Champion League för sista gången?

Ikväll när Malmö FF stiger in på Allianz Stadium i Turin kan det vara sista gången för ett svenskt lag i Champions League, eller sista gången på länge. 

Turneringen saknade svenskt lag efter Helsingborgs spel 2000 fram till Malmö FF 2014. Därefter har Malmö kvalat in även 2015 och 2021. Inget norskt lag har lyckats efter Rosenborg 2007. Inte heller Danmark, som lyckats bäst av de skandinaviska lagen i Europaspelet, har varit där frekvent. 

Länge ett vinnarpar i MFF, sportchefen Daniel Andersson och klubbens största ikon, Markus Rosenberg

 

 

Ålborg gjorde det 2008. FC Köpenhamn kvalade in 2006, 2010, 2013 och senast 2016. Midtjylland kvalade in 2020.

Det är inte lätt att kvala in till den finaste och mest prestigefyllda av klubblagsturneringar.

Nu förändras förutsättningarna för att lyckas. De större länderna gynnas och de små missgynnas. Det blir med andra ord ännu svårare för de allsvenska lagen. 

Så när Malmös lagkapten Anders Christiansen i Kvällsposten lyfter frågan om Malmö FF 2021 är det sista svenska lag vi får se i turneringen gör han det på förekommen anledning. 

Han pekar på att Danmark i höst har Bröndby och Midtjylland i Europa League-gruppspelet och FC Köpenhamn och Randers i nybildade Europa Conference League: 

”Vi har inte så många rankingpoäng, det är inte som Danmark där man plötsligt har Champions League-playoff, Europa League-playoff och extra Champions League-plats”, säger Christiansen och tillägger att det var synd att Hammarby inte gick vidare mot Basel till Conference League. Det hade alla allsvenska lag vunnit på. 

Christiansen har förstås rätt. Malmö FF tvingades gå igenom fyra kvalomgångar för att ta sig till Champions League, medan den danska fjolårsmästaren Bröndby fick spela playoff direkt. 

Alla allsvenska lag vinner på om fler lyckas, kan förbättra ekonomin och spelartruppen, får erfarenheter på högre nivåer och tillföra Sverige rankingpoäng. 

Att endast Östersund (2017) av alla allsvenska lag varit i Europaspel efter 2013, förutom Malmö, säger en hel del.

Malmö FF har presterat väl, på gränsen till sin yttersta förmåga under kvalspelet till Champions League, gjorde en bra insats hemma mot Chelsea (0-1) och hade sannolikt vunnit med 1-0 hemma mot Zenit om inte VAR-domaren João Pinheiro (Portugal) meddelat huvuddomaren Andris Treimanis (Lettland) om en kontakt i straffområdet som omöjligen borde vara straff och gav 1-1 i 92:a minuten. 

Nu väntar Juventus i en match som borde gällt en möjlighet till fortsatt spel i Europa League och ytterligare prispengar, men som nu kan synas obetydlig. 

Juventus är redan vidare och Malmö utslaget. Men i potten ligger trots allt en del. Juventus åklagas för bokföringsbrott och gungar i serie A. En seger är välkommen och tillför kassan 2,8 miljoner euro, motsvarande 29 miljoner kronor. 

Även för Malmö vore det välbehövliga intäkter. Men det handlar också om rankingpoäng inför 2022, om att höja marknadsvärdet på truppen och de spelare som eventuellt säljs under vinterfönstret, varav Anel Ahmedhodzic förväntas inbringa mest. Och inte minst, det sportsliga värdet – att åter lyckas och visa att klubben hör hemma i Champions League. 

När planerna dras inför nästa säsong är kvällens match en pusselbit. Kan Malmö knipa poäng även mot de bästa lagen i de fem stora europeiska ligorna så ger det självförtroende och på marginalen en starkare trupp 2022.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.