PR-kampanj ska stoppa kritiken

Brasilien 2014 blir Ryssland 2018 och Qatar 2022. Kritiken inför kommande fotbolls-VM är omfattande, i synnerhet valet av Qatar. Nu ska en PR-kampanj stoppa alla anklagelser.
FIFA-presidenten Sepp Blatter försvarar beslutet att de kommande VM-turneringarna ska genomföras i Ryssland och Quatar. Foto: Walter Bieri, AP Photo/TT

 

Som ett första steg framträder Nasser Al Khater, kommunikationsdirektör för VM 2022, och säger att Qatar inte har något att dölja, trots anklagelser om korruption under budgivningsprocessen.

Framträdde i en första intervju

I en första intervju om fiffel, rapporter om bedrövliga villkor för gästarbetarna i Qatar, den hemska värmen och den ständiga debatten om Qatar är lämpligt som värdland, har Al Khater framträtt för Al Jazeeras Lee Well.

Al Khater betonar:

- Vi jobbar med med internationella organisationer för att förbättra arbetsrätten

- Vi ska genomföra turneringen och det ske ske i samförstånd med FIFA.

- Vi har handlat enligt alla moraliska regler vid ansökan om att bli värdland.

30 miljoner i mutor

På frågan om FIFA:s etikkommittés utredning av korruption under just anbudsförfarandet inför VM uppger Al Khater sade att hans land kommer att följa utredningen men han betonade att Qatar inte har något att dölja.

- Först och främst, utredningen gäller inte bara Qatar. Vi är en del av den precis som Ryssland och alla inblandade. Det är tråkigt att folk pekar ut Qatar varje gång frågorna diskuteras.

Mohammed Bin Hammam var medlem i det qatariska fotbollsförbundet och Sunday Times publicerade hemliga dokument som visar att 30 miljoner kronor i mutor delades ut inför inför omröstningen 2010.

- Bin Hammam var en verkställande ledamot som övriga 23 verkställande kommittémedlemmar som fanns på den tiden. Vi var tvungna att samarbeta med honom, eftersom vi skulle engagera alla andra. 

"Allt tar sin tid"

Qatars VM-förberedelserna har skakats av utredningar från Amnesty International och Human Rights Watch om missbruk och behandling av gästarbetare, främst från Nepal och Indien, som anses leva och arbeta under slavliknande förhållanden. 

- Det Qatar har uppnått under de senaste 30 åren har västerländska länder uppnått på 150 år och då tänker jag även på lagar. Det tar tid. Det här är ett land som utvecklas så snabbt och där befolkningen ökar så fort, säger Al Khater.

- I dag arbetar vi med Amnesty International, Human Rights Watch, de ingår i ett samarbetsprojekt.

Även Blatter tveksam

Till och med FIFA-presidenten Sepp Blatter har sagt att det kan ha varit ett misstag att ge Qatar mästerskapet med tanke på de intensiva sommarmånaderna, då temperaturen når upp till 50 grader Celsius. 

- Låt oss vara ärliga, vi kan vara värd för ett VM i sommar och vi kan vara värd på vintern, säger Al Khater.

- Vi väntar på att arbetsgrupp ska komma tillbaka med rekommendationer och vi väntar på ett beslut från den verkställande kommittén. Vi är redo oavsett när det blir.

Al Khater vill lugna världen och vill försäkra alla VM 2022 blir en fest och verkligen en Mellanöstern-affären.

- Dessa två miljarder människor kommer från olika kulturer, olika etniciteter, olika människor från olika delar av västra Asien, Mellanöstern, norra Afrika och kommer att enas runt fotbollen. 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.