De mest omskrivna idrottsevenemangen

Inget annat sommarevenemang inom idrott 2011 var mer omskrivet än Elitloppet 2011. Därefter följer tennisen Swedish Open och friidrottens DN Galan. Vintertid finns en självklar etta, nämligen Vasaloppet.

Det visar en undersökning av vilka svenska evenemang som fått mest medieexponering på nyhetssajter och i dags- och kvällstidningar. Där framkommer även att Elitloppet ökade med 14 procent jämfört med 2010.

5 790 artiklar om Elitloppet

Elitloppet är världens största inbjudningslopp över sprinterdistans med 3 miljoner kronor i prispengar till vinnaren.

Tävlingarna avgörs alltid sista söndagen i maj, så har det varit sedan 1952, och i fjol lockades över 50 000 åskådare till Solvalla.

Undersökningen, som är beställd av ATG och genomförd av analysföretaget Conny Communication, visar att det skrevs om Elitloppet i 5 790 artiklar under perioden 16 september 2010 – 15 september 2011.

Toppar för andra året

- Självklart är det fantastiskt roligt att få svart på vitt att vi har ett evenemang som engagerar och intresserar i så stor utsträckning, säger Solvallas travbanechef Tore Fyrand och fortsätter:

Undersökningen visar att Elitloppet var det sommarsportevent som även fick mest utrymme 2010 med 5 058 artiklar.

Efter granskningen över 2011 finns nu en topplista över vilka evenemang som fått mest utrymme på nyhetssajter och i tryckta tidningar. Analysen är baserad på sökning i mediabevakningsföretaget Retrievers databas som omfattar svenska nyhetssajter och digitaliserade nyhetsartiklar.

Vasaloppet, förstås

Swedish Open och DN Galan är också framträdande liksom evenemang som O-Ringen, Scandinavian Masters, Gothia Cup, Finnkampen och Göteborgsvarvet. Du ser hela listan i illustrationen.

Ser man till hela året och inom alla kategorier fick Peace and Love, musikfestivalen i Borlänge, mest utrymme med 10 304 artiklar.

Tvåa på totallistan är vintersportevenemanget Vasaloppet med 9 552 artiklar och på tredje plats följde Elitloppet.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.