Champion League för sista gången?

Ikväll när Malmö FF stiger in på Allianz Stadium i Turin kan det vara sista gången för ett svenskt lag i Champions League, eller sista gången på länge. 

Turneringen saknade svenskt lag efter Helsingborgs spel 2000 fram till Malmö FF 2014. Därefter har Malmö kvalat in även 2015 och 2021. Inget norskt lag har lyckats efter Rosenborg 2007. Inte heller Danmark, som lyckats bäst av de skandinaviska lagen i Europaspelet, har varit där frekvent. 

Länge ett vinnarpar i MFF, sportchefen Daniel Andersson och klubbens största ikon, Markus Rosenberg

 

 

Ålborg gjorde det 2008. FC Köpenhamn kvalade in 2006, 2010, 2013 och senast 2016. Midtjylland kvalade in 2020.

Det är inte lätt att kvala in till den finaste och mest prestigefyllda av klubblagsturneringar.

Nu förändras förutsättningarna för att lyckas. De större länderna gynnas och de små missgynnas. Det blir med andra ord ännu svårare för de allsvenska lagen. 

Så när Malmös lagkapten Anders Christiansen i Kvällsposten lyfter frågan om Malmö FF 2021 är det sista svenska lag vi får se i turneringen gör han det på förekommen anledning. 

Han pekar på att Danmark i höst har Bröndby och Midtjylland i Europa League-gruppspelet och FC Köpenhamn och Randers i nybildade Europa Conference League: 

”Vi har inte så många rankingpoäng, det är inte som Danmark där man plötsligt har Champions League-playoff, Europa League-playoff och extra Champions League-plats”, säger Christiansen och tillägger att det var synd att Hammarby inte gick vidare mot Basel till Conference League. Det hade alla allsvenska lag vunnit på. 

Christiansen har förstås rätt. Malmö FF tvingades gå igenom fyra kvalomgångar för att ta sig till Champions League, medan den danska fjolårsmästaren Bröndby fick spela playoff direkt. 

Alla allsvenska lag vinner på om fler lyckas, kan förbättra ekonomin och spelartruppen, får erfarenheter på högre nivåer och tillföra Sverige rankingpoäng. 

Att endast Östersund (2017) av alla allsvenska lag varit i Europaspel efter 2013, förutom Malmö, säger en hel del.

Malmö FF har presterat väl, på gränsen till sin yttersta förmåga under kvalspelet till Champions League, gjorde en bra insats hemma mot Chelsea (0-1) och hade sannolikt vunnit med 1-0 hemma mot Zenit om inte VAR-domaren João Pinheiro (Portugal) meddelat huvuddomaren Andris Treimanis (Lettland) om en kontakt i straffområdet som omöjligen borde vara straff och gav 1-1 i 92:a minuten. 

Nu väntar Juventus i en match som borde gällt en möjlighet till fortsatt spel i Europa League och ytterligare prispengar, men som nu kan synas obetydlig. 

Juventus är redan vidare och Malmö utslaget. Men i potten ligger trots allt en del. Juventus åklagas för bokföringsbrott och gungar i serie A. En seger är välkommen och tillför kassan 2,8 miljoner euro, motsvarande 29 miljoner kronor. 

Även för Malmö vore det välbehövliga intäkter. Men det handlar också om rankingpoäng inför 2022, om att höja marknadsvärdet på truppen och de spelare som eventuellt säljs under vinterfönstret, varav Anel Ahmedhodzic förväntas inbringa mest. Och inte minst, det sportsliga värdet – att åter lyckas och visa att klubben hör hemma i Champions League. 

När planerna dras inför nästa säsong är kvällens match en pusselbit. Kan Malmö knipa poäng även mot de bästa lagen i de fem stora europeiska ligorna så ger det självförtroende och på marginalen en starkare trupp 2022.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.