Norska chocken hemma i Holmenkollen

 Coronaviruset stoppade åskådarna från lördagens och söndagens tävlingar i Holmenkolllen, 7 kilometer utanför Oslos centrum. Holmenkollen SKIfestival är arrangör och förlorar miljoner kronor i uteblivna entréintäkter, på mat och dryck och souvenirförsäljningen. Hur många miljoner? Ännu vet ingen. Dessutom, ikonen Therese Johaug förlorade en spurtduell mot Frida Karlsson.

Och för att inte tala om alla hotell och krogar i Oslo. Holmenkollens tävlingar i mars är det största för staden och landet efter nationaldagen 17 maj. 17 000 biljetter a´ 410 kronor var sålda i förväg. En intäkt på nästan 7 miljoner kronor. Normalt hade 30 000 personer köpt biljetter, en intäkt på drygt 12 miljoner. Det är oklart om de som köpt biljetter i förväg får pengarna tillbaka. Förmodligen blir det en juridisk fråga.

Tomma tält

Arrangören hade lagt ned stora pengar i förberedelser. Bara att sätta upp staketet runt tävlingsområdet är en miljonkostnad. 100-tals funktionärer var på plats. De stora tälten var uppsatta vid eventområdet bredvid hoppbacken, Oslos landområde, 300 meter från stadions läktare. Där skull bland annat Norges skidförbund haft middagar med för sina sponsorer. Nu var där ekande tomt.

Det var i torsdags kväll som beskedet kom att åskådare inte var välkomna. Utanför arenaområdet kunde inte arrangören hindra åskådare att vara.

Enligt NRK var mellan 4 000 och 5 000 personer var på plats i skogarna och som vanligt var det gott om fyllefester. Ett 80-tal tonåringar var så redlösa att polis och Röda Korset tvingades gripa in och ta hand om dem. Polisen har kontaktat föräldrarna att hämta ungdomarna.

Frida chockade Norge

Chocken över att oövervinnligs Therese Johaug förlorade spurten mot 20-åringen Frida Karlsson var stor. Johaug har vunnit 20 världscuplopp i vinter.

90 000 kronor till Frida, 45 000 till trean Ebba Andersson. Charlotte Kalla gjorde sitt bästa lopp i vinter och kom fyra.

Men chocken för det Skidnorge var större häromdagen när FIS tävlingschef Pierre Mignerey sa att det var dags att skrota 5-milen, en tävling som körts sedan 1902 och den enda 5-mil som finns på VC-programmet. Det var, om något, att svära i kyrkan.

Att vinna ”Kollens” 5-mil anses det tredje största i längdvärlden efter OS-och VM-guld.

Avgörs i Thailand?

En anledning är att norrmännen dominerar för mycket även om det var fyra ryssar först över mållinjen i fjol.. Startfältet blir allt tunnare.

Även damernas 3-mil är i fara. Fis, det internationella skidförbundet, vill korta distanserna så fler åkare kommer. Ifjol var det bara 45 som åkte 5-milen, i år är ett 50-tal anmälda. Flera länder sänder inga åkare.

Frågan kanske avgörs när Fis har kongress i skidparadiset i Thailand senare i år. Räkna med norska protester.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

798 miljoner kronor i fredags, Och mer pengar i dag,

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till 2046 idrottsföreningar för perioden 1 maj till 28 september 2021.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

TV-bolagen ägnar sig åt en ständig jakt. På rättigheter, på rätt personal, och givetvis på tittare. Nu går Sportbladet ut med uppgifter om att  Discovery har kris inför vinter-OS. Skälet är att kanalen ännu inte lyckats att rekrytera tillräckligt många expertkommentatorer.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.