Stympad säsong hotar i bandy

Regeringen följde Folkhälsomyndighetens förslag att införa förbud för allmänna sammankomster med fler än 500 åskådare. Förbudet drabbar en stor del av idrotten, men Svenska bandyförbundet och klubbarna synnerligen hårt. Förlusten beräknas till miljoner för inblandade lag i semifinaler och final när matcherna spelas utan storpublik. 

Bandyn är på väg ut ur verkligheten. Det blir stora förändringar i Spelprogrammet.
Annons

Regeringen följde Folkhälsomyndighetens förslag att införa förbud för allmänna sammankomster med fler än 500 åskådare. Förbudet drabbar en stor del av idrotten, men Svenska bandyförbundet och klubbarna synnerligen hårt. Förlusten beräknas till miljoner för inblandade lag i semifinaler och final när matcherna spelas utan storpublik. 

lördagen den 21 mars är det meningen att dam-och herrfinalerna ska avgöras på Studenternas i Uppsala. SM-finalerna är Bandyförbundets guldkalv. Utan den förväntade storpubliken, i fjol kom 18 667 till herrfinalen mellan Villa Lidköping-Västerås SK, 8-4, förlorar Bandyförbundet och klubbarna mycket pengar. Siffran 4,5 miljoner har nämnts.

Avtal reglerar penningfrågan

- Kortsiktigt förlorar vi pengar. Det stämmer. Men det finns ett avtal mellan oss och Uppsala kommun som reglerar penningfrågan. På lång sikt behöver det inte betyda att vi förlorar stora pengar. Jag tycker mest synd om alla supportrar som går miste om festen, säger Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson till Idrottens Affärer.

Avtalet mellan Förbundet och Uppsala kommun att spela SM-finalerna på Studenternas går ut efter det här året. På onsdagskvällen håller förbundsstyrelsen styrelsen ett telefonmöte. På torsdagen klockan 12 kommer ett pressmeddelande som kommer att klargöra vad som ska hända med finalerna.

Tveksamt om isen på Studenternas

Is finns, till exempel i Lidköping och Västerås. Klubbarnas damlag spelar SM-semifinaler på fredag. Om det finns spelbar is i Uppsala är mer tveksamt. SM-veckan bjuder på idel plusgrader, mellan 6 och 9. Lördagen den 21 mars väntas 7 plusgrader. Blir det dessutom sol och vind är det mycket tveksamt om isen håller.

Pojk-VM för 15-åringar var tänkt att hållas i Arkhangelsk 27-29 mars. Herr-VM i det nybyggda, lyxiga ispalatset i Irkutsk 28 mars-5 april. B-VM har redan avgjorts i Irkutsk. Ungern vann och kvalificerade sig till A-VM men har tackat nej.

Under kvällen kom ett besked från FIB (Internationella förbundet).  Herr-VM flytta till oktober. Något datum finns ännu inte, säger Per Anders Gustafsson.

- Imponerande att Ryssland fattat beslutet så snabbt. Det hade vi inte klarat. Både spelare, ledare och arbetsgivare var tveksamma till Rysslandsresan, säger Gustafsson.

Bara två drabbade i Ryssland

Föga förvånade finns det bara ett kort meddelande från Ryssland om att landet inte drabbats hårt av Coronaviruset. Bara två personer har rapporterats smittade. Men landet tar viruset på allvar. Den 420 mil långa gränsen mot Kina är stängd. Kinesiska medborgare kommer sedan i torsdags inte in i Ryssland. 

Tillbaka till Sverige. Hur gör man? Förbundsordföranden Per Anders Gustafssons förslag att spela finalerna i höst möttes av kritik, minst sagt.

- Ren idioti, sa Villa Lidköpings tränare Johan Sixtensson till Radiosporten och fick medhåll av Bollnäs stjärna Christian Mickelsson.

På torsdagen avgörs semifinalerna nummer tre mellan Villa Lidköping-Bollnäs, 1-1 i matcher, och Edsbyn-Sandviken, också 1-1 i matcher.

- Vi förlorar en miljon kronor på att spela utan publik, säger Villa Lidköpings sportchef Johan ”Sparris” Johansson, som räknat med utsålt, 5 000 personer.

Edsbyn räknar med en förlust på 300 000 kronor i den publikfria matchen.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nästan 130 miljoner kronor kommer nu i coronastöd till knappt 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund  

Det är gott nog och skänker tröst för januari och februari, men fortfarande saknas besked från regeringen om mars

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Trots att Sveriges kvinnliga idrottare gång på gång visar framgångsrika resultat så är forskningen på området kvinnors träning starkt eftersatt i förhållande till hur mycket forskning som bedrivs på mäns idrottande. Och just i dag,på Kvinnodagen, vill SOK förstärka resurserna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.