AIK bästa publiklaget i Skandinavien

18 900 åskådare i publiksnitt, bäst i Skandinavien. Det gillar AIK-arna. Mindre roligt är resultatet för tredje kvartalet i räkenskaperna. Såväl vinst som intäkter och rörelseresultat minskade för AIK Fotboll AB har haft bättre siffror, ja, sämre också för den delen.
En lycklig AIK-are. Säsongen har ställt fansen på många prov, men slutligen blev det en anadraplats i allsvenskan och dessutom har laget lockat fler åskådare än något annat lag i Skandinavien. Foto: Janerik Henriksson, TT Nyheter

 

Men det tredje kvartalet 2013 tillhör inte de bästa. Vid en jämförelse med siffror vid motsvarande tidpunkt i fjol är det en klar försämring.  Vinst före skatt gav 144 000 kronor, mot 3,1 miljoner kronor i fjol. Intäkterna kom  upp i 32,7 miljoner kronor, mot 43,6 miljoner i fjol.

Och rörelseresultatet redovisas till 221 000 kronor mot 3,4 miljoner kronor i fjol.

Bäst i Skandinavien

Desto mer belåtna känner sig AIK-arna med publiksiffrorna. Det finns faktiskt ingen klubb i Skandinavien som lockar fler åskådare. Det innebär att AIK toppar både den allsvenska publikligan och den skandinaviska.

- Ja, jag såg det, kul. Som det ska vara, säger AIK:s vd Thomas Edselius till FotbollDirekt.se.

Det är sajten ecst.se fotboll som redovisar siffrorna.  AIK har också marginal till näst bästa lag som ör Bröndby med 16 753. Med tillägget att danska ligan bara har kommit till halvtid i antal spelomgångar.

MFF trea i publikligan

Tredje publikbäst är Malmö FF på 16 093, sedan följer FC Köpenhamn och Rosenborg. Tolv skandinaviska klubbar kommer över 10 000 åskådare i hemmasnitt.

- Vi hade så klart koll på att vi toppade i allsvenskan, men det här var en nyhet. Självklart jättepositivt att ha mycket folk på matcherna, det drar ännu mer publik. Det är en enkel ekvation, säger Edselius till FotbollDirekt.se.

- Störst i Skandinavien, det går ju att mäta på flera sätt. Man kan ha störst framgångar i Europa, bäst ekonomi och så vidare. Nu får vi ha som mål att klara det här varje år.

Hur mycket draghjälp har ni haft av den nya arenan?

- Det har förstås bidragit. Nu ska vi jobba hårt med arrangemangen och vara lyhörda inför feedback från besökare.

20 000 personer kom ändå

- Det har varit ett prövoår med nya arenan och det är mycket som kommer vara bättre till nästa år. Vi ska få ordning på gräset och på akustiken. Området häromkring arenan kommer också att bli bättre hela tiden.

Stor betydelse för publiksnittet hade premiären på Friends Arena mot Syrianska med över 43 000 åskådare. Avslutningen med 20 000 åskådare mot Helsingborg imponerar.

- Det var ändå en betydelselös sista match, det var kul och överraskande. Jag tror det beror lite grann på den konstiga säsongen som varit, med allt snack, alla skriverier och Ivans död så klart. Många kom nog för att visa sin kärlek efter allt som har hänt.

Fakta

Topp 12 i Skandinavien, publiksnitt

1. AIK, Sverige: 18 900.
2. Bröndby, Danmark: 16 753.
3. Malmö FF, Sverige: 16 093.
4. FC Köpenhamn, Danmark: 14 763.
5. Rosenborg, Norge: 14 538.
6. Djurgården, Sverige: 12 475.
7. Hammarby, Sverige: 12 101.
8. IFK Göteborg, Sverige: 11 589.
9. Brann, Norge: 11 270.
10. Viking, Norge: 10 338.
11. Helsingborg, Sverige: 10 284.
12. Vålerenga, Norge: 10 020.

Källa: ecst.se.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.