Klubbar tvingas stoppa ungdomar

Många idrottsföreningar uppger att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på.  Nu tvingas de till drastiska åtgärder.

Konsekvensen är att alla ungdomar som vill idrotta kan inte göra det längre. De möts av ett, ”tyvärr, vi måste säga nej, vi har inte utrymme nog”

Många idrottsplatser förfaller i dagens Sverige. Gräset växer vilt och skötseln är inte vad den har varit.

Värst är det i storstäder och storstadsnära kommuner. Störst är problemet för de idrotterna med stor barn- och ungdomsidrott. 

Det visar en RF-enkät bland  5 500 föreningar där frågorna främst har gällt idrottsplatser , hallar, yta och tillgången till utrymme.

Jättebehov av renovering

Brisrterna blir allt större. Det finns för få idrottsplatser och hallar och många är i stort behov renovering. 

Förfallet i idrotts-Sverige är påtagligt. 

– Ska idrotten klara av att vara den kraft i samhället som vi vill vara så måste politiken både på kommunal-, regional, och regeringsnivå hjälpas år och skapa bra förutsättningar för idrottsföreningarna. Brist på tid, plats och behov av renovering är djupt oroande, ja, alarmerande, Många föreningar kan inte ta emot alla ungdomar som vill delta. Det har aldrig hänt förut och är en stark signal till politikerna, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande, med skärpt röst.  

Skillnaden mellan storstäder, storstadsnära kommuner, mellanstora städer och mindre städer/landsbygd är tydlig. 43 procent av idrottsföreningar i storstadsnära kommuner uppger enligt ovan att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och tvingas säga nej till nya medlemmar i jämförelse med 26 procent av föreningar i medelstora städer och 19 procent av föreningar i mindre stad/landsbygd.  Av Sveriges befolkning bor hela 3,9 miljoner i storstäder och storstadsnära kommuner – där de riskerar att inte ens få plats i idrotten utan hamna i kö. 

Facit av enkäten

Idrottsföreningarnas svar på Riksidrottsförbundets enkät: 

3 av 10 anger att de önskar mer tid 

3 av 10 önskar mer aktivitetsyta/plats 

3 av 10 håller tillbaka medlemsantal på grund av platsbehov 

5 av 10 upplever att det finns ett stort renoveringsbehov på platsen 

2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte uppfyller föreningens behov

2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte upplevs tillgänglig för funktionsnedsatta 

Nästan varannan förening svarar att det finns ett stort renoveringsbehov där de idrottar. Renoveringsbehovet upplevs lika stort i hela landet och oavsett om föreningen eller kommunen äger platsen. I många fall saknas ventilation, omklädningsrum, sociala ytor eller liknade.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.