I år är publiken välkommen till Lugnet

I fjol genomfördes Svenska Skidspelen i Falun helt utan publik på grund av pandemin. I år är gäller helt andra villkor –bra väder, mycket snö och skidsportens drottning, Therese Johaug, på startlinjen - och in i det sista hoppas arrangörerna på Frida Karlsson.

Skidåkare i parti och minut, men inte en enda åskådare. Så såg det ut i fjol, då pandemin stoppade publiken. år är det desto större förväntan i Falun. Intresset är stort, då bl a Therese Johaug kommer till start.

Förväntningarna har utmynnat i ett stort publikintresse. Senast det begav sig var vid VM 2015 när 281 600 besökare fyllde Lugnet till bristningsgränsen.

Så många åskådare blir det inte under Skidspelens fyra dagar i år. Men förhandsintresset är stort.

Tävlingen och Lugnet befäster ställningen som svensk skidsports centrum.

Så skapades Lugnet

Räkna med köer i synnerhet under helgen, även om SVT direktsänder tävlingarna

Allt började 1972 med en sporthall som då var Nordens största inomhushall med sina 90×45,5 meter. Året därpå byggdes skidstadion och hoppbackarna, som har renoverats både 1992 och 2014.

Numera rymmer området även simhall, innebandyhalll, bandyarena och, ny ishockeyhall och på området finns även även en gymnasieskola,  Just nu pågår bygget av Lugnets nya badhus

I takt med utbyggnader och satsningar har stora tävlingar anordnats här. VM 2015 innebar att mästerskapet genomfördes på Lugnet för fjärde gången.

Ägarklubbarna får belöning

I propandan heter det att Lugnet är norra Europas idrotts- och fritidscentrum.

Det finns visst fog, inte minst det faktum att 65 av Riksidrottsförbundets 75 specialförbund kan bedriva verksamhet här och att över 50 idrottsföreningar är aktiva på Lugnet. 

2020 delade Svenska Skidspelen AB ut över 500 000 kr till de 12 ägarklubbarna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.