Tennisens fantastiska betydelse för Båstad

I över 70 år har Båstad varit spelplats för internationell tennis på det berömda röda gruset. Årets upplaga blev en publiksuccé med 66 000 besökare som under 14 dagar tog del av evenemanget och Båstads charm.Nu presenteras siffror på det makalösa utbytet. Sammanlagt spenderades 238,6 miljoner tack vare tennisen.

98 procent av besökarna svarade att det är antingen ”mycket troligt” eller ”delvis troligt” att de besöker Båstad igen.

Nordea Open bidrar starkt till Båstads attraktionskraft och i samband med årets evenemang genomfördes en turistekonomisk undersökning på uppdrag av Båstad Turism & Näringsliv, Event in Skåne och Arena Båstad. Undersökningens primära syften var att mäta den turistekonomiska omsättningen kopplat till evenemanget, målgruppen och dess upplevelse på plats i Båstad samt lokalbefolkningens attityd till Nordea Open.

116 miljoner i moms och skatter

Undersökningen visar att strax över 79 100 unika personer befunnit sig i Båstad under perioden, av vilka ca 63 300 var turister. Cirka hälften av turisterna (31 600) besökte Nordea Open under vistelsen. Tennisbesökaren ägnade cirka två dagar på stadion i snitt och tillbringade ytterligare cirka fyra dagar i Båstadregionen som en del av sin sommarsemester. 

Undersökningen påvisar att Nordea Open framkallar en turistekonomisk omsättning om 238,6 miljoner till det lokala näringslivet vilket i sin tur genererar ca 116 miljoner i form av moms och skatter till stat, region och kommun.

– Nordea Open är ett av Skandinaviens största årligen återkommande event, vilket dessa siffror också visar. Eventet har i 75 år positionerat och utvecklat Båstad och Skåne som destination. Tennisen bidrar med en härlig energi och stolthet i ett event där många vill vara delaktiga och bidra till en större upplevelse, säger Pehr Palm, Vd på Event in Skåne.

Turisterna var mycket nöjda med sin vistelse och hela 96 procent svarade att deras besök i Båstad och Bjärehalvön varit ”mycket bra” eller ”bra” (snitt 4,6 på femgradig skala), och 98 procent svarade att det är antingen ”mycket troligt” eller ”delvis troligt” att de besöker Båstad igen.

– Det är otroligt glädjande siffror och ett väldigt fint tecken på att våra besökare trivs i Båstad. Vi, tillsammans med Nordea Open och övriga näringslivet i Båstads kommun, har som målsättning att våra besökare ska trivas och få en minnesvärd upplevelse när de vistas hos oss. Vi är förunnade med en väldigt vacker miljö, ett rikt utbud av evenemang och aktiviteter samt ett näringsliv som levererar med hög kvalitet, det ska vi ta väl vara på även framöver, säger Annika Borgelin, Vd på Båstad Turism och Näringsliv.

Båstadborna trivs också

Båstadborna har en stark relation till Nordea Open, där 52 procent svarar att de besökt evenemanget någon gång (genom åren), och ytterligare 19 procent svarar att även om man inte besökt evenemanget så följer man det i media. Båstadborna ger sin inställning till evenemanget betyget 4,0 på en femgradig skala.

– Efter två år med kraftiga restriktioner till följd av pandemin var vi otroligt glada att äntligen kunna leverera ett fullskaligt Nordea Open för våra besökare. Vi vill att Båstadborna ska känna stolthet och delaktighet i evenemanget och vi är därför glada över deras betyg och positiva inställning och ser framemot att planera inför ett festligt 75 års jubileum nästa år, säger Sara Bergh, Operation Manager på Arena Båstad.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.