Norska chocken hemma i Holmenkollen

 Coronaviruset stoppade åskådarna från lördagens och söndagens tävlingar i Holmenkolllen, 7 kilometer utanför Oslos centrum. Holmenkollen SKIfestival är arrangör och förlorar miljoner kronor i uteblivna entréintäkter, på mat och dryck och souvenirförsäljningen. Hur många miljoner? Ännu vet ingen. Dessutom, ikonen Therese Johaug förlorade en spurtduell mot Frida Karlsson.

Annons

Och för att inte tala om alla hotell och krogar i Oslo. Holmenkollens tävlingar i mars är det största för staden och landet efter nationaldagen 17 maj. 17 000 biljetter a´ 410 kronor var sålda i förväg. En intäkt på nästan 7 miljoner kronor. Normalt hade 30 000 personer köpt biljetter, en intäkt på drygt 12 miljoner. Det är oklart om de som köpt biljetter i förväg får pengarna tillbaka. Förmodligen blir det en juridisk fråga.

Tomma tält

Arrangören hade lagt ned stora pengar i förberedelser. Bara att sätta upp staketet runt tävlingsområdet är en miljonkostnad. 100-tals funktionärer var på plats. De stora tälten var uppsatta vid eventområdet bredvid hoppbacken, Oslos landområde, 300 meter från stadions läktare. Där skull bland annat Norges skidförbund haft middagar med för sina sponsorer. Nu var där ekande tomt.

Det var i torsdags kväll som beskedet kom att åskådare inte var välkomna. Utanför arenaområdet kunde inte arrangören hindra åskådare att vara.

Enligt NRK var mellan 4 000 och 5 000 personer var på plats i skogarna och som vanligt var det gott om fyllefester. Ett 80-tal tonåringar var så redlösa att polis och Röda Korset tvingades gripa in och ta hand om dem. Polisen har kontaktat föräldrarna att hämta ungdomarna.

Frida chockade Norge

Chocken över att oövervinnligs Therese Johaug förlorade spurten mot 20-åringen Frida Karlsson var stor. Johaug har vunnit 20 världscuplopp i vinter.

90 000 kronor till Frida, 45 000 till trean Ebba Andersson. Charlotte Kalla gjorde sitt bästa lopp i vinter och kom fyra.

Men chocken för det Skidnorge var större häromdagen när FIS tävlingschef Pierre Mignerey sa att det var dags att skrota 5-milen, en tävling som körts sedan 1902 och den enda 5-mil som finns på VC-programmet. Det var, om något, att svära i kyrkan.

Att vinna ”Kollens” 5-mil anses det tredje största i längdvärlden efter OS-och VM-guld.

Avgörs i Thailand?

En anledning är att norrmännen dominerar för mycket även om det var fyra ryssar först över mållinjen i fjol.. Startfältet blir allt tunnare.

Även damernas 3-mil är i fara. Fis, det internationella skidförbundet, vill korta distanserna så fler åkare kommer. Ifjol var det bara 45 som åkte 5-milen, i år är ett 50-tal anmälda. Flera länder sänder inga åkare.

Frågan kanske avgörs när Fis har kongress i skidparadiset i Thailand senare i år. Räkna med norska protester.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.