Amanda Linds plötsliga glädjebesked

Plötsligt ger Folkhälsomyndigheten klartecken till publik på arenorna i allsvenskan.  

– Jag tror att alla sett det här framför sig nu, att vi behöver ta steg och släppa in mer publik, saidrottsminister Amanda Lind i en intervju till GP i Göteborg på tisdageftermiddagen.

Annons

I mitten av februari höll Amanda Lind en presskonferens som öppnade för att att tillåta publik i viss mån under evenemang. Frågan gick sedan ut på remiss till Folkhälsomyndigheten, idrottsrörelsen och berörda parter.

Sedan dess har det varit tämligen tyst, egentligen ingen information har kommit ut, men plötsligt tar idrottsministern till orda och säger att det är grönt – allt enligt en plan medflexibel logistik!

Efterlängtat besked

Ett efterlängtat besked, sannerligen.

Dett finns ett ”men”. Allt ska ske under förutsättningen att att  smittläget inte förvärras under kommande 30 dagarna, enligt Folkhälsomyndigheten föreslagit ett datum för publikinsläpp som fotbollsfans håller varmt om hjärtat.

Helgen 10-11 april är det start på den allsvenska säsongen.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Amanda Lind till GP.

Förslaget är i linje med Svensk Elitfotbolls öppningsplan som presenterades för ngra veckor sedan.Där finns tre nivåer som utgör riktlinjer för elitklubbarna.

– Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett första steg med låga publiknivåer, men mer än dagens åttapersonersgräns, olika beroende på om det är sittande publik eller utomhus. Och i takt med att smittläget förbättras kan fler steg tas, säger Amanda Lind.

"Klubbarna är beredda"

Hon tillägger:

– Jag vet att idrotten och dess arrangörer är väldigt väl förberedda. Det har tagits fram noggranna protokoll för hur man ska genomföra större tävlingar, hur man ska hantera publiken, in- och utsläpp och transport till och från arenorna.

Hon kommenterar själv:

– Det har varit ett intensivt år för både kulturen och idrotten, för allt föreningsliv. Jag känner mycket med de verksamheter som har drabbats väldigt hårt av pandemin. Det har varit ett år av hårda restriktioner för kulturen och idrotten, men förhoppningsvis har vi ett ljusare år framför oss, säger hon.

Men ännu gäller tävlingsstopp för all bredd- och ungdomsverksamhet.

Amanda Lind förklaring.

– Det handlar om två olika regleringar. Dels är det den nya pandemilagen, som reglerar publik, som vi hela tiden arbetat för att göra så träffsäker och rättvis som möjligt. Den tidigare ordningslagen slog väldigt hårt mot publika verksamheter. Pandemilagen skapar möjligheter för mer flexibel reglering som kan anpassas utifrån vilka möjligheterna till olika verksamheter och förmågan att bedriva smittsäkra evenemang, , säger hon till GP och fortsätter:

 

- Här är det Folkhälsomyndigheten som reglerar medan regeringen avvaktar.

– Det finns ingen koppling mellan de två regelverken. Folkhälsomyndigheten såg en viss smittspridning kopplad till träning och tävling. Därför skärptes restriktionerna nu när smittläget är svårare. Det gäller inte bara idrottsträning, man har gått brett ut med restriktioner gentemot hela samhället under den förmodade tredje vågen, säger Amanda Lind.

"Gäller även mindre idrotter"

Men tillsammans går de två institutionerna mot att tillåta tävling med publik i alla åldrar, från och med april.

– Publikfrågan gäller alla, inte bara elitidrotten. Det skulle betyda mycket, även för mindre idrotter, då möjligheten att även ta emot lite publik gör skillnad både ekonomiskt och för stämningen.

– Det är oerhört viktigt att barn och unga i sin träning får ha målbilden av att de ska spela matcher och delta i cuper. Det ger motivation och för många är det den där extra glädjen som de får av idrotten. Det har en stor betydelse, vilket Folkhälsomyndigheten också är medvetna om. När smittläget möjliggör ser jag det som en viktig prioritering., avslutarAmanda Lind i GP.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.