London-OS 1 miljard billigare!

Med en TV-sänd gala direkt från Trafalgar Square och event på andra tävlingsarenor firade London på onsdagskvällen att exakt ett år återstod till invigningen av OS 2012. Då med 80 000 åskådare på OS-stadion och inför miljarder TV-tittare.

Trots all pompa och ståt – det mest anmärkningsvärda är att OS-budgeten visar en prognos på 7,3 miljarder pund, vilket skulle innebära att spelen kostar en miljard mindre än beräknat. 

Visa OS-medaljerna

Kändisar och kungligheter närvarade vid Trafalgar Square och inte minst deltog IOK:s ordförande Jacques Rogge och vid en särskild ceremoni visades OS-medaljerna för första gången.

- Vi är redo, vi har kommit långt, men mycket hårt arbete återstår, betonades i budskapet till omvärlden.

Dessutom, från ansvarigt håll vill man gärna framhålla att budgeten hålls och att många arenor byggs för både OS och vardagen. Eller att arenor blir tillfälliga för att sedan rivas. Här förekommer inget slöseri, vill engelsmännen betona.

Flesta arenorna klara

- Arenorna är klara till 90 procent. Vi har byggt sex stora arenor och de för basket, handboll samt vattenpolo är enbart för OS, säger John Armitt som är ordförande för ODA som ansvarar för att bygga arenorna.

Smart, förutseende och miljöanpassat gäller i engelsmännens planering.  Allt ska bli användbart och vara en naturlig utveckling av stan och i synnerhet de östra delarna.

OS-byn ska bli ett nytt modernt bostadsområde. 17 arkitekter har ritat husen och när idrottarna lämnar London ska lägenheterna redan vara bokade av fast boende.

Trist med biljetterna

Vill du se OS på plats så tyvärr, det finns inga biljetter kvar.

Det hade krävts att du som svensk skulle ha ansökt senast i april. Nu är det slutsålt.

Systemet var ändå rättvist, som engelsmännen har uttryckt det. För att undvika att enbart ”först till kvarn” skulle gälla har man upprättat olika ansökningsperioder och därefter genomfört en lottning.

Varje land har dessutom tilldelats ett antal biljetter och här finns det en chans att Sverige så småningom kan få ett antal av återlämnade biljetter.

Fakta

OS i siffror

2 miljoner ansökningar om biljetter till invigningen.
1 miljon vill se 100-metersfinalen.
8 000 fackelbärare under facklans färd genom England.
10 500 deltagare i 26 idrotter.
240 000 personer vill bli volontärer.
200 pund kostar det i böter för den som använder de speciella OS-filerna.
3 000 000: så många fler ska utnyttja Londons kollektivtrafik under OS.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.