Golfförbundet måste dra in på personal

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Både föreningsstämma och bolagsstämma förordade försäljning till Golfverket AB, enligt förslag från styrelsen, 288 ja och endast två nejröster.

Enligt avtalet, som nu ska undertecknas, investerar Golfverket AB 44 miljoner i ett nytt gemensamt bolag.  Haninge GK AB får en ägarandel på 20 procent, ersättning för att banan, och andra tillgångar, förs över till  det nya Golfbolaget AB. 

Golfverket AB tar även över Haninge GK:s skulder på cirka 20 miljoner kronor.

Patrik Stymne har i medlemsbrev till föreningens cirka 1000 medlemmar beskrivit att han ”drivs av att investera i projekt som ger livet mening”.

 Han startade på 1990-talet internet – konsult företaget Spray och var tio år senare medgrundare till spelföretaget King.  Nu är King under amerikansk ägo,  försäljningssumman var 50 miljarder kronor. Ett belopp som lagt grund till investeringsfonden Sweet Capital.

Allan Adolfsson är väl känd för Haninge GK:s medlemmar då han sedan 2018 är föreningens head pro. I de nya ägarnas vision finns ett nytt klubbhus, samt ett omfattande utvecklingsprogram för Slottbanan, 18  hål och Ängsbanan 9 hål. Med utökad ban personal och inköp av robotgräsklippare.

-För Haninge GK:s medlemmar är det bara positivt att få in en stark ägare. Framtiden är oviss, med stigande driftkostnader och med ett högt ränteläge. Med nytt kapital kan vi säkra upp de investeringar som vi gjort i våra banor, sammanfattar Ragnar Unge, ordförande i Haninge GK.

Ombyggnad blev dyr

Ombyggnaden av Slottsbanan har varit kostnadskrävande, och Golfverket AB:s intåg som huvudägare är ekonomiskt till gagn för föreningens medlemmar. Nu kan dramatiska kostnadshöjningar, och medlemsflykt, rimligen undvikas.

En tydlig ambition för Stymne/Adolfsson är att anläggningen på sikt ska rankas bland topp 20 bland anläggningar i Sverige och i en framtid utmana om värdskapet för tävlingar på challenger-touren och damernas Europatour.

Åren 1990-1996 var Haninge-banan värd för damernas Europatour sju år i rad med svenska segrare, Liselotte Neumann, tre gånger, Helen Alfredsson en gång och Annika Sörenstam, genombrottsåret 1996.

Haninge GK är moderklubb för flera av landets främsta herrspelare under 2000-talet.  Den senaste i raden är Vincent Norman, 24 år, en seger vardera på PGA-touren och Europa touren under 2023. Rankad just nu 74:e plats i världen. Högst rankad är Ludvig Åberg, 32:e plats, Alexander Norén, också han med ett förflutet på Haninge är rankad på 55:e plats.

”Med den kunskap, erfarenhet och de ekonomiska muskler vi har, ser vi framför oss en anläggning med fantastiska spelmöjligheter och en naturlig mötes – och samlingsplats för golfälskare som vi själva”.

Den avslutande meningen är Stymne/Adolfssons inbjudan, och storslagna löfte  till golf-Sverige.

 På Svenska Golfförbundets kansli är tongångarna inte lika ljusa.  Svenskgolf.se kan berätta att åtta tjänster försvinner på förbundet,  64 tjänster ska bantas till 56.

Förbundet drar in

-Det är aldrig en rolig uppgift att minska organisationen och SGF måste anpassa till det nya ekonomiska landskapet, meddelar Gunnar Håkansson, SGF:s generalsekreterare.

-Vi har också tagit till oss viktiga inspel från distrikten  att SGF måste göra sin del i en ny ekonomisk ram, och det har vi tagit på allvar, avslutar Gunnar Håkansson.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.