Krisplan ska rädda Vasaloppet

Plusgraderna hotar det 90:e Vasaloppet. Åtskilliga miljoner står på spel och varken åkare eller ledning törs tänka på inställda lopp. Nu är räddningsplanen upprättad.
Vid startområdet i Berga By kan det bli vissa förändringar. Här finns normalt 52 startspår, men arrangörerna överväger vissa begränsningar.
Annons

 

Mera snö ska ut till spåren, kosta vad det vill, ungefär så resonerar Vasaloppets ledning.

Räddningsplanen består av vädjan till företag om att personal kan tänkas frigöras för att rädda Vasaloppet, en uppmaning är riktad till enskilda som också kan hjälpa till att med handkraft flytta snö, lastbilar och grävmaskin ska anlitas i hög grad för att transportera snö och en helikopter som kan lyfta ett ton snö är inhyrd.  

Allmän mobilisering

Nu mobiliseras allt och alla runt Vasaloppet.

- Det ligger inte i vår natur att ge upp. Men läget är kritiskt, säger vd:n Anders Selling.

Under natten mot onsdagen har en noggrann besiktning skett av de nio milen från Sälen till Mora.

Vissa ändringar måste ske. Sålunda blir startfållan i Sälen något smalare och utefter spåret finns några kritiska områden. Det gäller framför allt där spåret ligger vid eller på sjöar och myrar. Där är det vattensjukt och spåren måste flyttas något.

Helikoptern ovärderlig

- Helikoptern blir ovärderlig där det är som mest blött och där tyngre fordon inte kommer fram, säger Anders Selling som ändå tror att man slipper större ändringar på bansträckningen.

Banchefen Johan Eriksson berättar om nattens arbete.

- Vi har nu delat upp hela sträckan i olika sektioner med en person som ytterst ansvarig för respektive sträcka. På det viset tror vi att arbetet kan bli mera effektivt.

Vattensjukt på många platser

- Startplatsen är ju ett kritiskt område. Det kommer vi att smalna av något. Egentligen ska det vara 52 spår.

Den annorlunda vintern med för få minusgrader och utebliven tjäle i marken har länge hotat tävlingen. Nu visar Väderprognosen något kallare väder till helgen vilket skulle underlätta arbetet.

Endast 1932 och 1990 har Vasaloppet blivit inställt. 2005 var det kritiskt, men tack vare en omfattande transport av snö lyckades man rädda loppet.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.