Brottarna vill motivera ungdomar

Nu ska brottningen få fart på landets elever! Åtta brottare med landslagsmeriter har spelat in fyra filmer visar övningar som kan utföras på idrottslektionen, på rasterna – och hemma. Målet är att öka konditionen samt den mentala styrkan och därmed självkänslan. 

Landslagsbrottaren Johanna Lindborg är en av åtta landslagsbrottare som varit med och spelat in film för att få fart på svenska skolelever. Cem Celepli Atci är ansvarig för Brottningsförbundets parabrottningssatsning och ansvarig för filmerna. Foto: Idrottens Kraft

Det är viktigt att få igång alla som suttit stilla, eller rört sig för lite, under pandemin. Därför har RF-Sisu, Riksidrottsförbundet, avsatt medel för idrotter som vill bidra till att öka rörelsen främst bland unga.

Ställ upp mobilen och kör!

Brottningen är en av dessa idrotter. Den gamla anrika idrotten har tagit hjälp av åtta landslagsmeriterade brottare för att spela in fyra korta filmer med träningstips för målgruppen elever och idrottslärare på landets skolor. Övningarna går lika bra att göra på rasten – eller hemma – som på idrottslektionen. Det är bara att ställa upp mobilen eller paddan och köra!

De åtta brottarna är Johanna Lindborg, Jonna Malmgren, Amelia Samuelsson, Alex Bjurberg Kessidis, Kevin Makota Ström, Ardit Fazljija, Hamza Sertcanli och Ilias Ayhan.

Övningarna är bland annat Utfall sidledes, Skottkärran, Jämfotahopp över planken, Springa med motstånd och Knuten. Övningar som sätter fysik, motorik och hjärnkraft på prov – och utvecklar desamma. 

Cem Celepli Atci är projektledare för satsningen. Han säger:

- Det är olyckligt att idrotten har haft ett stort tapp av medlemmar under pandemin. Som alla andra i samhället, och speciellt som idrottsaktiv, är det viktigt att kunna anpassa sig efter situationen. Digitala träningspass är ännu viktigare än förr. 

Brottning är teamwork

Han är tacksam att brottningen, som kan utföras var som helst, har fått möjlighet att skapa detta filmade material. 

- Många kanske undrar varför vi inte visar brottningskast av olika slag. Det beror på att vi vill säkerhetsställa att ingen skadar sig. Brottning är som ett pussel – du behöver grundläggande motorik, kondition, styrka och koordination för att lyckas med ett kast. 

- Även om en brottare står ensam på mattan går det inte att bli en skicklig brottare utan träningskamrater. Brottning är teamwork!

Landslagsbrottaren Johanna Lindborg är stolt att få vara med och öka den fysiska och mentala hälsan bland landets elever.

- Jag vill få ungdomar att älska sport. Brottning är för alla. Det är glädje, gemenskap och utmaningar. Det betyder mycket för mig, men även för eleverna, att få testa på skolbrottning och att få röra på sig mer.

För att ta del av filmerna, klicka här  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.