Matchfixning ett allt större hot

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

Jens Littorin, DN-journalist med mycket kompetens inom matchfixning, deltog vid seminariet i Almedalen

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Ligornas upptäckt

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

”Matchfixning är det största hotet mot hela fotbollens integritet och trovärdighet – ett större hot än dopingproblematiken”, hette det i rubriceringen av. Intresset var stort och ett 50-tal åhörare lyssnade intensivt, plus ett antal tog del via streaming när SEF, Unibet och Svenska Spel samarbetade.

Larmrapporter växer i styrka och här har brottsligheten ett försprång. Ligorna har upptäckt att här går det att tjäna pengar. Matchfixing är en lukrativ marknad, och gängen hetsar varandra till jakt. Fredrik Gårdare från polisen kunde berätta att man ser hur att Bandidos växer här, nyligen kastades också en bomb mot en familj till en ligaledare som ett uttryck på kampen mellan ligorna.

Gruppen splittras!

Gårdare kunde också berätta att aktiviteterna från de kriminella ligorna har stegrats sedan de tre-fyra år och aktiviteterna tilltar hela tiden.

Han själv har jobbat i en grupp om ca åtta personer som skaffat sig utmärkt insyn i tillvägagångssättet och uppnått viss framgång i kampen mot fusket.

Varpå han i nästa andetag bekände:

-  Vår verksamheten mot idrottsrelaterad brottslighet pausas på obestämd tid

- Vi omdirigeras med anledning av det akuta läget med gängkriminaliteten.

Beslutet är taget av polismyndigheten i Stockholms län.

Vilket fick en annan deltagare i panelen, DN-journalisten Jens Littorin som har skrivit två böcker i ämnet, att reagera och påpeka:

-Plötsligt går mycket värdefull erfarenhet och kunskap förlorat när gruppen splittras.

Littorin kunde också berätta att Sverige står utanför det internationella samarbetet och ansträngningarna. Det finns en internationellt motsvarighet till dopingens Wada, men där är inte Sverige med. När en internationell konvention skulle skapas agerade Malta och lade in sitt veto.

- Därför tyckte svensk representation  att Sverige inte kunde medverka och valde att avstå!, berättade Littorin.

Frestas eller hotas

- - Och i dag har Sverige därför degraderats i det internationella arbetet. Men andra EU-länder deltar, oavsett Maltas beteende. Malta, där för övrigt flera spelbolag, är baserade…

Sa han och överlät till åhörarna att dra egna slutsatser. Men problemen är nog så stora  här hemma, oavsett. Spelare utsätts för påtryckningar av olika slag.  De

frestas att medverka vid ”fixade matcher eller de hotas. Klubbar blir också indragna.  Allt tenderar att öka.

Och inte nog med det. Nu blir allt fler ungdomar indragna i de gängens verksamhet. Att köpa och sälja spelare, yngre som äldre, omsätter också höga belopp och här går det att tjäna pengar ser de kriminella gängen. Då kan även familjer bli inblandad.

Tendenswn är uppenbar, många måste samverka och all energi måste förenas där fanns en stor enighet i Almedalen.

Thomas Ejderhov

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.