39 000 sjömil för 1 miljard

Ekonomin är hemlig, men totalt lär Volvo Ocean Race kosta över 1 miljard kronor. Sju båtar har seglat i 39 000 sjömil, med storm och stiltje om vartannat på världshaven under nio månader. Tills nu.
Tre av de ledande personerna bakom Volvo Ocean Race, fr v Volvo-cheferna Håkan Samuelsson och Olof Persson samt tävlingens vd, Knut Frostad, kan nu summera nio månader av framgång.

 

Läs bilagan om Volvo Ocean Race

Nu har de fast mark under fötterna, alltihopa. Hur mycket besättningarna på de sju stora segelbåtarna än älskar vind och vatten måste de ha dragit en djup suck av lättnad när de klev över landgången i Frihamnen i Göteborg.

Det är de som har upplevt både eufori och triumf när båtarna har skjutit fart och seglen utnyttjats maximalt, men också känt rädsla när mörkret och stormar har greppat dem skoningslöst.

3 000 journalister

Tävlingen har sluppit olyckor där personer har skadats och vi betraktare framför TV:n eller datorn har följt färden och mer noterat antalet sjömil till nästa stopp.

Mellan 1,5 och 2 miljarder tittare uppges ha sett TV-program om Volvo Ocean Race och nära 3 000 journalister från 48 länder har varit ackrediterade vid stoppen. 

Därför satsar Göteborgs stad 25 miljoner på veckans Racefestival i Frihamnen. Uppmärksamheten lite varstans i världen är stor och marknadsföringen betraktas som framgångsrik.

Som 17 fotbollsplaner

- Lika viktigt som kundmöten och de arrangemang vi skapar vid våra hamnstopp är folkfesten. I år kommer mer än 2,8 miljoner besökare att ha varit på tävlingsområdena. Vi må vara ett globalt företag men Göteborg är vår hemmahamn, säger Jan Gurander tf koncernchef AB Volvo.

Evenemangsområdet är 93 000 kvadratmeter (17 fotbollsplaner) stort. Här är det nu full fart varje dag till och med helgen.

Till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 är det meningen att området ska bebyggas med 1 000 bostäder och arbetsplatser och när området är färdigt ska 15 000 människor bo och lika många arbeta där. Men innan dess ska Volvo Ocean Race hållas här 2015 och 2018.

Martin återvänder gärna

En person som gärna återvänder i sina dubbla roller är Martin Strömberg, göteborgare och besättningsman. 

- Absolut, det här gör jag gärna om, sa Martin sedan han med tårar i ögonen klev med sitt Dongfeng Racing Team iland efter att ha säkrat bronsplatsen i Volvo Ocean Race 2014-15. 

- Det känns fantastiskt. Att vi fick segla in i Göteborg och att så många var här och tog emot oss, en helt vanlig måndagseftermiddag.

Totalsegern var redan innan sista etappen färdig, såtillvida att Team Abu Dhabi Ocean Racing kunde ta sig till mål utan att åka på några straffpoäng. Det lyckades teamet med och fick under måndagseftermiddagen lyfta den stora bucklan på scenen i Frihamnen inför en jublande publik. 

En helsvensk båt

För svenskbåten SCA blev det en sjunde och sista plats på etappen och totalt en sjätteplats.

- Det är fantastiskt att få vara hemma i Göteborg. Det var häftigt att få segla in med tjejerna. Jag kan inte fatta att det här är sista etappen, säger Anna-Lena Elled, Onboard Reporter på Team SCA, och tävlingens andra svensk, och tillägger:

- Vi har ju fortfarande ett In Port-race och fantastisk vecka i Göteborg, så det är ju faktiskt inte över än. 

Ja, förresten, Martin Strömberg drömmer om en helsvensk båt. Då krävs det ännu mer pengar.

Eventområdet i Göteborg är lika stort som ytan av 17 fotbollsplaner. Här är det aktivitet dagligen till och med söndag.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.