Vasaloppet fulltecknat på 90 sekunder

Det tog 90 sekunder, sedan var Vasaloppet fulltecknat. 15 800 platser bokades rekordsnabbt trots att hemsidan kraschade.
Det här vill allt flera människor uppleva. Att åka skidor nio mil. Trycket har aldrig varit större på Vasaloppet. Foto: Ulf Palm, TT

 

Det enorma intresset för Vasaloppets vintervecka fortsätter att öka. När anmälan till loppen 2015 öppnade klockan nio på söndagsmorgonen kraschade hemsidan. När systemen sedan öppnades på nytt en timme senare fylldes Vasaloppet och StafettVasan på mindre än två minuter.

Kämpade vid datorerna

Ni kan ju tänka er så många som kämpade framför sina datorer för att komma över de åtråvärda nummerlapparna. Med många lyckliga och kanske lika många besvikna.

- Trots den varma vintern kan vi konstatera att intresset för våra lopp nått nya nivåer, vilket är det bästa kvittot vi kan få på vårt arbete. Det är fantastiskt att så många vill röra på sig och sätta långsiktiga mål för sin träning, , säger Vasaloppets vd Anders Selling. 

- Sedan är det beklagligt att tekniken inte håller måttet och jag ber om ursäkt till alla som fick sitta och vänta. Vi måste helt enkelt se över anmälningsproceduren ytterligare för att möta detta extrema intresse på bättre sätt.

15 800 lyckliga

Anledningen till att servrarna kraschade var att intresset för vinterveckans övriga lopp var väsentligt större än tidigare vilket gav en fyra gånger högre belastning än 2013, då Vasaloppet fylldes på tio minuter.

När anmälan öppnade igen klockan 10 fanns endast platser till de mest populära loppen Vasaloppet och StafettVasan tillgängliga, vilka då fulltecknades på en och en halv respektive två minuter.

- Givetvis är det tråkigt att vi inte kan göra plats för alla men Vasaloppet har sina 15 800 platser och tyvärr blir många utan när intresset är så enormt. I hela vinterveckan har vi plats för 68 000 skidåkare så om man kan tänka sig att åka något annat lopp finns fortfarande möjligheten att vara med på folkfesten nästa vinter.

Fakta

Om Vasaloppet

Anmälningarna till vinterveckans övriga lopp flyttas till nya datum och delas upp på flera dagar för att minimera risken för överbelastning. Anmälan till de olika loppen sker under ”Mina sidor” på vasaloppet.se och öppnar enligt följande:

Tisdag 18 mars kl 19.00: TjejVasan och HalvVasan

Onsdag 19 mars kl 19.00: KortVasan och UngdomsVasan

Torsdag 20 mars kl 19.00: Öppet Spår måndag och Öppet Spår söndag

Fredag 21 mars: Anmälningskoder för Vasaloppet och StafettVasan skickas ut.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.