Ukraina mobiliserar och deltar i VM - i Åby

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

-Våra herrar får inte lämna landet så vi kommer bara med tjejerna till VM, säger Sergej Babenko, ordförande i det Ukrainska Bandyförbundet.

-Jag är inte uppdaterad på och vet inte om några bandyspelare har fått sätta livet till. Av våra tjejer är cirka halva laget kvar i Ukraina och halva laget i Europa.

När kriget började hade den Ukrainska ligan fyra lag, faktiskt.

Sergej Barbenko berättar också att innan 2014 fanns det också bandyverksamhet på Krim-halvön, men det genomförs inte några tävlingar i det krigshärjade landet.

-Träningen genomförs i Dnipro på kommunal bana samt på naturis i Budy.Det ukrainska landslaget kommer inte att överge sitt blågula matchställ mot något i helvitt, fredens och frihetens färg.

Svenska kyrkan i Växjö har visat intresse för att interagera med Ukraina i samband med Bandy-VM i Åby-Växjö,28 mars-2 april.

Ett förslag är att inbjuda Ukrainas flyktingar i Växjö-Kronobergs län till en egen fanzone med korvgrillning när de ukrainska tjejerna spelar sin första VM-match mot Schweiz onsdagsmorgonenen den 29 mars. 

I sammanhanget framstår IOK:s och Sveriges menlöshet inför Ryssland som ännu större. IOK borde åtminstone ta fram en specialdesignad tapperhetsmedalj till och hedra den ukrainska idrotten.  

Under det senaste halvåret har Norge tagit över ledningen av det Internationella Bandyförbundet från Ryssland och gjort VM möjligt.

Med Sverige som pådrivare genomförs ett VM för första gången för damer respektive herrar att genomföras i på samma plats.

Turneringarna ska genomföras i Eriksson Arena i Åby-Tjureda, där klubben med stöd av lokalbefolningenn byggde en bandyhall för ett par år sedan. Allt omges av en särpräglad anda av småländsk envishet och entreprenörskap.

Och även för första gången utan Sovjet/Ryssland. Inte mindre än 17 nationer kommer ändå att medverka på isrektangeln i lilla Åby  den 28 mars – 2 april .

– Växjö och Åby har tidigare visat på ett fantastiskt arrangörskap och vi ser fram emot en ny bandyfest tillsammans med Växjö kommun, Åby/Tjureda IF och Växjö & Co, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Och då kommer inte Norge av någon obegriplig anledning till start med sina tjejer. Medan däremot Ukraina som är i krig gör det. Vad vi förstår så undras det över detta även i Norge. 

Och detta sker i Lise Klaveness hemland. Hon som på ett FIFA-möte rakryggat läste lusen av Gianni Infantino och dennes hejdukar!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.