Läkaren ifrågasätter hårda restriktioner

Elitfotbollen gör sig redo att öppna upp Superettan för publik från och med den 1 juni. I första skedet 500 åskådare. Samtidigt är sommarvärmen är på intågande, en allt större del av den svenska befolkningen blir vaccinerade mot covid-19 och smittotalen ser ut att sjunka snabbt.

Här läkaren som inte kan dölja sin åsik.

– Sverige är inne i ett läge där man kan öppna upp det mesta redan nu., menar Sverker Nilsson, talesman för Fotbollsläkarna.

I Svensk Elitfotbolls egna öppningsplan beskrivs hur elitfotbollen stegvis skulle kunna välkomna publiken tillbaka på ett säkert sätt. Där finns detaljerad beskrivning om

  • Publikmängd
  • Social distansering
  • Hur arenan ska delas in i olika zoner
  • Sektioner med egna in- och utgångar
  • Differentierade tider för in- och utpassage
  • Riktlinjer för hygien.
  • Hur arrangören ska säkerställa att det inte blir köbildningar
  • Endast sittande publik blir vara tillåtet. 

Men dialogen med myndigheterna har dock uteblivit. När publik tillåts från 1 juni så beräknas 50 procent av den vuxna befolkningen i Sverige ha fått minst en dos av vaccinet. Öppningen  för fotbollen sker i första hand för Superettan, eftersom Allsvenskan har EM-uppehåll, och det blir 500 i publik på läktarna.

"Fotbollen har koll"

Sverker Nilsson, lagläkare i Falkenbergs FF och talesperson för Fotbollsläkarna, som är klubbläkarnas organisation, säger att fotboll kan spelas utomhus där covid-19 smittar betydligt mindre än inomhus och att det borde gå att välkomna fler tillbaka till arenan redan nu. Läkarna har fått en framträdande roll för att säkra att allt sköts på ett smittsäkert sätt.

– Fotbollsarenor är stora öppna ytor utomhus och det går att sprida ut publiken på ett bra sätt. Det är heller inga problem att se till att publiken inte trängs eller hamnar i köer. 

- Klubbarna har bra organisationer för att klara av det och jag tycker det beskrivs bra i den öppningsplan som elitfotbollen tagit fram. Smittan går ner i snabb takt nu och vi måste ha förtroende för vaccineringen. 

- De som skulle få förmånen att se matcherna på plats skulle lyssna på direktiven och anpassa sig, det är jag övertygad om.

Öppet runt om i Europa

 201017 Falkenbergs läkare Sverker Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Örebro den 17 oktober 2020 i Falkenberg. 

Fler och fler länder ute i Europa väljer att öppna upp för publik på stora evenemang, däribland fotbollen. Danska ligan har möjliggjort för publik på ett framgångsrikt sätt. England och Nederländerna har gjort testmatcher tillsammans med sina respektive myndigheter och under sommarens EM så kommer det att släppas in publik. 

I Sverige har det inte varit möjligt med någon publik alls under 2021 och det har heller inte funnits dialog med myndigheterna om att kunna släppa in upp till de 15 procent av arenornas sittplatskapacitet som elitfotbollen själv har föreslagit.

Om de kan intyga

– Vi talar inte om fullsatta arenor vare sig i Sverige eller i utlandet men det handlar om en betydande del publik. Olika länder hanterar publiken på olika sätt. I Sverige har vi inte officiella vaccinationspass ännu men eftersom regeringen under hela pandemin har tryckt på individens egna ansvar.

- Det räcker med att varje person som går in på arenan intygar att denne känner sig frisk, inte har symptom och inte har vistats nära en person med bekräftad covid-19 de senaste dagarna.

Från och med den 1 juni så kan arenor i Allsvenskan och Superettan välkomna 500 åskådare tillbaka i ett första steg. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.