Så används SOK:s OS-miljoner

Nu redovisar SOK för första gången hur mycket pengar som har investerats i kommande medaljörer. För så höga är kraven inför London-OS. De svenskar som reser dit ska vara medaljaspiranter. Därav satsningen på 30 miljoner kronor, än så länge.

Med ett år kvar till invigningen av de olympiska sommarspelen i London anger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg hur realistiska de blågula förhoppningarna kan bli.

- Just nu pekar de internationella prognoserna på sju medaljer — även om det är en aning bättre än inför Peking 2008 — så kommer vi att slå ur underläge också i London. Vi har flera unga på väg fram som inte ska vara som bäst förrän i Rio 2016 men som kanske kan överraska redan nu.

SOK har på eget initiativ synat utbetalningarna till de olika specialförbunden. Det handlar om stora summor och gäller cirka 30 miljoner kronor så här långt. Under de tolv återstående månaderna stiger beloppet till mer än det dubbla.

Pengarna går till att skapa resurser. Många idrottare får möjlighet att träna på hel- eller halvtid. Det rör sig också om förbättrade träningsvillkor, som instruktörer och hallar. Likaså medverkan i internationella tävlingar.

Så här är läget i de "svenska" OS-sporterna:

Badminton

En herrsingelspelare, Henri Hurskainen, och ett damdubbelpar, Emelie Lennartsson/Emma Wengberg, har siktet i första hand inställt på Rio 2016 men har möjlighet att via världsrankingen våren 2012 att ta OS-platser.

SOK:s stöd 2010 låg på 1 dryg miljon kronor. Pengarna satsades bland annat på sparring, Asientävlingar, tränare vid centrat i Malmö samt stipendier.

Bordtennis

Två spelare, Jörgen Persson och Pär Gerell, har båda klarat den internationella kvalgränsen men behöver ytterligare resultat i Pro Tour-tävlingarna. Laget har de bästa chanserna.

SOK stöd för 2010 låg på 1knapp miljon kronor som bland annat användes till sparring i internationell miljö, internationella tävlingar och fysioterapi.

Boxning

De flesta av OS-platserna för herrarna kommer att fördelas på VM i Istanbul i månadsskiftet september/oktober. En kvartsfinalplats på VM brukar räcka för att ta en OS-plats. Tre, fyra svenskar har med rätt lottning och lite flyt en möjlighet.

För damernas del är det VM i maj 2012 som gäller. Damerna tävlar i tre viktklasser i London med tolv deltagare i varje. På VM gäller det, som för herrarna, att greja en kvartsfinalplats. Tar sig svenskorna till OS finns det klara medaljchanser.

SOK stödjer denna säsong boxningen med drygt 1,1 miljoner kronor. Stödet går bland annat till hälften av förbundskaptenens lön, sparringläger, internationella tävlingar, fysioterapi, personlig fysträning, gruppsatsningar inför OS-kval på herrsidan.

Brottning

På damsidan är den inhemska konkurrensen knivskarp i tre viktklasser. I 55 kg handlar det mellan Sofia Mattsson och Ida Theres-Nerell, i 63 kg mellan Johanna Mattsson och Henna Johansson, i 72 kg mellan Jenny Fransson och Emma Weberg. Tar Sverige en OS-kvotplats finns medaljchans i alla viktklasserna.

På herrsidan har Jimmy Lidberg möjlighet att brottas om OS-medaljerna och i 120 kilo står matchen om en OS-plats mellan Jalmar Sjöberg och Johan Eurén om Sverige tar en kvotplats via VM, EM eller någon av de tre OS-kvalturneringarna som arrangeras.

SOK:s stöd 2010 låg på drygt 2,3 miljoner kronor som bland annat gått till internationella tävlingar och sparring, fysioterapi samt individuella stipendier.

Cykel, landsväg

Sverige är i dag rankad femma vilket ger maximalt antal deltagare. Här finns naturligtvis Emma Johansson med som ett medaljhopp.

På herrsidan rankas Sverige lågt och i dagsläget och har bara en plats i landsvägsloppet. På temposidan kan Gustav Larsson ta en plats genom att komma bland de tio bästa vid VM i Köpenhamn i september. På damsidan är Emma Johansson och unga Emilia Fahlén med och slåss om OS-platser. Båda har kapacitet att klara det.

Cykel, MTB

Alexandra Engen har vunnit både EM och U-23 VM men till en OS-plats är det fortfarande en del kvar i dagsläget. På herrsidan måste dessa ta ytterligare ett kliv internationellt.

SOK stödjer cykel med bland annat internationella tävlingar och läger och tränarstöd. Det totala stödet var 2010 på 1 dryg miljon kronor.

Fotboll

Damlandslaget visade under det nyss avslutade världsmästerskapet att laget har medaljkapacitet. Målet inför London bör därför också vara medalj. Hela spelartruppen (18 spelare) har under 2011 och 2012 stipendier från SOK.

SOK ställer också upp med resurspersoner för fysträning och mental rådgivning. Tillsammans med Svenska fotbollförbundet kommer SOK lägga upp ett program med många internationella matcher samt en landslagsperiod under 2012.

Friidrott

VM i Sydkorea i augusti kommer att ge en fingervisning om hur stor den svenska truppen kommer att bli i London.

Tolv aktiva finns med i SOK:s Topp- och talangprogram. Under 2010 uppgick SOK-stödet till drygt 2,6 miljoner kronor. Pengar som bland annat används till vinterläger i Sydafrika, internationella tävlingar och individuella stipendier.

Fäktning

De svenska fäktartjejerna har haft det lite motigt men det mesta avgörs på VM i september. Ska Sverige kvala in som lag måste laget vara bland de fem bästa i Europa. På EM för någon månad sedan blev laget elva. Kvalar inte laget in finns det chans att ta en individuell plats i ett OS-kval där Europa har två platser. Kvalet pågår till och med april nästa år.

SOK stödjer fäktningen med 40 procent av förbundskaptenens arvode, samtliga världscuptävlingar, stöd till hemmatränare, personlig fysträning och stipendier. Det totala stödet för innevarande säsong ligger på 1 dryg miljon kronor.

Gymnastik

Sverige kan få maximalt en deltagare bland damerna och det avgörs i samband med ett OS-kval i London i januari. Jonna Adlerteg, som tog brons vid ungdoms-OS i Singapore 2010, är den som i dagsläget har kapacitet att göra det även om det finns ytterligare några unga tjejer som vill vara med och slåss om kvalplatsen i första hand. VM avgörs i Tokyo i höst men har ur OS-synpunkt ingen betydelse för svensk del.

SOK stödjer gymnastiken denna säsong med nära en halv miljon kronor som bland annat läggs på en gruppsatsning mot Rio 2016, en halvtids tränartjänst, fysioterapi och kostrådgivning.

Handboll

6-8 april 2012 spelar herrarna OS-kval på hemmaplan. Förutom Sverige finns Kroatien med i gruppen som består av ytterligare två lag. Dessa lag blir klara efter asiatiska och panamerikanska mästerskapen. Oavsett vilka lag som kommer från dessa grupper blir Kroatien och Sverige favoriter att ta de två OS-platserna som står på spel.

Damerna är också klara för OS-kval på hemmaplan i maj 2012. OS-platsen kan också bli klar om Norge vinner VM-guld i Brasilien i december eller också om Sverige vinner VM.

SOK har tillsammans med Handbollsförbundet ett antal gemensamma projekt med sikte på både London och Rio 2016. 2010 låg det sammanlagda SOK-stödet på cirka 1,4 miljoner kronor.

Judo

På herrsidan ligger Markus Nyman väl till i kvalet i 90-kilosklassen. Ett kval som fortsätter under våren 2012. I 100 kilo har Martin Pacek också chans att ta en OS-plats. Skador under våren har stoppat honom men han är på gång till hösten.

Stödet till judo uppgick förra året till drygt 1,7 miljoner kronor. Pengarna behövs till internationella tävlingar och läger och stipendier.

Kanot

Anders Gustafsson har denna säsong visat att han vill vara med och slåss om en OS-medalj. Anders är stabil i världstoppen. Sofia Paldanius är också med i toppen i årets världscup. Intressant är att se hur guldparet i K-2 från Aten 2004, Markus Oscarsson och Henrik Nilsson får till sin come-back.

SOK:s stöd 2010 uppgick till drygt 1,5 miljoner kronor. Pengarna läggs bland annat på vinterläger i Florida, fysioterapi, kostrådgivning, internationella tävlingar samt individuella stipendier.

Ridsport

Ridsporten satsar på att kvalificera tre lag, fälttävlan, hoppning och dressyr, till OS i London som avgörs i klassiska Greenwich park. En för-OS tävling hölls här under juli och flera lärdomar kunde plockas hem.

Lagen kan alla klara av den internationella OS-kvalificeringen via bra resultat på respektive EM under augusti-september 2011.

OS-uttagningen av ryttare och hästar till respektive lag kommer sedan att ske under senvåren fram till juni 2012. Alla tre lagen har ekipage med kapacitet för internationella toppresultat och ekipage under mycket fin utveckling.

I fälttävlan har Niklas Lindbäck och Sara Algotsson-Osthal i flera tävlingar visat att de har kapacitet att slåss om individuella medaljer.

I hoppningen har Rolf-Göran Bengtsson (OS silver 2008) gjort detsamma och i ännu högre utsträckning. Angelica Augustsson har också mycket fina internationella resultat och är dessutom under mycket stark utveckling mot världstoppen. Dessa tillsammans med rutinerade Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricsson kan skapa ett hopplag 2012 med samma höga kapacitet som silverlaget från OS i Aten 2004.

Fälttävlanslaget har också potential att kommande år utvecklas till den absoluta nivån toppnivån med Malin Larsson och Niklas Jonsson under fin utveckling tillsammans med tidigare nämnda Niklas och Sara. I dressyr har Patrik Kittel utvecklats starkt under 2011 och 2012 och gång på gång gjort mycket fina internationella resultat, Tinne Wilhelmsson-Silvfén håller också bra internationell nivå.

SOK har hittills under 2011 givit Ridsporten ekonomiskt stöd för framförallt tränare (fälttävlan) och träningssamlingar (hoppning och fälttävlan) samt resurspersoner och kompetensstöd (alla tre grenarna). Lagens behov av bra förberedelser inför OS intensifierar satsningarna från SOK:s och ridsportens sida under hösten 2011 och våren 2012.

Rodd

Lassi Karonen och Frida Svensson siktar båda på final i London och väl där kan vad som helst inträffa. Båda tillhör den yppersta världseliten.

Under 2010 stöttade SOK rodd med nära 1 miljon kronor. Pengarna satsades i första hand på internationella tävlingar, stipendier och läger samt tränarstöd.

Segling

Fredrik Lööf (OS-medaljer från både 2000 och 2008) med gasten Max Salminen i Starbåt samt Anton Dahlberg och Sebastian Östling i 470 har flera pallplatser i världscupen under 2011 och hittills under 2012, dessa tillhör Toppgruppen.

Daniel Birgmark i Finnjolle har enstaka pallplatser i högsta konkurrens och siktar på att ta det sista steget. Lisa Ericsson och Astrid Gabrielsson i 470 och Josefin Olsson i Laser Radial samt nya OS-klassen Matchracing med Anna Kjellberg, Malin Källström & Lotta Harrysson är under utveckling och har alla fina möjligheter att förstärka resultatnivån mot topp-åtta nivå under kommande året. I Laserklassen är den nationella konkurrensen hårdast, här finns fyra seglare som alla har levererat topp-resultat eller har potential att finnas med ibland de absolut främsta: Rasmus Myrgren, Johan Wigforss, Jesper Stålheim och Emil Cedergårdh.

Vem av dessa som ska tävla för Sverige i London kommer sannolikt att stå klart efter VM i Perth i december. VM-resultaten avgör den internationella OS-kvalificeringen i de flesta klasserna. OS-uttagningen är också planerad till direkt efter VM. I klassen 49er finns också möjlighet till utveckling av resultaten för att få ytterligare en svensk båt OS-vattnen i Weymouth 2012.

SOK ger ett omfattande ekonomiskt och kompetensmässigt stöd till seglingens OS-satsning: tränings- och tränarkostnaderna samt resurspersoner inom fysiologi, kost och mentala området. Stöd ges också till projekt i några av klasserna för utveckling av segel och rigg.

SOK och Seglarförbundet har etablerat en bas för logi, mat och utrustning nära OS-marinan utanför Weymouth under somrarna 2011 och 2012. Basen används också under viktiga för-OS (augusti 2011) samt under bägge (2011+2012) världscuptävlingarna.

Simning

Tre simmare har i dag medaljkapacitet för London. Therese Alshammar, Sarah Sjöström och Stefan Nystrand. Jennie Johansson, Joline Höstman och Simon Sjödin har utmärkta förutsättningar att kommande år utvecklas och höja resultatnivån. Ida Marko-Varga, Gabriella Fagundez och Michelle Coleman och ytterligare någon ung simmerska kan tillsammans med Alshammar och Sjöström bilda ett konkurrenskraftigt lag på 4x100 m fritt i London. Damerna kan med dessa simmerskor plus eventuell ytterligare någon också bilda ett bra lag på 4x200 m medley i London.

SOK ger ett i vissa fall omfattande stöd till individuella simmare (träningsläger och tränartid) samt till läger och framför allt ett stort stöd till utvecklingsprojekt (uppföljning och tester av individuella simmares utveckling och träning) och resurspersoner för träning, kost, medicin, styrka med mera.

I simhopp gjorde Anna Lindberg en stark come-back på EM 2010 samt bra resultat på EM 2011 då hon också klarade det internationella OS-kvalet. Resultaten har därefter varit en besvikelse. Anna behöver under 2011 fler internationella tävlingar samt under våren 2012 visa resultat för en OS-uttagning (topp åtta) i internationella tävlingar i högsta konkurrens.

Världscuptävlingen i OS-arenan i London i februari blir en av de viktigaste tävlingarna. Christoffer Eskilsson kan också via bra resultat i världscuptävlingen i London klara det internationella OS-kvalet. Precis som Anna behöver Christoffer internationella tävlingar i högsta konkurrens. SOK har under 2011 stötta hopparna med såväl träningsläger som internationella tävlingar samt resurspersoner för fysik och mental träning.

Skyttesport

Åtta skyttar ingår i SOK:s Topp- och talangprogram. En av dessa, Therese Lundqvist, har ordnat en kvotplats för Sverige i skeet. Det blir en hård fight mellan Therese och OS-fyran i Peking, Nathalie Larsson, om vem som ska åka till London.

Jonas Jacobsson har en chans kvar att kvala in i gevär. Jonas har visat kapacitet då han bland annat kvalificerat sig för en världscupfinal. Lyckas han inte kan ett wild card från det internationella skytteförbundet ge en OS-plats.

SOK stödjer skyttarna med bland annat fystränare, internationella tävlingar och läger. Stödet uppgick 2010 till nära 2 miljoner kronor.

Taekwondo

Elin Johansson säkrade en svensk OS-plats i 67-kilosklassen för en knapp månad sedan.

I januari 2012 avgörs OS-kval två där Sverige kan kvala in ytterligare en aktiv.

Stödet till taekwondo uppgick 2010 till drygt 1,6 miljoner kronor som bland annat gått till en heltidstjänst för förbundskaptenen, internationella tävlingar och sparring samt stipendier.

Tennis

Turneringen avgörs på anrika Wimbledon några veckor efter den klassiska turneringen. Robin Söderling blir här naturligtvis ett medaljhopp. I herrdubbel avgör världsrankingen om Sverige får med ett dubbelpar (Söderling/Robert Lindstedt). På damsidan har Johanna Larsson siktet inställt i första hand på Rio men har möjlighet att redan i London göra OS-debut. Sofia Arvidsson behöver göra toppresultat i hårdaste konkurrens för att ta en OS-plats.

SOK:s stöd 2010 låg på drygt 1,3 miljoner kronor som bland annat gått till internationella tävlingar, sparring samt delfinansiering av en talangtränartjänst.

Triathlon

Lisa Nordén är internationellt kvalad. Hon har haft en del problem med löpningen denna säsong på grund av skador. Lisa har varit på pallen i världscupen både i år och förra året. I normala fall är Lisa med i täten inför den avslutande löpningen. För att slåss om OS-medaljerna bör Lisa ha kapacitet att springa den sista milen på under 34 minuter.

Denna säsong stödjer SOK triathlon med bland annat kostnaderna för personlig tränare, en tredjedel av kostnaden för förbundskaptenen, läger, fysioterapi, kostrådgivning samt diverse specialprojekt som biomekanisk genomgång av löpsteg i skadeförebyggande syfte samt förändringar i cykelpedalen för att minska energiförbrukningnen och därmed ge ökad löpkapacitet.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Nu skruvar SVT upp hockeybevakningen ytterligare. Den 18 november är det premiär för ett nytt direktsänt program med fullt fokus på SHL, Svenska Hockeyligan.

SHL är en av världens bästa hockeyligor som engagerar hela Sverige, från norr till söder. Här blandas hockey på högsta nivå med stort lokalt intresse, rivaliteter och känslor och allt detta ska vi ta fasta på i vårt nya program, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.