London-OS 1 miljard billigare!

Med en TV-sänd gala direkt från Trafalgar Square och event på andra tävlingsarenor firade London på onsdagskvällen att exakt ett år återstod till invigningen av OS 2012. Då med 80 000 åskådare på OS-stadion och inför miljarder TV-tittare.

Trots all pompa och ståt – det mest anmärkningsvärda är att OS-budgeten visar en prognos på 7,3 miljarder pund, vilket skulle innebära att spelen kostar en miljard mindre än beräknat. 

Visa OS-medaljerna

Kändisar och kungligheter närvarade vid Trafalgar Square och inte minst deltog IOK:s ordförande Jacques Rogge och vid en särskild ceremoni visades OS-medaljerna för första gången.

- Vi är redo, vi har kommit långt, men mycket hårt arbete återstår, betonades i budskapet till omvärlden.

Dessutom, från ansvarigt håll vill man gärna framhålla att budgeten hålls och att många arenor byggs för både OS och vardagen. Eller att arenor blir tillfälliga för att sedan rivas. Här förekommer inget slöseri, vill engelsmännen betona.

Flesta arenorna klara

- Arenorna är klara till 90 procent. Vi har byggt sex stora arenor och de för basket, handboll samt vattenpolo är enbart för OS, säger John Armitt som är ordförande för ODA som ansvarar för att bygga arenorna.

Smart, förutseende och miljöanpassat gäller i engelsmännens planering.  Allt ska bli användbart och vara en naturlig utveckling av stan och i synnerhet de östra delarna.

OS-byn ska bli ett nytt modernt bostadsområde. 17 arkitekter har ritat husen och när idrottarna lämnar London ska lägenheterna redan vara bokade av fast boende.

Trist med biljetterna

Vill du se OS på plats så tyvärr, det finns inga biljetter kvar.

Det hade krävts att du som svensk skulle ha ansökt senast i april. Nu är det slutsålt.

Systemet var ändå rättvist, som engelsmännen har uttryckt det. För att undvika att enbart ”först till kvarn” skulle gälla har man upprättat olika ansökningsperioder och därefter genomfört en lottning.

Varje land har dessutom tilldelats ett antal biljetter och här finns det en chans att Sverige så småningom kan få ett antal av återlämnade biljetter.

Fakta

OS i siffror

2 miljoner ansökningar om biljetter till invigningen.
1 miljon vill se 100-metersfinalen.
8 000 fackelbärare under facklans färd genom England.
10 500 deltagare i 26 idrotter.
240 000 personer vill bli volontärer.
200 pund kostar det i böter för den som använder de speciella OS-filerna.
3 000 000: så många fler ska utnyttja Londons kollektivtrafik under OS.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.