Läkaren ifrågasätter hårda restriktioner

Elitfotbollen gör sig redo att öppna upp Superettan för publik från och med den 1 juni. I första skedet 500 åskådare. Samtidigt är sommarvärmen är på intågande, en allt större del av den svenska befolkningen blir vaccinerade mot covid-19 och smittotalen ser ut att sjunka snabbt.

Här läkaren som inte kan dölja sin åsik.

– Sverige är inne i ett läge där man kan öppna upp det mesta redan nu., menar Sverker Nilsson, talesman för Fotbollsläkarna.

I Svensk Elitfotbolls egna öppningsplan beskrivs hur elitfotbollen stegvis skulle kunna välkomna publiken tillbaka på ett säkert sätt. Där finns detaljerad beskrivning om

  • Publikmängd
  • Social distansering
  • Hur arenan ska delas in i olika zoner
  • Sektioner med egna in- och utgångar
  • Differentierade tider för in- och utpassage
  • Riktlinjer för hygien.
  • Hur arrangören ska säkerställa att det inte blir köbildningar
  • Endast sittande publik blir vara tillåtet. 

Men dialogen med myndigheterna har dock uteblivit. När publik tillåts från 1 juni så beräknas 50 procent av den vuxna befolkningen i Sverige ha fått minst en dos av vaccinet. Öppningen  för fotbollen sker i första hand för Superettan, eftersom Allsvenskan har EM-uppehåll, och det blir 500 i publik på läktarna.

"Fotbollen har koll"

Sverker Nilsson, lagläkare i Falkenbergs FF och talesperson för Fotbollsläkarna, som är klubbläkarnas organisation, säger att fotboll kan spelas utomhus där covid-19 smittar betydligt mindre än inomhus och att det borde gå att välkomna fler tillbaka till arenan redan nu. Läkarna har fått en framträdande roll för att säkra att allt sköts på ett smittsäkert sätt.

– Fotbollsarenor är stora öppna ytor utomhus och det går att sprida ut publiken på ett bra sätt. Det är heller inga problem att se till att publiken inte trängs eller hamnar i köer. 

- Klubbarna har bra organisationer för att klara av det och jag tycker det beskrivs bra i den öppningsplan som elitfotbollen tagit fram. Smittan går ner i snabb takt nu och vi måste ha förtroende för vaccineringen. 

- De som skulle få förmånen att se matcherna på plats skulle lyssna på direktiven och anpassa sig, det är jag övertygad om.

Öppet runt om i Europa

 201017 Falkenbergs läkare Sverker Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Örebro den 17 oktober 2020 i Falkenberg. 

Fler och fler länder ute i Europa väljer att öppna upp för publik på stora evenemang, däribland fotbollen. Danska ligan har möjliggjort för publik på ett framgångsrikt sätt. England och Nederländerna har gjort testmatcher tillsammans med sina respektive myndigheter och under sommarens EM så kommer det att släppas in publik. 

I Sverige har det inte varit möjligt med någon publik alls under 2021 och det har heller inte funnits dialog med myndigheterna om att kunna släppa in upp till de 15 procent av arenornas sittplatskapacitet som elitfotbollen själv har föreslagit.

Om de kan intyga

– Vi talar inte om fullsatta arenor vare sig i Sverige eller i utlandet men det handlar om en betydande del publik. Olika länder hanterar publiken på olika sätt. I Sverige har vi inte officiella vaccinationspass ännu men eftersom regeringen under hela pandemin har tryckt på individens egna ansvar.

- Det räcker med att varje person som går in på arenan intygar att denne känner sig frisk, inte har symptom och inte har vistats nära en person med bekräftad covid-19 de senaste dagarna.

Från och med den 1 juni så kan arenor i Allsvenskan och Superettan välkomna 500 åskådare tillbaka i ett första steg. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.