Matchfixning ett allt större hot

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

Jens Littorin, DN-journalist med mycket kompetens inom matchfixning, deltog vid seminariet i Almedalen

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Ligornas upptäckt

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

”Matchfixning är det största hotet mot hela fotbollens integritet och trovärdighet – ett större hot än dopingproblematiken”, hette det i rubriceringen av. Intresset var stort och ett 50-tal åhörare lyssnade intensivt, plus ett antal tog del via streaming när SEF, Unibet och Svenska Spel samarbetade.

Larmrapporter växer i styrka och här har brottsligheten ett försprång. Ligorna har upptäckt att här går det att tjäna pengar. Matchfixing är en lukrativ marknad, och gängen hetsar varandra till jakt. Fredrik Gårdare från polisen kunde berätta att man ser hur att Bandidos växer här, nyligen kastades också en bomb mot en familj till en ligaledare som ett uttryck på kampen mellan ligorna.

Gruppen splittras!

Gårdare kunde också berätta att aktiviteterna från de kriminella ligorna har stegrats sedan de tre-fyra år och aktiviteterna tilltar hela tiden.

Han själv har jobbat i en grupp om ca åtta personer som skaffat sig utmärkt insyn i tillvägagångssättet och uppnått viss framgång i kampen mot fusket.

Varpå han i nästa andetag bekände:

-  Vår verksamheten mot idrottsrelaterad brottslighet pausas på obestämd tid

- Vi omdirigeras med anledning av det akuta läget med gängkriminaliteten.

Beslutet är taget av polismyndigheten i Stockholms län.

Vilket fick en annan deltagare i panelen, DN-journalisten Jens Littorin som har skrivit två böcker i ämnet, att reagera och påpeka:

-Plötsligt går mycket värdefull erfarenhet och kunskap förlorat när gruppen splittras.

Littorin kunde också berätta att Sverige står utanför det internationella samarbetet och ansträngningarna. Det finns en internationellt motsvarighet till dopingens Wada, men där är inte Sverige med. När en internationell konvention skulle skapas agerade Malta och lade in sitt veto.

- Därför tyckte svensk representation  att Sverige inte kunde medverka och valde att avstå!, berättade Littorin.

Frestas eller hotas

- - Och i dag har Sverige därför degraderats i det internationella arbetet. Men andra EU-länder deltar, oavsett Maltas beteende. Malta, där för övrigt flera spelbolag, är baserade…

Sa han och överlät till åhörarna att dra egna slutsatser. Men problemen är nog så stora  här hemma, oavsett. Spelare utsätts för påtryckningar av olika slag.  De

frestas att medverka vid ”fixade matcher eller de hotas. Klubbar blir också indragna.  Allt tenderar att öka.

Och inte nog med det. Nu blir allt fler ungdomar indragna i de gängens verksamhet. Att köpa och sälja spelare, yngre som äldre, omsätter också höga belopp och här går det att tjäna pengar ser de kriminella gängen. Då kan även familjer bli inblandad.

Tendenswn är uppenbar, många måste samverka och all energi måste förenas där fanns en stor enighet i Almedalen.

Thomas Ejderhov

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.