3 000 000 000 kr ny fotbollsarena

Det är ändå för fotboll som Friends arena är byggd. För 3 miljarder kronor. Så stunden var synnerligen speciell när en efter en av landslagsspelarna sprang in på den läckert lysande gräsmattan i det som ska bli svensk fotbolls nationaltempel de närmaste decennierna.
Pontus Wernblom, Tobias Sana, Jiloan Hamad och Jonas Olsson under den första landslagsträningen någonsin på Friends arena under måndagen inför landskampen mot England på onsdag. Foto: Jessica Gow, Scanpix


Det fanns en lyster hos landslaget när truppen anlände till arenan. Samma lyster som omgivningen och fansen visar inför just landslaget. Men nu var spelarna nyfikna och ivriga.

Spelarna ivriga

Det är inte var dag de springer ut på en ny arena, i synnerhet inte en svensk internationell topparena. Taket var stängt, det rådde cirka 20 plusgrader, strålkastarna spred ett magnifikt ljus och gräset såg nytt och inbjudande ut.

Landslaget genomförde ett lika allvarligt som lagom lekfullt pass och som mest innebar att alla fick känna på atmosfären. Säkerligen ägnade de en tanke åt vad som vilken stämning som kan uppstå när 50 000 åskådare fyller hallen med jubel.

Det är ju vad som ska ske på onsdag kväll när England kommer för invigningsmatchen. Tänkt att bli en spektakulär upplevelse, men lite trist att den ene efter den andra engelske stjärnan rapporteras skadad och förhindrad.

Zlatan kommer väl sist...

Sverige har åtminstone en stjärna och han är på plats. Och apropå det stod Samuel Holmén för dagens bästa kommentar:

- Han kommer väl sist in fast han bestämmer ändå vart han ska sitta.

Ingen kunde ta miste på att det gällde Zlatan Ibrahimovic och platserna i omklädningsrummet. Dem var det mycket runt.

Få lite hemkänsla

Förbundskapten Erik Hamrén valde att uttrycka sig lite mera neutralt:

- Vi har varit på Råsunda i många, många år, här kommer man till nytt ställe och kanske tänker "var ska jag sitta, var kan man hålla på och lattja lite innan uppvärmningen",

Han betonade det här med hemkänsla:

- På Råsunda var vi hemma, kände sig trygg, bekväm, det känns alltid bra. Det tar ett tag om man möblerar om hemma också, krävs lite tid att vänja sig vid det.

Kim valde noggrant

Samuel Holmén berättade att det har varit lite bråk om platserna i omklädningsrummet.

- Det var lite slagsmål... Fast det gick bra. Det var ett stort omklädningsrum så det fanns fina platser till alla.

Men för vissa var placeringen väldigt viktig. Som för Kim Källström.

- Han var väldigt snabb att välja plats, så det är väl lite olika. Han tog den platsen som Elmander brukar ha, han brukar vilja sitta på kanten. Jag vet inte om det blir något tjafs mellan dem, skrattade Andreas Isaksson.

Festdag - utan match

Så där höll de på. Erik Hamrén igen:

- Jag hoppas att det ska bli väldigt trevligt, men det vet man först efteråt. Det ska bli spännande och det tror jag att de flesta spelarna också tycker. Arenan är häftig och det blir spännande att se den vid en fotbollsmatch, säger Erik Hamrén.

Sedan vinkade han till sig sitt gäng och tog sikte mot Fotbollsgalan. Sällah har väl fotbollslandslaget upplevt en sådan dag med partaj utan att spela matcher.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.