Matchfixning ett allt större hot

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

Jens Littorin, DN-journalist med mycket kompetens inom matchfixning, deltog vid seminariet i Almedalen

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Ligornas upptäckt

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

”Matchfixning är det största hotet mot hela fotbollens integritet och trovärdighet – ett större hot än dopingproblematiken”, hette det i rubriceringen av. Intresset var stort och ett 50-tal åhörare lyssnade intensivt, plus ett antal tog del via streaming när SEF, Unibet och Svenska Spel samarbetade.

Larmrapporter växer i styrka och här har brottsligheten ett försprång. Ligorna har upptäckt att här går det att tjäna pengar. Matchfixing är en lukrativ marknad, och gängen hetsar varandra till jakt. Fredrik Gårdare från polisen kunde berätta att man ser hur att Bandidos växer här, nyligen kastades också en bomb mot en familj till en ligaledare som ett uttryck på kampen mellan ligorna.

Gruppen splittras!

Gårdare kunde också berätta att aktiviteterna från de kriminella ligorna har stegrats sedan de tre-fyra år och aktiviteterna tilltar hela tiden.

Han själv har jobbat i en grupp om ca åtta personer som skaffat sig utmärkt insyn i tillvägagångssättet och uppnått viss framgång i kampen mot fusket.

Varpå han i nästa andetag bekände:

-  Vår verksamheten mot idrottsrelaterad brottslighet pausas på obestämd tid

- Vi omdirigeras med anledning av det akuta läget med gängkriminaliteten.

Beslutet är taget av polismyndigheten i Stockholms län.

Vilket fick en annan deltagare i panelen, DN-journalisten Jens Littorin som har skrivit två böcker i ämnet, att reagera och påpeka:

-Plötsligt går mycket värdefull erfarenhet och kunskap förlorat när gruppen splittras.

Littorin kunde också berätta att Sverige står utanför det internationella samarbetet och ansträngningarna. Det finns en internationellt motsvarighet till dopingens Wada, men där är inte Sverige med. När en internationell konvention skulle skapas agerade Malta och lade in sitt veto.

- Därför tyckte svensk representation  att Sverige inte kunde medverka och valde att avstå!, berättade Littorin.

Frestas eller hotas

- - Och i dag har Sverige därför degraderats i det internationella arbetet. Men andra EU-länder deltar, oavsett Maltas beteende. Malta, där för övrigt flera spelbolag, är baserade…

Sa han och överlät till åhörarna att dra egna slutsatser. Men problemen är nog så stora  här hemma, oavsett. Spelare utsätts för påtryckningar av olika slag.  De

frestas att medverka vid ”fixade matcher eller de hotas. Klubbar blir också indragna.  Allt tenderar att öka.

Och inte nog med det. Nu blir allt fler ungdomar indragna i de gängens verksamhet. Att köpa och sälja spelare, yngre som äldre, omsätter också höga belopp och här går det att tjäna pengar ser de kriminella gängen. Då kan även familjer bli inblandad.

Tendenswn är uppenbar, många måste samverka och all energi måste förenas där fanns en stor enighet i Almedalen.

Thomas Ejderhov

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.