Läkaren ifrågasätter hårda restriktioner

Elitfotbollen gör sig redo att öppna upp Superettan för publik från och med den 1 juni. I första skedet 500 åskådare. Samtidigt är sommarvärmen är på intågande, en allt större del av den svenska befolkningen blir vaccinerade mot covid-19 och smittotalen ser ut att sjunka snabbt.

Här läkaren som inte kan dölja sin åsik.

– Sverige är inne i ett läge där man kan öppna upp det mesta redan nu., menar Sverker Nilsson, talesman för Fotbollsläkarna.

I Svensk Elitfotbolls egna öppningsplan beskrivs hur elitfotbollen stegvis skulle kunna välkomna publiken tillbaka på ett säkert sätt. Där finns detaljerad beskrivning om

  • Publikmängd
  • Social distansering
  • Hur arenan ska delas in i olika zoner
  • Sektioner med egna in- och utgångar
  • Differentierade tider för in- och utpassage
  • Riktlinjer för hygien.
  • Hur arrangören ska säkerställa att det inte blir köbildningar
  • Endast sittande publik blir vara tillåtet. 

Men dialogen med myndigheterna har dock uteblivit. När publik tillåts från 1 juni så beräknas 50 procent av den vuxna befolkningen i Sverige ha fått minst en dos av vaccinet. Öppningen  för fotbollen sker i första hand för Superettan, eftersom Allsvenskan har EM-uppehåll, och det blir 500 i publik på läktarna.

"Fotbollen har koll"

Sverker Nilsson, lagläkare i Falkenbergs FF och talesperson för Fotbollsläkarna, som är klubbläkarnas organisation, säger att fotboll kan spelas utomhus där covid-19 smittar betydligt mindre än inomhus och att det borde gå att välkomna fler tillbaka till arenan redan nu. Läkarna har fått en framträdande roll för att säkra att allt sköts på ett smittsäkert sätt.

– Fotbollsarenor är stora öppna ytor utomhus och det går att sprida ut publiken på ett bra sätt. Det är heller inga problem att se till att publiken inte trängs eller hamnar i köer. 

- Klubbarna har bra organisationer för att klara av det och jag tycker det beskrivs bra i den öppningsplan som elitfotbollen tagit fram. Smittan går ner i snabb takt nu och vi måste ha förtroende för vaccineringen. 

- De som skulle få förmånen att se matcherna på plats skulle lyssna på direktiven och anpassa sig, det är jag övertygad om.

Öppet runt om i Europa

 201017 Falkenbergs läkare Sverker Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Örebro den 17 oktober 2020 i Falkenberg. 

Fler och fler länder ute i Europa väljer att öppna upp för publik på stora evenemang, däribland fotbollen. Danska ligan har möjliggjort för publik på ett framgångsrikt sätt. England och Nederländerna har gjort testmatcher tillsammans med sina respektive myndigheter och under sommarens EM så kommer det att släppas in publik. 

I Sverige har det inte varit möjligt med någon publik alls under 2021 och det har heller inte funnits dialog med myndigheterna om att kunna släppa in upp till de 15 procent av arenornas sittplatskapacitet som elitfotbollen själv har föreslagit.

Om de kan intyga

– Vi talar inte om fullsatta arenor vare sig i Sverige eller i utlandet men det handlar om en betydande del publik. Olika länder hanterar publiken på olika sätt. I Sverige har vi inte officiella vaccinationspass ännu men eftersom regeringen under hela pandemin har tryckt på individens egna ansvar.

- Det räcker med att varje person som går in på arenan intygar att denne känner sig frisk, inte har symptom och inte har vistats nära en person med bekräftad covid-19 de senaste dagarna.

Från och med den 1 juni så kan arenor i Allsvenskan och Superettan välkomna 500 åskådare tillbaka i ett första steg. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel förlänger samarbetet till och med 2028

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel är tungviktarei idrotts-Sverige. Nu har de enats om ett nytt sponsoravtalet.Båda parter pratar om det största någonsin. Ett kontrakt som innebär en förlängning av samarbetet under de kommande sju åren. Det nya avtalet gäller till och med 2028 och innehåller ett utökat samarbete. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.