Champion League för sista gången?

Ikväll när Malmö FF stiger in på Allianz Stadium i Turin kan det vara sista gången för ett svenskt lag i Champions League, eller sista gången på länge. 

Turneringen saknade svenskt lag efter Helsingborgs spel 2000 fram till Malmö FF 2014. Därefter har Malmö kvalat in även 2015 och 2021. Inget norskt lag har lyckats efter Rosenborg 2007. Inte heller Danmark, som lyckats bäst av de skandinaviska lagen i Europaspelet, har varit där frekvent. 

Länge ett vinnarpar i MFF, sportchefen Daniel Andersson och klubbens största ikon, Markus Rosenberg

 

 

Ålborg gjorde det 2008. FC Köpenhamn kvalade in 2006, 2010, 2013 och senast 2016. Midtjylland kvalade in 2020.

Det är inte lätt att kvala in till den finaste och mest prestigefyllda av klubblagsturneringar.

Nu förändras förutsättningarna för att lyckas. De större länderna gynnas och de små missgynnas. Det blir med andra ord ännu svårare för de allsvenska lagen. 

Så när Malmös lagkapten Anders Christiansen i Kvällsposten lyfter frågan om Malmö FF 2021 är det sista svenska lag vi får se i turneringen gör han det på förekommen anledning. 

Han pekar på att Danmark i höst har Bröndby och Midtjylland i Europa League-gruppspelet och FC Köpenhamn och Randers i nybildade Europa Conference League: 

”Vi har inte så många rankingpoäng, det är inte som Danmark där man plötsligt har Champions League-playoff, Europa League-playoff och extra Champions League-plats”, säger Christiansen och tillägger att det var synd att Hammarby inte gick vidare mot Basel till Conference League. Det hade alla allsvenska lag vunnit på. 

Christiansen har förstås rätt. Malmö FF tvingades gå igenom fyra kvalomgångar för att ta sig till Champions League, medan den danska fjolårsmästaren Bröndby fick spela playoff direkt. 

Alla allsvenska lag vinner på om fler lyckas, kan förbättra ekonomin och spelartruppen, får erfarenheter på högre nivåer och tillföra Sverige rankingpoäng. 

Att endast Östersund (2017) av alla allsvenska lag varit i Europaspel efter 2013, förutom Malmö, säger en hel del.

Malmö FF har presterat väl, på gränsen till sin yttersta förmåga under kvalspelet till Champions League, gjorde en bra insats hemma mot Chelsea (0-1) och hade sannolikt vunnit med 1-0 hemma mot Zenit om inte VAR-domaren João Pinheiro (Portugal) meddelat huvuddomaren Andris Treimanis (Lettland) om en kontakt i straffområdet som omöjligen borde vara straff och gav 1-1 i 92:a minuten. 

Nu väntar Juventus i en match som borde gällt en möjlighet till fortsatt spel i Europa League och ytterligare prispengar, men som nu kan synas obetydlig. 

Juventus är redan vidare och Malmö utslaget. Men i potten ligger trots allt en del. Juventus åklagas för bokföringsbrott och gungar i serie A. En seger är välkommen och tillför kassan 2,8 miljoner euro, motsvarande 29 miljoner kronor. 

Även för Malmö vore det välbehövliga intäkter. Men det handlar också om rankingpoäng inför 2022, om att höja marknadsvärdet på truppen och de spelare som eventuellt säljs under vinterfönstret, varav Anel Ahmedhodzic förväntas inbringa mest. Och inte minst, det sportsliga värdet – att åter lyckas och visa att klubben hör hemma i Champions League. 

När planerna dras inför nästa säsong är kvällens match en pusselbit. Kan Malmö knipa poäng även mot de bästa lagen i de fem stora europeiska ligorna så ger det självförtroende och på marginalen en starkare trupp 2022.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.