Tennisens fantastiska betydelse för Båstad

I över 70 år har Båstad varit spelplats för internationell tennis på det berömda röda gruset. Årets upplaga blev en publiksuccé med 66 000 besökare som under 14 dagar tog del av evenemanget och Båstads charm.Nu presenteras siffror på det makalösa utbytet. Sammanlagt spenderades 238,6 miljoner tack vare tennisen.

98 procent av besökarna svarade att det är antingen ”mycket troligt” eller ”delvis troligt” att de besöker Båstad igen.

Nordea Open bidrar starkt till Båstads attraktionskraft och i samband med årets evenemang genomfördes en turistekonomisk undersökning på uppdrag av Båstad Turism & Näringsliv, Event in Skåne och Arena Båstad. Undersökningens primära syften var att mäta den turistekonomiska omsättningen kopplat till evenemanget, målgruppen och dess upplevelse på plats i Båstad samt lokalbefolkningens attityd till Nordea Open.

116 miljoner i moms och skatter

Undersökningen visar att strax över 79 100 unika personer befunnit sig i Båstad under perioden, av vilka ca 63 300 var turister. Cirka hälften av turisterna (31 600) besökte Nordea Open under vistelsen. Tennisbesökaren ägnade cirka två dagar på stadion i snitt och tillbringade ytterligare cirka fyra dagar i Båstadregionen som en del av sin sommarsemester. 

Undersökningen påvisar att Nordea Open framkallar en turistekonomisk omsättning om 238,6 miljoner till det lokala näringslivet vilket i sin tur genererar ca 116 miljoner i form av moms och skatter till stat, region och kommun.

– Nordea Open är ett av Skandinaviens största årligen återkommande event, vilket dessa siffror också visar. Eventet har i 75 år positionerat och utvecklat Båstad och Skåne som destination. Tennisen bidrar med en härlig energi och stolthet i ett event där många vill vara delaktiga och bidra till en större upplevelse, säger Pehr Palm, Vd på Event in Skåne.

Turisterna var mycket nöjda med sin vistelse och hela 96 procent svarade att deras besök i Båstad och Bjärehalvön varit ”mycket bra” eller ”bra” (snitt 4,6 på femgradig skala), och 98 procent svarade att det är antingen ”mycket troligt” eller ”delvis troligt” att de besöker Båstad igen.

– Det är otroligt glädjande siffror och ett väldigt fint tecken på att våra besökare trivs i Båstad. Vi, tillsammans med Nordea Open och övriga näringslivet i Båstads kommun, har som målsättning att våra besökare ska trivas och få en minnesvärd upplevelse när de vistas hos oss. Vi är förunnade med en väldigt vacker miljö, ett rikt utbud av evenemang och aktiviteter samt ett näringsliv som levererar med hög kvalitet, det ska vi ta väl vara på även framöver, säger Annika Borgelin, Vd på Båstad Turism och Näringsliv.

Båstadborna trivs också

Båstadborna har en stark relation till Nordea Open, där 52 procent svarar att de besökt evenemanget någon gång (genom åren), och ytterligare 19 procent svarar att även om man inte besökt evenemanget så följer man det i media. Båstadborna ger sin inställning till evenemanget betyget 4,0 på en femgradig skala.

– Efter två år med kraftiga restriktioner till följd av pandemin var vi otroligt glada att äntligen kunna leverera ett fullskaligt Nordea Open för våra besökare. Vi vill att Båstadborna ska känna stolthet och delaktighet i evenemanget och vi är därför glada över deras betyg och positiva inställning och ser framemot att planera inför ett festligt 75 års jubileum nästa år, säger Sara Bergh, Operation Manager på Arena Båstad.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Svenska fäktförbundet anklagar Internationella fäktförbundet för att bryta mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) etiska principer. En anmälan har skickats till IOK:s visselblåsartjänst.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.