1,8 miljarder kr i unik behållning i Göteborg

– Det känns fantastiskt att kunna blicka tillbaka på ett formidabelt evenemangsår. Tillsammans med våra arrangörer gjorde vi vårt yttersta för att flytta fram alla evenemang från pandemiåren och det innebar en fullmatad kalender.

- Längtan efter upplevelser och liveevenemang var stor och publiken mötte upp på ett enastående sätt, summerar Got Events vd Lotta Nibell. 

Sammantaget innebär evenemangen en turistekonomisk effekt: på 1,8 miljarder kronor

Totalt hadekonserterna en turistekonomisk effekt om: 1,8 miljarder kr.

 

 

Rekordsiffrorna ska ses i ljuset av att flera stora publikevenemang inte kunde genomföras på Scandinavium under första delen av året. Men det finns en herre som har en särklassig betydele för inte bara verksamheten utan hela Göteborg. Håkan Hellström  avslutade sin historiska jubileumssvit om fyra konserter på Ullevi med ett framträdande den 27 augusti   som överträffade allt och alla. Då njöt och jublade 71 977 personer.

 

Bedömare gör gällande att hans konserter berikar Göteborg med runt 100 000 kr. Låter som en dumma i underkant med tanke på vad besökarna torde spendera på resor, boende,r staurangbesök och diverse annat. under besöket i stan.

Got Events tacksamhet inför denne Hellström är hur stor som helst.

Annars började evenemangsåret 2022 trevande med publikbegränsningar och inställda evenemang på grund av pandemin. Efter att restriktionerna släpptes utvecklades året till ett rekordår på flera sätt, bland annat totalt publikrekord med över 1,8 miljoner arenabesökare.

– Det känns fantastiskt att kunna blicka tillbaka på ett formidabelt evenemangsår. Tillsammans med våra arrangörer gjorde vi vårt yttersta för att flytta fram alla evenemang från pandemiåren och det innebar en fullmatad kalender. Längtan efter upplevelser och liveevenemang var stor och publiken mötte upp på ett enastående sätt, summerar Got Events vd Lotta Nibell.

Rekordsiffrorna ska ses i ljuset av att flera stora publikevenemang inte kunde genomföras på Scandinavium under första delen av året. På grund av pandemirestriktioner fick både Disney On Ice, Melodifestivalen och Gothenburg Horse Show ställas in. Vanligtvis lockar dessa evenemang över 130 000 besökare tillsammans och då hade 2022 års publiksiffra närmat sig 2 miljoner besökare.

 

Nyckeltal för 2022

Antal evenemang: 393

Antal evenemangsbesökare: 1 842 885

Antal badbesökare Valhallabadet: 366 500

Rekord Ullevi

Antal konserter: 13

Totalt antal besökare: 786 910

Arenarekord: Håkan Hellström, 27 augusti 2022: 71 977

Ekonomi

Egenfinansiering: 63 procent

Koncernbidrag: cirka 130 miljoner kronor för samtliga arenor inklusive Valhallabadet

Turistekonomisk effekt: 1,8 miljarder kronor

Så mycket pengar spenderade turisterna i samband med sitt besök i Göteborg; till exempel på hotellnätter, restaurangbesök och shopping. Uppskattningen är baserad på kundundersökningar från Ullevi, Scandinavium och Gamla Ullevi.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.