Stympad säsong hotar i bandy

Regeringen följde Folkhälsomyndighetens förslag att införa förbud för allmänna sammankomster med fler än 500 åskådare. Förbudet drabbar en stor del av idrotten, men Svenska bandyförbundet och klubbarna synnerligen hårt. Förlusten beräknas till miljoner för inblandade lag i semifinaler och final när matcherna spelas utan storpublik. 

Bandyn är på väg ut ur verkligheten. Det blir stora förändringar i Spelprogrammet.

Regeringen följde Folkhälsomyndighetens förslag att införa förbud för allmänna sammankomster med fler än 500 åskådare. Förbudet drabbar en stor del av idrotten, men Svenska bandyförbundet och klubbarna synnerligen hårt. Förlusten beräknas till miljoner för inblandade lag i semifinaler och final när matcherna spelas utan storpublik. 

lördagen den 21 mars är det meningen att dam-och herrfinalerna ska avgöras på Studenternas i Uppsala. SM-finalerna är Bandyförbundets guldkalv. Utan den förväntade storpubliken, i fjol kom 18 667 till herrfinalen mellan Villa Lidköping-Västerås SK, 8-4, förlorar Bandyförbundet och klubbarna mycket pengar. Siffran 4,5 miljoner har nämnts.

Avtal reglerar penningfrågan

- Kortsiktigt förlorar vi pengar. Det stämmer. Men det finns ett avtal mellan oss och Uppsala kommun som reglerar penningfrågan. På lång sikt behöver det inte betyda att vi förlorar stora pengar. Jag tycker mest synd om alla supportrar som går miste om festen, säger Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson till Idrottens Affärer.

Avtalet mellan Förbundet och Uppsala kommun att spela SM-finalerna på Studenternas går ut efter det här året. På onsdagskvällen håller förbundsstyrelsen styrelsen ett telefonmöte. På torsdagen klockan 12 kommer ett pressmeddelande som kommer att klargöra vad som ska hända med finalerna.

Tveksamt om isen på Studenternas

Is finns, till exempel i Lidköping och Västerås. Klubbarnas damlag spelar SM-semifinaler på fredag. Om det finns spelbar is i Uppsala är mer tveksamt. SM-veckan bjuder på idel plusgrader, mellan 6 och 9. Lördagen den 21 mars väntas 7 plusgrader. Blir det dessutom sol och vind är det mycket tveksamt om isen håller.

Pojk-VM för 15-åringar var tänkt att hållas i Arkhangelsk 27-29 mars. Herr-VM i det nybyggda, lyxiga ispalatset i Irkutsk 28 mars-5 april. B-VM har redan avgjorts i Irkutsk. Ungern vann och kvalificerade sig till A-VM men har tackat nej.

Under kvällen kom ett besked från FIB (Internationella förbundet).  Herr-VM flytta till oktober. Något datum finns ännu inte, säger Per Anders Gustafsson.

- Imponerande att Ryssland fattat beslutet så snabbt. Det hade vi inte klarat. Både spelare, ledare och arbetsgivare var tveksamma till Rysslandsresan, säger Gustafsson.

Bara två drabbade i Ryssland

Föga förvånade finns det bara ett kort meddelande från Ryssland om att landet inte drabbats hårt av Coronaviruset. Bara två personer har rapporterats smittade. Men landet tar viruset på allvar. Den 420 mil långa gränsen mot Kina är stängd. Kinesiska medborgare kommer sedan i torsdags inte in i Ryssland. 

Tillbaka till Sverige. Hur gör man? Förbundsordföranden Per Anders Gustafssons förslag att spela finalerna i höst möttes av kritik, minst sagt.

- Ren idioti, sa Villa Lidköpings tränare Johan Sixtensson till Radiosporten och fick medhåll av Bollnäs stjärna Christian Mickelsson.

På torsdagen avgörs semifinalerna nummer tre mellan Villa Lidköping-Bollnäs, 1-1 i matcher, och Edsbyn-Sandviken, också 1-1 i matcher.

- Vi förlorar en miljon kronor på att spela utan publik, säger Villa Lidköpings sportchef Johan ”Sparris” Johansson, som räknat med utsålt, 5 000 personer.

Edsbyn räknar med en förlust på 300 000 kronor i den publikfria matchen.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.