1,8 miljarder kr i unik behållning i Göteborg

– Det känns fantastiskt att kunna blicka tillbaka på ett formidabelt evenemangsår. Tillsammans med våra arrangörer gjorde vi vårt yttersta för att flytta fram alla evenemang från pandemiåren och det innebar en fullmatad kalender.

- Längtan efter upplevelser och liveevenemang var stor och publiken mötte upp på ett enastående sätt, summerar Got Events vd Lotta Nibell. 

Sammantaget innebär evenemangen en turistekonomisk effekt: på 1,8 miljarder kronor

Totalt hadekonserterna en turistekonomisk effekt om: 1,8 miljarder kr.

 

 

Rekordsiffrorna ska ses i ljuset av att flera stora publikevenemang inte kunde genomföras på Scandinavium under första delen av året. Men det finns en herre som har en särklassig betydele för inte bara verksamheten utan hela Göteborg. Håkan Hellström  avslutade sin historiska jubileumssvit om fyra konserter på Ullevi med ett framträdande den 27 augusti   som överträffade allt och alla. Då njöt och jublade 71 977 personer.

 

Bedömare gör gällande att hans konserter berikar Göteborg med runt 100 000 kr. Låter som en dumma i underkant med tanke på vad besökarna torde spendera på resor, boende,r staurangbesök och diverse annat. under besöket i stan.

Got Events tacksamhet inför denne Hellström är hur stor som helst.

Annars började evenemangsåret 2022 trevande med publikbegränsningar och inställda evenemang på grund av pandemin. Efter att restriktionerna släpptes utvecklades året till ett rekordår på flera sätt, bland annat totalt publikrekord med över 1,8 miljoner arenabesökare.

– Det känns fantastiskt att kunna blicka tillbaka på ett formidabelt evenemangsår. Tillsammans med våra arrangörer gjorde vi vårt yttersta för att flytta fram alla evenemang från pandemiåren och det innebar en fullmatad kalender. Längtan efter upplevelser och liveevenemang var stor och publiken mötte upp på ett enastående sätt, summerar Got Events vd Lotta Nibell.

Rekordsiffrorna ska ses i ljuset av att flera stora publikevenemang inte kunde genomföras på Scandinavium under första delen av året. På grund av pandemirestriktioner fick både Disney On Ice, Melodifestivalen och Gothenburg Horse Show ställas in. Vanligtvis lockar dessa evenemang över 130 000 besökare tillsammans och då hade 2022 års publiksiffra närmat sig 2 miljoner besökare.

 

Nyckeltal för 2022

Antal evenemang: 393

Antal evenemangsbesökare: 1 842 885

Antal badbesökare Valhallabadet: 366 500

Rekord Ullevi

Antal konserter: 13

Totalt antal besökare: 786 910

Arenarekord: Håkan Hellström, 27 augusti 2022: 71 977

Ekonomi

Egenfinansiering: 63 procent

Koncernbidrag: cirka 130 miljoner kronor för samtliga arenor inklusive Valhallabadet

Turistekonomisk effekt: 1,8 miljarder kronor

Så mycket pengar spenderade turisterna i samband med sitt besök i Göteborg; till exempel på hotellnätter, restaurangbesök och shopping. Uppskattningen är baserad på kundundersökningar från Ullevi, Scandinavium och Gamla Ullevi.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.