Ukraina mobiliserar och deltar i VM

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

-Våra herrar får inte lämna landet så vi kommer bara med tjejerna till VM, säger Sergej Babenko, ordförande i det Ukrainska Bandyförbundet.

-Jag är inte uppdaterad på och vet inte om några bandyspelare har fått sätta livet till. Av våra tjejer är cirka halva laget kvar i Ukraina och halva laget i Europa.

När kriget började hade den Ukrainska ligan fyra lag, faktiskt.

Sergej Barbenko berättar också att innan 2014 fanns det också bandyverksamhet på Krim-halvön, men det genomförs inte några tävlingar i det krigshärjade landet.

-Träningen genomförs i Dnipro på kommunal bana samt på naturis i Budy.Det ukrainska landslaget kommer inte att överge sitt blågula matchställ mot något i helvitt, fredens och frihetens färg.

Svenska kyrkan i Växjö har visat intresse för att interagera med Ukraina i samband med Bandy-VM i Åby-Växjö,28 mars-2 april.

Ett förslag är att inbjuda Ukrainas flyktingar i Växjö-Kronobergs län till en egen fanzone med korvgrillning när de ukrainska tjejerna spelar sin första VM-match mot Schweiz onsdagsmorgonenen den 29 mars. 

I sammanhanget framstår IOK:s och Sveriges menlöshet inför Ryssland som ännu större. IOK borde åtminstone ta fram en specialdesignad tapperhetsmedalj till och hedra den ukrainska idrotten.  

Under det senaste halvåret har Norge tagit över ledningen av det Internationella Bandyförbundet från Ryssland och gjort VM möjligt.

Med Sverige som pådrivare genomförs ett VM för första gången för damer respektive herrar att genomföras i på samma plats.

Turneringarna ska genomföras i Eriksson Arena i Åby-Tjureda, där klubben med stöd av lokalbefolningenn byggde en bandyhall för ett par år sedan. Allt omges av en särpräglad anda av småländsk envishet och entreprenörskap.

Och även för första gången utan Sovjet/Ryssland. Inte mindre än 17 nationer kommer ändå att medverka på isrektangeln i lilla Åby  den 28 mars – 2 april .

– Växjö och Åby har tidigare visat på ett fantastiskt arrangörskap och vi ser fram emot en ny bandyfest tillsammans med Växjö kommun, Åby/Tjureda IF och Växjö & Co, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Och då kommer inte Norge av någon obegriplig anledning till start med sina tjejer. Medan däremot Ukraina som är i krig gör det. Vad vi förstår så undras det över detta även i Norge. 

Och detta sker i Lise Klaveness hemland. Hon som på ett FIFA-möte rakryggat läste lusen av Gianni Infantino och dennes hejdukar!

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.