Amanda Linds plötsliga glädjebesked

Plötsligt ger Folkhälsomyndigheten klartecken till publik på arenorna i allsvenskan.  

– Jag tror att alla sett det här framför sig nu, att vi behöver ta steg och släppa in mer publik, saidrottsminister Amanda Lind i en intervju till GP i Göteborg på tisdageftermiddagen.

I mitten av februari höll Amanda Lind en presskonferens som öppnade för att att tillåta publik i viss mån under evenemang. Frågan gick sedan ut på remiss till Folkhälsomyndigheten, idrottsrörelsen och berörda parter.

Sedan dess har det varit tämligen tyst, egentligen ingen information har kommit ut, men plötsligt tar idrottsministern till orda och säger att det är grönt – allt enligt en plan medflexibel logistik!

Efterlängtat besked

Ett efterlängtat besked, sannerligen.

Dett finns ett ”men”. Allt ska ske under förutsättningen att att  smittläget inte förvärras under kommande 30 dagarna, enligt Folkhälsomyndigheten föreslagit ett datum för publikinsläpp som fotbollsfans håller varmt om hjärtat.

Helgen 10-11 april är det start på den allsvenska säsongen.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Amanda Lind till GP.

Förslaget är i linje med Svensk Elitfotbolls öppningsplan som presenterades för ngra veckor sedan.Där finns tre nivåer som utgör riktlinjer för elitklubbarna.

– Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett första steg med låga publiknivåer, men mer än dagens åttapersonersgräns, olika beroende på om det är sittande publik eller utomhus. Och i takt med att smittläget förbättras kan fler steg tas, säger Amanda Lind.

"Klubbarna är beredda"

Hon tillägger:

– Jag vet att idrotten och dess arrangörer är väldigt väl förberedda. Det har tagits fram noggranna protokoll för hur man ska genomföra större tävlingar, hur man ska hantera publiken, in- och utsläpp och transport till och från arenorna.

Hon kommenterar själv:

– Det har varit ett intensivt år för både kulturen och idrotten, för allt föreningsliv. Jag känner mycket med de verksamheter som har drabbats väldigt hårt av pandemin. Det har varit ett år av hårda restriktioner för kulturen och idrotten, men förhoppningsvis har vi ett ljusare år framför oss, säger hon.

Men ännu gäller tävlingsstopp för all bredd- och ungdomsverksamhet.

Amanda Lind förklaring.

– Det handlar om två olika regleringar. Dels är det den nya pandemilagen, som reglerar publik, som vi hela tiden arbetat för att göra så träffsäker och rättvis som möjligt. Den tidigare ordningslagen slog väldigt hårt mot publika verksamheter. Pandemilagen skapar möjligheter för mer flexibel reglering som kan anpassas utifrån vilka möjligheterna till olika verksamheter och förmågan att bedriva smittsäkra evenemang, , säger hon till GP och fortsätter:

 

- Här är det Folkhälsomyndigheten som reglerar medan regeringen avvaktar.

– Det finns ingen koppling mellan de två regelverken. Folkhälsomyndigheten såg en viss smittspridning kopplad till träning och tävling. Därför skärptes restriktionerna nu när smittläget är svårare. Det gäller inte bara idrottsträning, man har gått brett ut med restriktioner gentemot hela samhället under den förmodade tredje vågen, säger Amanda Lind.

"Gäller även mindre idrotter"

Men tillsammans går de två institutionerna mot att tillåta tävling med publik i alla åldrar, från och med april.

– Publikfrågan gäller alla, inte bara elitidrotten. Det skulle betyda mycket, även för mindre idrotter, då möjligheten att även ta emot lite publik gör skillnad både ekonomiskt och för stämningen.

– Det är oerhört viktigt att barn och unga i sin träning får ha målbilden av att de ska spela matcher och delta i cuper. Det ger motivation och för många är det den där extra glädjen som de får av idrotten. Det har en stor betydelse, vilket Folkhälsomyndigheten också är medvetna om. När smittläget möjliggör ser jag det som en viktig prioritering., avslutarAmanda Lind i GP.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Efter 34 år lämnade Gunilla Lindberg i veckan över ansvaret som generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté till Åsa Edlund Jönsson.

– Sverige satte nytt medaljrekord i senaste vinter-OS men målet är att ta för sig ännu mer på den internationella scenen och jag ser fram emot att arbeta för att stärka svensk elitidrott, säger Åsa. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.