Schism mellan AIK och Expressen

Förhållandet mellan AIK Fotboll och tidningen Expressen är mycket infekterat. Utlösande är artiklarna om kostnader och intäkter i samband med Ivan Turinas minnesmatch.
Spelarna i AIK och Dynamo Zagreb samlade vid minnesmatchen för Ivan Turina på Friends arena. Foto: Erik Mårtensson, Scanpix

 

På AIK Fotbollshemsida skriver klubben om Expressens artiklar och tillbakavisar uppgifterna på en rad punkter.

Olssons krönika

Det var i förra veckan som Expressen fick tillgång till ett dokument som skulle påvisa den ekonomiska redogörelsen för matchen mellan AIK och Zagreb.

Då hävdades att familjen Turina inte skulle få ens hälften av det belopp som kom in via matchen och där fanns flera uppgifter som skapade tvivel till klubbens beteende och tankesätt.

I AIK har artiklarna skapat stor vrede och slutligen blev också krönikören Mats Olssons korta kommentar i sin krönika utlösande för ett öppet brev från AIK.
Olsson skrev:

”Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog.”

Kraftig reaktion i AIK

Just här är reaktionen kraftig i AIK som i dolda formuleringar uppmanar till bojkott av tidningen.

I brevet står det: ”Det finns historiska exempel på när tabloider har hanterat fotbollsrelaterade trauman med samma okänslighet. The Sun hängde oförtjänt ut

Liverpool och deras supportrar efter Hillsborough-katastrofen 1989. Sedan dess används The Sun inte ens en gång till att servera fish and chips i Liverpool. Vi har full förståelse för om alla AIK:are efter den här helgen har motsvarande tankar om Expressen efter detta grova övertramp.”

Brevet i sin helhet

Brevet eller pressmeddelande, vilket man föredrar, är publicerat på klubbens hemsida och bemöter kritiken på ett stort antal punkter.

Här är brevet i sin helhet:

"AIK Fotboll önskar med detta brev bemöta den senaste veckans mediebevakning av Ivan Turinas tragiska bortgång och den efterföljande välgörenhetsmatchen till hans minne.

I torsdags visade det sig att tidningen Expressen kommit över en obearbetad, högst preliminär sammanräkning över AIK Fotbolls intäkter och utgifter för Ivan Turinas minnesmatch. I sammanräkningen saknades såväl intäktsposter, liksom den innehöll utgiftsposter som AIK Fotboll aldrig har haft intentionen att dra av från det överskott som skall tillfalla Ivan Turinas familj genom den minnesfond som AIK har upprättat. Dessutom innehöll den uppskattade siffror för några kostnadsposter. AIK har heller aldrig levererat den till någon som om det vore en färdig slutprodukt.

Det har tagit tid att fastställa den slutgiltiga summan, dels för att det löpande har kommit in mer pengar från försäljning av till exempel minnesattiraljer, men också för att AIK och AIK:s samarbetspartners har vissa ledtider i sina ekonomi- och kontrollsystem.

Trots pågående säsong och allt arbete som den löpande normala verksamheten kräver lyckades vi få till en välgörenhetsmatch mot Ivans moderklubb Dinamo Zagreb inom elva dagar. Detta möjliggjordes framför allt genom att personal inom AIK arbetade övertid kvällar och helger för att kunna möjliggöra välgörenhetsmatchen. För att genomföra matchen och göra den på rätt sätt krävdes givetvis kostnader, såsom resekostnader för hela Dinamo Zagrebs lag och lagledning, hyreskostnader och en rad andra stora poster direkt kopplade till den här minnesmatchen. Att småposter som tifolappar och p-boter varit med betyder inte att alla dessa poster skulle dras av. Men de stora kostnadsposterna var kopplade till att matchen skulle kunna genomföras alls.

Vi förstår naturligtvis att Jerko Leko, som är AIK:s kontakt i Kroatien, tillika Dinamo Zagrebs lagkapten, är angelägen om att överskottet från matchen ska tillfalla minnesfonden. Vi förstår också att det kan finnas skillnader mellan Kroatien och Sverige som gör att en spelare i kroatiska ligan har en allmänt skeptisk hållning till fotbollsklubbar i dessa frågor. Som Ivan Turina själv sa i sin allra sista intervju i DN Stockholm:

”Här behandlas alla lika och det gillar jag. Sverige har bra regler, folk betalar sin skatt och man vet att man får sin lön. Inte som i Kroatien där man kan arbeta sex månader och sedan inte få betalt.”

AIK är - precis som vi var när Ivan fortfarande var i livet - dedikerat till att fullfölja sina förpliktelser: moraliska, etiska och juridiska.

Det kommer att ta ytterligare flera veckor innan summan till Ivan Turinas minnesfond är slutberäknad. AIK kommer kommunicera summan och redovisa intäkter och utgifter i sin helhet.

Vad avser den kontraktstvist som Expressen målade upp under fredagen så ser vi inte att den existerar. AIK har aldrig i modern tid haft en tvist där man inte fullföljt sina åtaganden avseende ersättning och bonusar, och det finns inte fog för det den här gången heller.

Vi är inga experter på att hantera ett plötsligt dödsfall. Det är möjligt - och till och med troligt - att vi har gjort misstag under hanteringens gång.

Men vi har svårt att se att våra medarbetare, spelare, ledare och medlemmar gjort sig förtjänta av det övertramp Mats Olsson gjorde i Expressen söndag när han skrev:

"Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog.”

Det finns historiska exempel på när tabloider har hanterat fotbollsrelaterade trauman med samma okänslighet. The Sun hängde oförtjänt ut Liverpool och deras supportrar efter Hillsborough-katastrofen 1989. Sedan dess används The Sun inte ens en gång till att servera fish and chips i Liverpool. Vi har full förståelse för om alla AIK:are efter den här helgen har motsvarande tankar om Expressen efter detta grova övertramp.

Slutligen vill vi återigen säga att våra böcker är öppna, vår intention var tydlig. Vi har inget att dölja, och vi är fortfarande i sorg och saknad efter Ivan. Vårt syfte med matchen består. Det var och är att stötta familjen ekonomiskt och hedra Ivans minne. Oavsett vad som skrivits eller kommer att skrivas."

Text: AIK FotbollClaes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-07-18 21:38

1. Den omdömeslöse Mats Olsson

Mats Olsson är i det verkliga livet en blyg och försynt person. En lantis som fortfarande vid 60, eller något sånt, är imponerad av så kallade kändisar. Bakom tangentbordet är han i sina bästa stunder en duktig stilist som kan växla mellan elaka påhopp på Carola över chilikorvar på en bar i New York till referenser till något pubrock-band som ingen någonsin har hört talas om. Vid en jämförelse med Aftonbadets motsvarande dinosaur, Lars Anrell, är faktiskt Mats Olsson riktigt begåvad. Det är förhållandevis tydligt att Mats Olsson har någon form av komplexfyllt och komplicerat förhållande till AIK. Det är helt i sin ordning. Däremot är hans smaklösa och omdömeslösa "one-liner" om AIK och Ivan Turina något av den värsta smörja som jag har sett i en svensk kvällstidning.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.