Vasaloppet fulltecknat på 90 sekunder

Det tog 90 sekunder, sedan var Vasaloppet fulltecknat. 15 800 platser bokades rekordsnabbt trots att hemsidan kraschade.
Det här vill allt flera människor uppleva. Att åka skidor nio mil. Trycket har aldrig varit större på Vasaloppet. Foto: Ulf Palm, TT

 

Det enorma intresset för Vasaloppets vintervecka fortsätter att öka. När anmälan till loppen 2015 öppnade klockan nio på söndagsmorgonen kraschade hemsidan. När systemen sedan öppnades på nytt en timme senare fylldes Vasaloppet och StafettVasan på mindre än två minuter.

Kämpade vid datorerna

Ni kan ju tänka er så många som kämpade framför sina datorer för att komma över de åtråvärda nummerlapparna. Med många lyckliga och kanske lika många besvikna.

- Trots den varma vintern kan vi konstatera att intresset för våra lopp nått nya nivåer, vilket är det bästa kvittot vi kan få på vårt arbete. Det är fantastiskt att så många vill röra på sig och sätta långsiktiga mål för sin träning, , säger Vasaloppets vd Anders Selling. 

- Sedan är det beklagligt att tekniken inte håller måttet och jag ber om ursäkt till alla som fick sitta och vänta. Vi måste helt enkelt se över anmälningsproceduren ytterligare för att möta detta extrema intresse på bättre sätt.

15 800 lyckliga

Anledningen till att servrarna kraschade var att intresset för vinterveckans övriga lopp var väsentligt större än tidigare vilket gav en fyra gånger högre belastning än 2013, då Vasaloppet fylldes på tio minuter.

När anmälan öppnade igen klockan 10 fanns endast platser till de mest populära loppen Vasaloppet och StafettVasan tillgängliga, vilka då fulltecknades på en och en halv respektive två minuter.

- Givetvis är det tråkigt att vi inte kan göra plats för alla men Vasaloppet har sina 15 800 platser och tyvärr blir många utan när intresset är så enormt. I hela vinterveckan har vi plats för 68 000 skidåkare så om man kan tänka sig att åka något annat lopp finns fortfarande möjligheten att vara med på folkfesten nästa vinter.

Fakta

Om Vasaloppet

Anmälningarna till vinterveckans övriga lopp flyttas till nya datum och delas upp på flera dagar för att minimera risken för överbelastning. Anmälan till de olika loppen sker under ”Mina sidor” på vasaloppet.se och öppnar enligt följande:

Tisdag 18 mars kl 19.00: TjejVasan och HalvVasan

Onsdag 19 mars kl 19.00: KortVasan och UngdomsVasan

Torsdag 20 mars kl 19.00: Öppet Spår måndag och Öppet Spår söndag

Fredag 21 mars: Anmälningskoder för Vasaloppet och StafettVasan skickas ut.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.