Ukraina mobiliserar och deltar i VM

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

-Våra herrar får inte lämna landet så vi kommer bara med tjejerna till VM, säger Sergej Babenko, ordförande i det Ukrainska Bandyförbundet.

-Jag är inte uppdaterad på och vet inte om några bandyspelare har fått sätta livet till. Av våra tjejer är cirka halva laget kvar i Ukraina och halva laget i Europa.

När kriget började hade den Ukrainska ligan fyra lag, faktiskt.

Sergej Barbenko berättar också att innan 2014 fanns det också bandyverksamhet på Krim-halvön, men det genomförs inte några tävlingar i det krigshärjade landet.

-Träningen genomförs i Dnipro på kommunal bana samt på naturis i Budy.Det ukrainska landslaget kommer inte att överge sitt blågula matchställ mot något i helvitt, fredens och frihetens färg.

Svenska kyrkan i Växjö har visat intresse för att interagera med Ukraina i samband med Bandy-VM i Åby-Växjö,28 mars-2 april.

Ett förslag är att inbjuda Ukrainas flyktingar i Växjö-Kronobergs län till en egen fanzone med korvgrillning när de ukrainska tjejerna spelar sin första VM-match mot Schweiz onsdagsmorgonenen den 29 mars. 

I sammanhanget framstår IOK:s och Sveriges menlöshet inför Ryssland som ännu större. IOK borde åtminstone ta fram en specialdesignad tapperhetsmedalj till och hedra den ukrainska idrotten.  

Under det senaste halvåret har Norge tagit över ledningen av det Internationella Bandyförbundet från Ryssland och gjort VM möjligt.

Med Sverige som pådrivare genomförs ett VM för första gången för damer respektive herrar att genomföras i på samma plats.

Turneringarna ska genomföras i Eriksson Arena i Åby-Tjureda, där klubben med stöd av lokalbefolningenn byggde en bandyhall för ett par år sedan. Allt omges av en särpräglad anda av småländsk envishet och entreprenörskap.

Och även för första gången utan Sovjet/Ryssland. Inte mindre än 17 nationer kommer ändå att medverka på isrektangeln i lilla Åby  den 28 mars – 2 april .

– Växjö och Åby har tidigare visat på ett fantastiskt arrangörskap och vi ser fram emot en ny bandyfest tillsammans med Växjö kommun, Åby/Tjureda IF och Växjö & Co, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Och då kommer inte Norge av någon obegriplig anledning till start med sina tjejer. Medan däremot Ukraina som är i krig gör det. Vad vi förstår så undras det över detta även i Norge. 

Och detta sker i Lise Klaveness hemland. Hon som på ett FIFA-möte rakryggat läste lusen av Gianni Infantino och dennes hejdukar!

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.