I år är publiken välkommen till Lugnet

I fjol genomfördes Svenska Skidspelen i Falun helt utan publik på grund av pandemin. I år är gäller helt andra villkor –bra väder, mycket snö och skidsportens drottning, Therese Johaug, på startlinjen - och in i det sista hoppas arrangörerna på Frida Karlsson.

Skidåkare i parti och minut, men inte en enda åskådare. Så såg det ut i fjol, då pandemin stoppade publiken. år är det desto större förväntan i Falun. Intresset är stort, då bl a Therese Johaug kommer till start.

Förväntningarna har utmynnat i ett stort publikintresse. Senast det begav sig var vid VM 2015 när 281 600 besökare fyllde Lugnet till bristningsgränsen.

Så många åskådare blir det inte under Skidspelens fyra dagar i år. Men förhandsintresset är stort.

Tävlingen och Lugnet befäster ställningen som svensk skidsports centrum.

Så skapades Lugnet

Räkna med köer i synnerhet under helgen, även om SVT direktsänder tävlingarna

Allt började 1972 med en sporthall som då var Nordens största inomhushall med sina 90×45,5 meter. Året därpå byggdes skidstadion och hoppbackarna, som har renoverats både 1992 och 2014.

Numera rymmer området även simhall, innebandyhalll, bandyarena och, ny ishockeyhall och på området finns även även en gymnasieskola,  Just nu pågår bygget av Lugnets nya badhus

I takt med utbyggnader och satsningar har stora tävlingar anordnats här. VM 2015 innebar att mästerskapet genomfördes på Lugnet för fjärde gången.

Ägarklubbarna får belöning

I propandan heter det att Lugnet är norra Europas idrotts- och fritidscentrum.

Det finns visst fog, inte minst det faktum att 65 av Riksidrottsförbundets 75 specialförbund kan bedriva verksamhet här och att över 50 idrottsföreningar är aktiva på Lugnet. 

2020 delade Svenska Skidspelen AB ut över 500 000 kr till de 12 ägarklubbarna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.