Vasaloppet blir OS-lopp, jo, jo

Vasaloppet 2018 får olympisk status! Loppet kommer att ingå som en gren i vinter-OS som avgörs i Pyeongchang i Sydkorea 2018. Och Falun hängde på, orten skulle få skid-VM igen.
Nej, Anders Selling blir inte OS-general. han får nöja med att vara befälhavare för Vasaloppet.

 

Basunerade Vasaloppets egen pressinformation ut på onsdagsmorgonen.

Det lät minst sagt häpnadsväckande. 

Ja, till den milda grad att...vänta nu, nån måtta har väl ändå kreativiten en dag som denna. Nej, uppenbarligen inte.

Ville inte vara sämre i Falun

Dessutom, organisationen bakom skid-VM i Falun ville inte vara sämre. Dit kom ett besked natten till onsdagen om att det Internationella Skidförbundet FIS hade beslutat, vid ett extra inkallat möte, att skid-VM från och med nu ska arrangeras varje år istället för vartannat år.

Och, enligt beskedet, det blir Falun som står som värd 2016!

"Vi fick frågan informellt redan under VM och eftersom det var så kort tid kvar så var det naturligt att Falun fick förtroendet att åter vara arrangörsort", säger Niklas Carlsson, förbundsordförande på Svenska Skidförbundet, och han spär på:

"Men det var inte förrän i natt vi fick det definitiva beskedet. Jag fick ett telefonsamtal från FIS klockan 00.15 då de bekräftade att beslutet var taget, så det blev många timmar i telefonen i natt".

OS i två länder är öppningen

”Helt avgörande var de två viktiga beslut som Internationella Olympiska Kommittén, IOK, fattade vid sin session i Monte Carlo i december 2014, nämligen att ett OS framöver undantagsvis faktiskt kommer att få hållas i två länder och att OS-arrangören kan välja några få grenar på eget initiativ. Pyeongchangs organisationskommitté ställde frågan till Vasaloppets styrelse som denna vecka har tackat ja”.

Fram med största rubriken. Eller hur?

”Vasaloppet hade faktiskt hoppats få ingå i vinter-OS-programmet 2022 förutsatt att Oslo eller Stockholm skulle ha fått värdskapet, men sedan båda dessa nordiska städer drog tillbaka sina ansökningar såg det mörkare ut för Vasaloppet. Men när IOK i december enhälligt antog det man kallar för ”Agenda 2020” (som i grunden ska reformera den ibland kritiserade olympiska rörelsen) så ljusnade läget åter.

Nu har alltså Pyeongchang, värdstad för de 23:e olympiska vinterspelen, kommit med en förfrågan. Det innebär att OS ordinarie 98 grenar avgörs i Sydkorea som planerat 9–25 februari 2018 och att Vasaloppet söndagen den 4 mars 2018 får olympisk status, vilket innebär att herr- och damklassen i Vasaloppet blir gren 99 och 100 på OS-programmet 2018 och att det kommer att delas ut olympiska guld-, silver- och bronsmedaljer i Mora”.

Inte ens en yrvaken

Ja, och så där fortsätter det. Mycket övertygande, till och med lite väl mycket, inte ens en yrvaken läsare kunde efter att ha gnuggat sömnen ur ögonen tro att det var sant. Som fortsättningen:

”Det ökade intresset för långlopp innebär givetvis även att olympiska spelen åter bör ha ett riktigt långlopp. Pyeongchang ser med Vasaloppet också möjligheten att öka deltagarantalet i vinter-OS markant, utan att behöva stå för inkvarteringskostnaderna. Däremot ser sydkoreanerna förstås ökade TV-intäkter, något som även kommer att gynna Vasaloppet”.

Skribenten i fråga gick nu på högvarv och de sista styckena i texten tävlar om att vara mest fantastifulla: 

”En nog så viktig detalj i sammanhanget är också att den före detta höjdhopparen Stefan Holm (OS-guld i Aten 2004) blev invald som IOK-ledamot 2013. Som många säkert minns åkte han Öppet Spår 2011”.

Vasaloppet också i sommar-OS, yes!

Eller vad sägs om: 

”Vasaloppets framtida OS-planer slutar inte i och med detta: Just nu förbereds en förfrågan till Tokyo som ska arrangera sommar-OS 2020, om att ge löpartävlingen UltraVasan (90 km) OS-status år 2020. Även då kommer i så fall OS-loppet mellan Sälen och Mora att äga rum en vecka efter avslutningsceremonin i Tokyo. Sommar-OS avgörs den 24 juli–9 augusti 2020”.

1 april framkallar mycket fantasier.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.