Ombyggd golfbana till reapris

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

Jonas Widegren, klubbchef vid Stockholms GK (t v), och banarkitekten Christian. Lundin, tar emot utmärkelsen för Världens bästa renovering 2022 vid en ceremoni i Kalifornien.

Budgeten på 18 miljoner kr inklusive ny bevattningsanläggning, som sparar minst 35 procent vatten anses i sammanhanget vara mycket låg. Övriga pristagare arbetade med budgetar på mellan 50 och 150 miljoner kr.

Rekordbillig ombyggnad

- Vi fick verkligen mycket för pengarna, säger Jonas Widegren efter hemkomsten till klubben och fortsätter:

- Många var också imponerade av hur vacker banan blivit efter omgörningen av de klassiska bunkrarna och de nya vyerna som skapats.

- Det var också kul att se intresset för vårt hållbarhetsarbete, bland annat det nya bevattningssystemet och att vi kommer att hjälpa kommunen att använda dagvatten som vi renar från bland annat fosfor på banan.  

 - Att få ta emot det här priset på årligen återkommande Golf Inc Summit var stort för Stockholms GK, tillägger klubbchefen.

Mottagandet av utmärkelsen blev höjdpunkten på ett framgångsrikt år i klubbens snart 120-åriga historia. Stockholms GK bildades 1904.

Ombyggnad i klassisk stil

  • Siffror för banans restaurering i korthet:
  • Alla 87 bunkrar på banan är ombyggda i klassisk stil med moderna metoder. 
  • Fyra hela greenområden har byggts om. 
  • 13 nya tee-områden, så kallade tee-boxar skapades.
  • Nytt bevattningssystem med nära tre mil rör och 1 000 nya sprinklers.
  • Kostnad: 18 miljoner kronor.

Thomas Westlind

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen