrea Möllerberg kom sannerligen inte till något dukat bord.

De måste i ställlet kavla upp ärmarna och ta på sig grovjobbar-overallen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.