Ukraina mobiliserar och deltar i VM - i Åby

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

-Våra herrar får inte lämna landet så vi kommer bara med tjejerna till VM, säger Sergej Babenko, ordförande i det Ukrainska Bandyförbundet.

-Jag är inte uppdaterad på och vet inte om några bandyspelare har fått sätta livet till. Av våra tjejer är cirka halva laget kvar i Ukraina och halva laget i Europa.

När kriget började hade den Ukrainska ligan fyra lag, faktiskt.

Sergej Barbenko berättar också att innan 2014 fanns det också bandyverksamhet på Krim-halvön, men det genomförs inte några tävlingar i det krigshärjade landet.

-Träningen genomförs i Dnipro på kommunal bana samt på naturis i Budy.Det ukrainska landslaget kommer inte att överge sitt blågula matchställ mot något i helvitt, fredens och frihetens färg.

Svenska kyrkan i Växjö har visat intresse för att interagera med Ukraina i samband med Bandy-VM i Åby-Växjö,28 mars-2 april.

Ett förslag är att inbjuda Ukrainas flyktingar i Växjö-Kronobergs län till en egen fanzone med korvgrillning när de ukrainska tjejerna spelar sin första VM-match mot Schweiz onsdagsmorgonenen den 29 mars. 

I sammanhanget framstår IOK:s och Sveriges menlöshet inför Ryssland som ännu större. IOK borde åtminstone ta fram en specialdesignad tapperhetsmedalj till och hedra den ukrainska idrotten.  

Under det senaste halvåret har Norge tagit över ledningen av det Internationella Bandyförbundet från Ryssland och gjort VM möjligt.

Med Sverige som pådrivare genomförs ett VM för första gången för damer respektive herrar att genomföras i på samma plats.

Turneringarna ska genomföras i Eriksson Arena i Åby-Tjureda, där klubben med stöd av lokalbefolningenn byggde en bandyhall för ett par år sedan. Allt omges av en särpräglad anda av småländsk envishet och entreprenörskap.

Och även för första gången utan Sovjet/Ryssland. Inte mindre än 17 nationer kommer ändå att medverka på isrektangeln i lilla Åby  den 28 mars – 2 april .

– Växjö och Åby har tidigare visat på ett fantastiskt arrangörskap och vi ser fram emot en ny bandyfest tillsammans med Växjö kommun, Åby/Tjureda IF och Växjö & Co, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Och då kommer inte Norge av någon obegriplig anledning till start med sina tjejer. Medan däremot Ukraina som är i krig gör det. Vad vi förstår så undras det över detta även i Norge. 

Och detta sker i Lise Klaveness hemland. Hon som på ett FIFA-möte rakryggat läste lusen av Gianni Infantino och dennes hejdukar!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen