Norska chocken hemma i Holmenkollen

 Coronaviruset stoppade åskådarna från lördagens och söndagens tävlingar i Holmenkolllen, 7 kilometer utanför Oslos centrum. Holmenkollen SKIfestival är arrangör och förlorar miljoner kronor i uteblivna entréintäkter, på mat och dryck och souvenirförsäljningen. Hur många miljoner? Ännu vet ingen. Dessutom, ikonen Therese Johaug förlorade en spurtduell mot Frida Karlsson.

Och för att inte tala om alla hotell och krogar i Oslo. Holmenkollens tävlingar i mars är det största för staden och landet efter nationaldagen 17 maj. 17 000 biljetter a´ 410 kronor var sålda i förväg. En intäkt på nästan 7 miljoner kronor. Normalt hade 30 000 personer köpt biljetter, en intäkt på drygt 12 miljoner. Det är oklart om de som köpt biljetter i förväg får pengarna tillbaka. Förmodligen blir det en juridisk fråga.

Tomma tält

Arrangören hade lagt ned stora pengar i förberedelser. Bara att sätta upp staketet runt tävlingsområdet är en miljonkostnad. 100-tals funktionärer var på plats. De stora tälten var uppsatta vid eventområdet bredvid hoppbacken, Oslos landområde, 300 meter från stadions läktare. Där skull bland annat Norges skidförbund haft middagar med för sina sponsorer. Nu var där ekande tomt.

Det var i torsdags kväll som beskedet kom att åskådare inte var välkomna. Utanför arenaområdet kunde inte arrangören hindra åskådare att vara.

Enligt NRK var mellan 4 000 och 5 000 personer var på plats i skogarna och som vanligt var det gott om fyllefester. Ett 80-tal tonåringar var så redlösa att polis och Röda Korset tvingades gripa in och ta hand om dem. Polisen har kontaktat föräldrarna att hämta ungdomarna.

Frida chockade Norge

Chocken över att oövervinnligs Therese Johaug förlorade spurten mot 20-åringen Frida Karlsson var stor. Johaug har vunnit 20 världscuplopp i vinter.

90 000 kronor till Frida, 45 000 till trean Ebba Andersson. Charlotte Kalla gjorde sitt bästa lopp i vinter och kom fyra.

Men chocken för det Skidnorge var större häromdagen när FIS tävlingschef Pierre Mignerey sa att det var dags att skrota 5-milen, en tävling som körts sedan 1902 och den enda 5-mil som finns på VC-programmet. Det var, om något, att svära i kyrkan.

Att vinna ”Kollens” 5-mil anses det tredje största i längdvärlden efter OS-och VM-guld.

Avgörs i Thailand?

En anledning är att norrmännen dominerar för mycket även om det var fyra ryssar först över mållinjen i fjol.. Startfältet blir allt tunnare.

Även damernas 3-mil är i fara. Fis, det internationella skidförbundet, vill korta distanserna så fler åkare kommer. Ifjol var det bara 45 som åkte 5-milen, i år är ett 50-tal anmälda. Flera länder sänder inga åkare.

Frågan kanske avgörs när Fis har kongress i skidparadiset i Thailand senare i år. Räkna med norska protester.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.