Politikerna överens - vi ska satsa!

Nu är det klubbat och klart. Karlstad satsar 510 miljoner kronor på nya arenor. De värmländska politikerna är överens och har tagit varandra i hand - kommunen är i starkt behov av nya moderna hallar. Det behövs en allmän uppdatering. Satsning är av det formatet att det överträffar det mesta bland kommuner i Sverige. 

Här på Sannafältet får Karlstad en ny arena för bl a friidrott. På området ska det också uppföras en inomhusarena och en konstgräsplan.

En ny inomhusarena och en utomhusarena samt en konstgräsplan ska uppföras på Sannafältet. Därutöver blir det en överbyggnad på Tingvalla isstadion. 

En strategisk plan

Kommunstyrelsen har tagit fram strategisk plan och en budget för 2020–2022 för Karlstads kommun och där prioriteras barnen. Det råder en total politisk enighet om satsningen.  

Idrottsföreningarnas verksamhet har stor betydelse för folkhälsan har politikerna fastslagit och de har i konsekvensens namn insett att Karlstad har behov av nya idrottsarenor för att skapa goda möjligheter för fler idrotter att utövas på både bredd- och elitnivå.

Moderaterna, centern, liberalerna, kristdemokraterna, miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet står alla bakom beslutet att förstärka kommunens utbud. Ingen ifrågasätter satsningen på en halv miljard.

Det innebär att det på Sannafältet kommer byggas en inomhus- och en utomhusarena och en konstgräsplan. Där kommer det också skapas en ingångsportal till I2-skogen.

Anläggningarna kan användas för bland annat friidrott, fotboll och amerikansk fotboll.  Det ska också byggas tak över Tingvalla isstadion för konståkning, bandy, ishockey och annan skridskoverksamhet.

Satsningarna vänder sig även till allmänheten eftersom det ska bli goda möjligheter att motionera i och i anslutning till arenorna. 

Finansieringen bygger på att Karlstads kommun tar ett stort ansvar för investering- och driftsekonomin. Men för att projekten ska kunna genomföras krävs ekonomisk samverkan med berörda föreningar och deras samarbetspartners. 

Det formella beslutet ska klubbas vid kommunfullmäktiges budgetsammanträde i den 19 juni. Sedan väntar en omfattande planerings- och projekteringsprocess. Målsättningen är att byggnationerna ska påbörjas under år 2020.

Total uppslutning

- Nu händer det som vi har jobbat för så länge. Jag är stolt över att vi har nått en så bred politisk enighet för de här viktiga investeringarna som kommer att gynna Karlstadsborna och Karlstad som evenemangs- och idrottsstad, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M).

- Det här är en satsning på vinter- och sommaridrotter, män och kvinnor, ungdomar, motionärer och elit. Det här kommer gynna idrotten, folkhälsan och besöksnäringen och stärker Karlstads attraktionskraft, säger Linda Larsson, vice ordförande i kommunstyrelsen (S).

- Fantastiskt. Det här är otroligt bra för IF Göta och kommer ge oss fina förutsättningar att utveckla vår idrott, men det är också ett historiskt beslut som kommer gynna hela staden, säger John Weslin, ordförande i IF Göta.

- Ett mycket glädjande besked. Den breda politiska överenskommelsen ger stabilitet och nu kan vi föreningar jobba tillsammans med kommunen och med varandra för att skapa kreativa synergieffekter, säger Stefan Larsson, VD för Färjestad BK.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.