Läkaren ifrågasätter hårda restriktioner

Elitfotbollen gör sig redo att öppna upp Superettan för publik från och med den 1 juni. I första skedet 500 åskådare. Samtidigt är sommarvärmen är på intågande, en allt större del av den svenska befolkningen blir vaccinerade mot covid-19 och smittotalen ser ut att sjunka snabbt.

Här läkaren som inte kan dölja sin åsik.

– Sverige är inne i ett läge där man kan öppna upp det mesta redan nu., menar Sverker Nilsson, talesman för Fotbollsläkarna.

I Svensk Elitfotbolls egna öppningsplan beskrivs hur elitfotbollen stegvis skulle kunna välkomna publiken tillbaka på ett säkert sätt. Där finns detaljerad beskrivning om

  • Publikmängd
  • Social distansering
  • Hur arenan ska delas in i olika zoner
  • Sektioner med egna in- och utgångar
  • Differentierade tider för in- och utpassage
  • Riktlinjer för hygien.
  • Hur arrangören ska säkerställa att det inte blir köbildningar
  • Endast sittande publik blir vara tillåtet. 

Men dialogen med myndigheterna har dock uteblivit. När publik tillåts från 1 juni så beräknas 50 procent av den vuxna befolkningen i Sverige ha fått minst en dos av vaccinet. Öppningen  för fotbollen sker i första hand för Superettan, eftersom Allsvenskan har EM-uppehåll, och det blir 500 i publik på läktarna.

"Fotbollen har koll"

Sverker Nilsson, lagläkare i Falkenbergs FF och talesperson för Fotbollsläkarna, som är klubbläkarnas organisation, säger att fotboll kan spelas utomhus där covid-19 smittar betydligt mindre än inomhus och att det borde gå att välkomna fler tillbaka till arenan redan nu. Läkarna har fått en framträdande roll för att säkra att allt sköts på ett smittsäkert sätt.

– Fotbollsarenor är stora öppna ytor utomhus och det går att sprida ut publiken på ett bra sätt. Det är heller inga problem att se till att publiken inte trängs eller hamnar i köer. 

- Klubbarna har bra organisationer för att klara av det och jag tycker det beskrivs bra i den öppningsplan som elitfotbollen tagit fram. Smittan går ner i snabb takt nu och vi måste ha förtroende för vaccineringen. 

- De som skulle få förmånen att se matcherna på plats skulle lyssna på direktiven och anpassa sig, det är jag övertygad om.

Öppet runt om i Europa

 201017 Falkenbergs läkare Sverker Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Örebro den 17 oktober 2020 i Falkenberg. 

Fler och fler länder ute i Europa väljer att öppna upp för publik på stora evenemang, däribland fotbollen. Danska ligan har möjliggjort för publik på ett framgångsrikt sätt. England och Nederländerna har gjort testmatcher tillsammans med sina respektive myndigheter och under sommarens EM så kommer det att släppas in publik. 

I Sverige har det inte varit möjligt med någon publik alls under 2021 och det har heller inte funnits dialog med myndigheterna om att kunna släppa in upp till de 15 procent av arenornas sittplatskapacitet som elitfotbollen själv har föreslagit.

Om de kan intyga

– Vi talar inte om fullsatta arenor vare sig i Sverige eller i utlandet men det handlar om en betydande del publik. Olika länder hanterar publiken på olika sätt. I Sverige har vi inte officiella vaccinationspass ännu men eftersom regeringen under hela pandemin har tryckt på individens egna ansvar.

- Det räcker med att varje person som går in på arenan intygar att denne känner sig frisk, inte har symptom och inte har vistats nära en person med bekräftad covid-19 de senaste dagarna.

Från och med den 1 juni så kan arenor i Allsvenskan och Superettan välkomna 500 åskådare tillbaka i ett första steg. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.