Stor förväntan inför Nordea Masters

När miljardären Björn Örås klev in i Masters och när Nordea nu både förlängde och förstorade sponsorskapet skapades en stor förväntan. Bra väder ska locka runt 50 000 personer och för första gången ge ett skapligt överskott.

Bro Ho för andra gången för Nordea Masters, det är vad som gäller. Bättre förutsättningar kan knappast råda. Alla och envar intygar att banan har en förträfflig layout och kondition.

Vädret alltid en oro

Det är det där med vädret… Regn vore förödande mot både publiktillströmningen och spelarnas prestationer.

Amerikananerna Bubba Watson och Dustin Johnson (på bilden tillsammans med vd:n Fredrik Hellqvist) är favoriter tillsammans med Robert Karlsson och Henrik Stenson.

Förhoppningarna är att 50 000 personer ska söka sig till Bro Hofs förnämliga golfanläggning. Kvalvarv gäller i dag och i morgon, sedan slutronderna lördag-söndag.

2,5 miljon till segraren

15 miljoner kronor finns i prispotten. 2,5 miljoner kronor tar segraren med sig hem.

Titelsponsorn Nordea har gått in ännu hårdare i tävlingen. Nu är insatsen höjd med 5 miljoner kronor årligen och det betyder totalt 27 miljoner varje år. Samtidigt har Nordea förlängt sponsoravtalet till och med 2013.

Björn Örås och vd Fredrik Hellqvist har en prognos om att tävlingen ska omsätta 60 miljoner (55 miljoner blev fjolårets resultat) kronor, där sponsringen står för 50 miljoner, resten kommer från entréer och försäljning av olika slag under tävlingsdagarna.

"Bästa startfältet"

Det är alltså en marginell ökning, men här påvisas ändå en utveckling. De där 50 000 kronorna som återstod på sista raden från i fjol har i alla fall en psykologisk betydelse.

Björn Örås och bolaget bakom Nordea Masters övertog till 80 procent det ägande som tidigare hörde till Svenska Golfförbundet för cirka 18 månader sedan. 

- Jag har jobbat med den här tävlingen i fem år och det här tycker jag är det bästa startfältet vi har haft, säger Nordea Masters vd Fredrik Hellkvist till Svensk Golf.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.