Golfförbundet måste dra in på personal

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Både föreningsstämma och bolagsstämma förordade försäljning till Golfverket AB, enligt förslag från styrelsen, 288 ja och endast två nejröster.

Enligt avtalet, som nu ska undertecknas, investerar Golfverket AB 44 miljoner i ett nytt gemensamt bolag.  Haninge GK AB får en ägarandel på 20 procent, ersättning för att banan, och andra tillgångar, förs över till  det nya Golfbolaget AB. 

Golfverket AB tar även över Haninge GK:s skulder på cirka 20 miljoner kronor.

Patrik Stymne har i medlemsbrev till föreningens cirka 1000 medlemmar beskrivit att han ”drivs av att investera i projekt som ger livet mening”.

 Han startade på 1990-talet internet – konsult företaget Spray och var tio år senare medgrundare till spelföretaget King.  Nu är King under amerikansk ägo,  försäljningssumman var 50 miljarder kronor. Ett belopp som lagt grund till investeringsfonden Sweet Capital.

Allan Adolfsson är väl känd för Haninge GK:s medlemmar då han sedan 2018 är föreningens head pro. I de nya ägarnas vision finns ett nytt klubbhus, samt ett omfattande utvecklingsprogram för Slottbanan, 18  hål och Ängsbanan 9 hål. Med utökad ban personal och inköp av robotgräsklippare.

-För Haninge GK:s medlemmar är det bara positivt att få in en stark ägare. Framtiden är oviss, med stigande driftkostnader och med ett högt ränteläge. Med nytt kapital kan vi säkra upp de investeringar som vi gjort i våra banor, sammanfattar Ragnar Unge, ordförande i Haninge GK.

Ombyggnad blev dyr

Ombyggnaden av Slottsbanan har varit kostnadskrävande, och Golfverket AB:s intåg som huvudägare är ekonomiskt till gagn för föreningens medlemmar. Nu kan dramatiska kostnadshöjningar, och medlemsflykt, rimligen undvikas.

En tydlig ambition för Stymne/Adolfsson är att anläggningen på sikt ska rankas bland topp 20 bland anläggningar i Sverige och i en framtid utmana om värdskapet för tävlingar på challenger-touren och damernas Europatour.

Åren 1990-1996 var Haninge-banan värd för damernas Europatour sju år i rad med svenska segrare, Liselotte Neumann, tre gånger, Helen Alfredsson en gång och Annika Sörenstam, genombrottsåret 1996.

Haninge GK är moderklubb för flera av landets främsta herrspelare under 2000-talet.  Den senaste i raden är Vincent Norman, 24 år, en seger vardera på PGA-touren och Europa touren under 2023. Rankad just nu 74:e plats i världen. Högst rankad är Ludvig Åberg, 32:e plats, Alexander Norén, också han med ett förflutet på Haninge är rankad på 55:e plats.

”Med den kunskap, erfarenhet och de ekonomiska muskler vi har, ser vi framför oss en anläggning med fantastiska spelmöjligheter och en naturlig mötes – och samlingsplats för golfälskare som vi själva”.

Den avslutande meningen är Stymne/Adolfssons inbjudan, och storslagna löfte  till golf-Sverige.

 På Svenska Golfförbundets kansli är tongångarna inte lika ljusa.  Svenskgolf.se kan berätta att åtta tjänster försvinner på förbundet,  64 tjänster ska bantas till 56.

Förbundet drar in

-Det är aldrig en rolig uppgift att minska organisationen och SGF måste anpassa till det nya ekonomiska landskapet, meddelar Gunnar Håkansson, SGF:s generalsekreterare.

-Vi har också tagit till oss viktiga inspel från distrikten  att SGF måste göra sin del i en ny ekonomisk ram, och det har vi tagit på allvar, avslutar Gunnar Håkansson.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.