SEF gjorde succé i Almedalen

Klämda å ena sidan av polisen och miljonnotor, å andra sidan 619 riskpersoner bland supporters. Allsvenska fotbollen har två fronter att bekämpa. Det kostar åtskilliga miljoner och nu vill man en gång för alla få slut på det här.
"Vi vill bara att folk ska kunna på fotboll utan att vara rädda", sa Lars Christer Ohlsson, SEF:s ordförande, vid seminariet i Almedalen. Det innebär bland annat att han och andra vill slippa åskådare med rånarluvor.

 

Svensk Elitfotboll (SEF) gjorde debut i Almedalen och nådde stor uppmärksamhet.

- Det blev mycket bättre än vad jag hade föreställt mig. Tur att vi satsade på att åka hit, menade Mats Enquist, generalsekreterare, som var mycket nöjd med dagen.

Som en ståplatsläktare

Där fanns sponsorer, politiker, fotbollsfolket och allmänt intresserade och aldrig tidigare har fotbollens problem diskuterats så öppet bland så många i ett och samma rum.

Kanske skulle 40 personer komma, resonerade projektledaren Madeleine Ödquist. Det kom mer än dubbelt så många som trängdes i ett vardagsrum och ett kök och tankarna ledde osökt till en ståplatsläktare.

Det var så mycket sommaridyll som kan tänkas. SEF hade hyrt in sig i en patricervilla alldeles intill ringmuren och havet, dvs så mycket svensk sommaridyll som det bara är möjligt.

Söker hjälp och stöd

Kulissen var den mest förföriska. Ämnet raka motsatsen - unga män i rånarluvor, våld och polisingripanden.

- Och vi som inte vill annat än att vanligt folk ska kunna gå på fotboll utan att känna rädsla, betonade Lars Christer Olsson, SEF:s ordförande, inledningsvis.

Han och Mats Enqust vet inte hur avarterna ska stoppas. De vill ha hjälp och stöd.

I paneldebatten deltog Tony Ernst, ordföranden i SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen), Mats Jonsson, Djurgården Fotbolls säkerhets- och evenemangsansvarige, Johan Segui, AIK Fotbolls ordförande, Hans Örtendahl från evenemangspolisen, Lena Gustafsson Wiberg, SLO i Djurgården, och Dan Persson, bloggare från Idrottens Affärer.

"Prata med dem!"

Alla med god insikt och vetskap om fenomenet läktarkultur.

- Vi har inte råd med arga unga män, som Lars Christer Olsson, SEF:s ordförande, fastslog direkt i inledningen av seminariet.

- De skrämmer besökare, partners och politiker.

Vad han också avsåg att många miljoner går förlorade och ingen är vinnare.

Debattörerna hade ett gemensamt svar:

- Öka dialogen, ni och alla måste prata med de här personerna. Det är enda sättet.

Gäller också politikerna

För övrigt gäller det även politikerna.

- Redogör för hur klubbarna betalar miljonbelopp för bevakningen på arenorna, att det går ut över resurser i övrigt, att den tiden och kraften skulle kunna stärka mera konstruktiva delar av verksamheten.

- Det här behöver både supporters och politiker veta, betonade Mats Enquist.

Träffade riksdagsman

Han och Lars Christer Olsson hade lyckats få till ett mycket viktigt och unikt möte på förmiddagen då Johan Persson, folkpartist i justitieutskottet, tog sig tid att träffa dem.

- Han hade samma förutfattade bild som många andra. Men när vi berättade om föreningarnas ansträngningar och hur de reserverar miljontals kronor för bevakning på arenorna ändrade han uppfattningen och insåg verkligen att vi försöker ta vår del av ansvaret, berättar Mats Enquist.

Nu är målet att träffa representanter från övriga partier. SEF har också gjort försök att komma in på justitiedepartementet.

- Men de vill inte ta emot oss. Vi har inte fått något gehör, säger Mats Enqvist.

Säga till dem att de gör fel

Polisen har identifierat 619 riskpersoner bland supportrarna. Det är dem som fotbollens representanter helst skulle vilja träffa och resonera med.

- De där 619 upplever inte själva att de är risksupportrar. Men det är klart att vi måste prata med dem. Att ta avstånd försämrar bara saken ytterligare, tyckte Johan Segui, ordföranden i AIK.

- Människor kan tyckas vara dumma i huvudet, men många är det enbart i extrema situationer. Fast om ingen säger till dem att de gör fel så fortsätter de agera på samma sätt.

Hans Örtendahl underströk:

- Många tror att kriminellt belastade dominerar gruppen. Men så är det inte alls. Däremot väcker fotbollen heta känslor hos de här människorna.

"Vi måste kanske tänka om"

- Går det att omvända dem eller ska man utestänga dem, frågade sig Lars-Christer Olsson.

- Vi kanske inte alltid har agerat rätt mot supportrarna om man tittar bakåt. Men med det här projektet vill vi ha dialog och göra rätt. Vi har inte råd med annat.

Lars-Christer Olsson fortsatte:

- Vi kan exempelvis tänka oss att ändra reglerna runt bengaler vid matcher. Vi kanske kan tillåta dem om pyrotekniken används under kontrollerade former.

Mats Jonsson påpekade:

- Kanske har förbudet provocerat och att det därför används ännu mera.

- Förbudet kan vara förklaringen till att så många bär rånarluvor, menade Tony Ernst.

Anställer supporteransvariga

Lars Christer Olsson uteslöt heller inte en annan förändring:

- Vi kan tänka oss att ståplats tillåts mera i fortsättningen.

Stämningen, atmosfären och trycket från supporterklackarna vill alla behålla.

Därför intensifierar SEF projektet ”Stå upp för fotbollen” tillsammans med sina partners Swedbank, Ica, Svenska Spel, TV4 och nytillkomna Deloitte.

Fem klubbar har fått resurser att anställa Supporter Liaisons Officers som både ska jobba externt och internt för att förstärka arbetet runt läktar-, publik- och säkerhetsfrågor.

Thomas Ejderhov

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.