Krisplan ska rädda Vasaloppet

Plusgraderna hotar det 90:e Vasaloppet. Åtskilliga miljoner står på spel och varken åkare eller ledning törs tänka på inställda lopp. Nu är räddningsplanen upprättad.
Vid startområdet i Berga By kan det bli vissa förändringar. Här finns normalt 52 startspår, men arrangörerna överväger vissa begränsningar.
Annons

 

Mera snö ska ut till spåren, kosta vad det vill, ungefär så resonerar Vasaloppets ledning.

Räddningsplanen består av vädjan till företag om att personal kan tänkas frigöras för att rädda Vasaloppet, en uppmaning är riktad till enskilda som också kan hjälpa till att med handkraft flytta snö, lastbilar och grävmaskin ska anlitas i hög grad för att transportera snö och en helikopter som kan lyfta ett ton snö är inhyrd.  

Allmän mobilisering

Nu mobiliseras allt och alla runt Vasaloppet.

- Det ligger inte i vår natur att ge upp. Men läget är kritiskt, säger vd:n Anders Selling.

Under natten mot onsdagen har en noggrann besiktning skett av de nio milen från Sälen till Mora.

Vissa ändringar måste ske. Sålunda blir startfållan i Sälen något smalare och utefter spåret finns några kritiska områden. Det gäller framför allt där spåret ligger vid eller på sjöar och myrar. Där är det vattensjukt och spåren måste flyttas något.

Helikoptern ovärderlig

- Helikoptern blir ovärderlig där det är som mest blött och där tyngre fordon inte kommer fram, säger Anders Selling som ändå tror att man slipper större ändringar på bansträckningen.

Banchefen Johan Eriksson berättar om nattens arbete.

- Vi har nu delat upp hela sträckan i olika sektioner med en person som ytterst ansvarig för respektive sträcka. På det viset tror vi att arbetet kan bli mera effektivt.

Vattensjukt på många platser

- Startplatsen är ju ett kritiskt område. Det kommer vi att smalna av något. Egentligen ska det vara 52 spår.

Den annorlunda vintern med för få minusgrader och utebliven tjäle i marken har länge hotat tävlingen. Nu visar Väderprognosen något kallare väder till helgen vilket skulle underlätta arbetet.

Endast 1932 och 1990 har Vasaloppet blivit inställt. 2005 var det kritiskt, men tack vare en omfattande transport av snö lyckades man rädda loppet.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

– Vi är glada över att få visa upp nya Champions League för världen, säger Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa.

Det kan hon säg nu.hon tar stöd av Uefas beslut att Världens största damturnering kommer att få ett rejält ekonomiskt lyft efter att Uefa presenterat en ny ekonomisk modell på 24 miljoner euro, cirka 243 miljoner kronor.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.