Kampen inleds om Jerringpriset

Omröstningen har startat om Jerringpriset. Radiosportens stora pris, ska få en ny mottagare. Nu ska svenska folket rösta och utse vinnaren bland elva nominerade.

Idrottsgalan i Globen den 16 januari ska avslutas med samma klimax somt tidigare. De sista rösterna ska räknas och beskedet tillkännages.

Elva blir till åtta finalister

Två månader återstår till galan och omröstningen når ett delmål den 16 december vid en första sammanräkning - "startelvan" reduceras till åtta finalister som ingår i tävlan fram till och med galakvällen.

Vem eller vilka har utfört Sveriges främsta idrottsprestation 2011 är frågan.

Det ska svenska folket avgöra och det kan ske på tre olika sätt, via webben, telefon och vykort.

- Vi har ett strålande idrottsår bakom oss, säger Bengt Skött, reporter på Radiosporten och mångårig projektledare för Jerringpriset.

- Det skulle kunna bli en segerrepris för Alshammar, Ekholm eller Kalla - eller en förstagångsvinnare, såsom det varit de senaste sju åren. Och det är häftigt att det finns många lag i striden i år.

Här är kandidaterna

Therese Alshammar, simning  (VM-guld 50 m fritt, totalseger världscupen)

Rolf-Göran Bengtsson, ridsport (EM-guld hoppning)

Helena Ekholm, skidskytte (VM-guld distans 15 km)

Fotbollslandslaget - dam (VM-brons)

Fotbollslandslaget - herr (avancemang till EM efter seger mot VM-tvåan)

Handbollslandslaget - dam (EM-silver)

Marcus Hellner, skidor (VM-guld sprint)

Ida Ingemarsdotter/ Charlotte Kalla, skidor  (VM-guld lagsprint)

Helena Jansson, orientering (VM-guld medeldistans, totalseger världscupen)

Lag Anette Norberg, curling (VM-guld)

Daniel Sedin, ishockey (seger NHL:s poängliga, framröstad av spelarna som grundseriens bäste spelare)

Fakta

Vinnare sedan 2000:
2010 Therese Alshammar
2009 Helena Jonsson
2008 Charlotte Kalla
2007 Zlatan Ibrahimovic
2006 Susanna Kallur
2005 Tony Rickardsson
2004 Stefan Holm
2003 Annika Sörenstam
2002 Carolina Klüft
2001 Magdalena Forsberg
2000 Magdalena Forsberg

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.