1,8 miljarder kr i unik behållning i Göteborg

– Det känns fantastiskt att kunna blicka tillbaka på ett formidabelt evenemangsår. Tillsammans med våra arrangörer gjorde vi vårt yttersta för att flytta fram alla evenemang från pandemiåren och det innebar en fullmatad kalender.

- Längtan efter upplevelser och liveevenemang var stor och publiken mötte upp på ett enastående sätt, summerar Got Events vd Lotta Nibell. 

Sammantaget innebär evenemangen en turistekonomisk effekt: på 1,8 miljarder kronor

Totalt hadekonserterna en turistekonomisk effekt om: 1,8 miljarder kr.

 

 

Rekordsiffrorna ska ses i ljuset av att flera stora publikevenemang inte kunde genomföras på Scandinavium under första delen av året. Men det finns en herre som har en särklassig betydele för inte bara verksamheten utan hela Göteborg. Håkan Hellström  avslutade sin historiska jubileumssvit om fyra konserter på Ullevi med ett framträdande den 27 augusti   som överträffade allt och alla. Då njöt och jublade 71 977 personer.

 

Bedömare gör gällande att hans konserter berikar Göteborg med runt 100 000 kr. Låter som en dumma i underkant med tanke på vad besökarna torde spendera på resor, boende,r staurangbesök och diverse annat. under besöket i stan.

Got Events tacksamhet inför denne Hellström är hur stor som helst.

Annars började evenemangsåret 2022 trevande med publikbegränsningar och inställda evenemang på grund av pandemin. Efter att restriktionerna släpptes utvecklades året till ett rekordår på flera sätt, bland annat totalt publikrekord med över 1,8 miljoner arenabesökare.

– Det känns fantastiskt att kunna blicka tillbaka på ett formidabelt evenemangsår. Tillsammans med våra arrangörer gjorde vi vårt yttersta för att flytta fram alla evenemang från pandemiåren och det innebar en fullmatad kalender. Längtan efter upplevelser och liveevenemang var stor och publiken mötte upp på ett enastående sätt, summerar Got Events vd Lotta Nibell.

Rekordsiffrorna ska ses i ljuset av att flera stora publikevenemang inte kunde genomföras på Scandinavium under första delen av året. På grund av pandemirestriktioner fick både Disney On Ice, Melodifestivalen och Gothenburg Horse Show ställas in. Vanligtvis lockar dessa evenemang över 130 000 besökare tillsammans och då hade 2022 års publiksiffra närmat sig 2 miljoner besökare.

 

Nyckeltal för 2022

Antal evenemang: 393

Antal evenemangsbesökare: 1 842 885

Antal badbesökare Valhallabadet: 366 500

Rekord Ullevi

Antal konserter: 13

Totalt antal besökare: 786 910

Arenarekord: Håkan Hellström, 27 augusti 2022: 71 977

Ekonomi

Egenfinansiering: 63 procent

Koncernbidrag: cirka 130 miljoner kronor för samtliga arenor inklusive Valhallabadet

Turistekonomisk effekt: 1,8 miljarder kronor

Så mycket pengar spenderade turisterna i samband med sitt besök i Göteborg; till exempel på hotellnätter, restaurangbesök och shopping. Uppskattningen är baserad på kundundersökningar från Ullevi, Scandinavium och Gamla Ullevi.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.