Champion League för sista gången?

Ikväll när Malmö FF stiger in på Allianz Stadium i Turin kan det vara sista gången för ett svenskt lag i Champions League, eller sista gången på länge. 

Turneringen saknade svenskt lag efter Helsingborgs spel 2000 fram till Malmö FF 2014. Därefter har Malmö kvalat in även 2015 och 2021. Inget norskt lag har lyckats efter Rosenborg 2007. Inte heller Danmark, som lyckats bäst av de skandinaviska lagen i Europaspelet, har varit där frekvent. 

Länge ett vinnarpar i MFF, sportchefen Daniel Andersson och klubbens största ikon, Markus Rosenberg

 

 

Ålborg gjorde det 2008. FC Köpenhamn kvalade in 2006, 2010, 2013 och senast 2016. Midtjylland kvalade in 2020.

Det är inte lätt att kvala in till den finaste och mest prestigefyllda av klubblagsturneringar.

Nu förändras förutsättningarna för att lyckas. De större länderna gynnas och de små missgynnas. Det blir med andra ord ännu svårare för de allsvenska lagen. 

Så när Malmös lagkapten Anders Christiansen i Kvällsposten lyfter frågan om Malmö FF 2021 är det sista svenska lag vi får se i turneringen gör han det på förekommen anledning. 

Han pekar på att Danmark i höst har Bröndby och Midtjylland i Europa League-gruppspelet och FC Köpenhamn och Randers i nybildade Europa Conference League: 

”Vi har inte så många rankingpoäng, det är inte som Danmark där man plötsligt har Champions League-playoff, Europa League-playoff och extra Champions League-plats”, säger Christiansen och tillägger att det var synd att Hammarby inte gick vidare mot Basel till Conference League. Det hade alla allsvenska lag vunnit på. 

Christiansen har förstås rätt. Malmö FF tvingades gå igenom fyra kvalomgångar för att ta sig till Champions League, medan den danska fjolårsmästaren Bröndby fick spela playoff direkt. 

Alla allsvenska lag vinner på om fler lyckas, kan förbättra ekonomin och spelartruppen, får erfarenheter på högre nivåer och tillföra Sverige rankingpoäng. 

Att endast Östersund (2017) av alla allsvenska lag varit i Europaspel efter 2013, förutom Malmö, säger en hel del.

Malmö FF har presterat väl, på gränsen till sin yttersta förmåga under kvalspelet till Champions League, gjorde en bra insats hemma mot Chelsea (0-1) och hade sannolikt vunnit med 1-0 hemma mot Zenit om inte VAR-domaren João Pinheiro (Portugal) meddelat huvuddomaren Andris Treimanis (Lettland) om en kontakt i straffområdet som omöjligen borde vara straff och gav 1-1 i 92:a minuten. 

Nu väntar Juventus i en match som borde gällt en möjlighet till fortsatt spel i Europa League och ytterligare prispengar, men som nu kan synas obetydlig. 

Juventus är redan vidare och Malmö utslaget. Men i potten ligger trots allt en del. Juventus åklagas för bokföringsbrott och gungar i serie A. En seger är välkommen och tillför kassan 2,8 miljoner euro, motsvarande 29 miljoner kronor. 

Även för Malmö vore det välbehövliga intäkter. Men det handlar också om rankingpoäng inför 2022, om att höja marknadsvärdet på truppen och de spelare som eventuellt säljs under vinterfönstret, varav Anel Ahmedhodzic förväntas inbringa mest. Och inte minst, det sportsliga värdet – att åter lyckas och visa att klubben hör hemma i Champions League. 

När planerna dras inför nästa säsong är kvällens match en pusselbit. Kan Malmö knipa poäng även mot de bästa lagen i de fem stora europeiska ligorna så ger det självförtroende och på marginalen en starkare trupp 2022.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.