24 fotbollstimmar styr utvecklingen

Utgången av fredagskvällens match mot världsfyran Belgien på ett fullsatt Friends och resultatet av lördagens förbundsmöte påverkar svensk fotboll i synnerligen hög grad. 

Det är 24 ödestimmar - när fredagens spelare och lördagens delegater ska bli vinnare – eller förlorare. Så mycket står på spel under dessa ödestimmar.

A-landslagets vinnarkaraktär  och varumärke ska präglas, förbundets och cntralkansliets betydelse ska betonas. Såväl spelare som delegater har ett stort ansvar inför utvecklingen.   

 

 

Lördagens ordförandeval i svensk fotboll, efter avgående Karl-Erik Nilsson, blir mycket ovisst. Flera röststarka distrikt, bland dem Skåne 15 röster och Småland 12 röster, offentliggör sina röster först vid årsmötet. 

Inte heller Göteborg med 11 röster har gjort sitt val. Efter ett teams-möte på torsdagskvällen skulle etta besked lämnas, men så akedde icke.

Distrikten mot elitklubbarna

Förre statsministern, Fredrik Reinfeld, 57 år, har i huvudsak stöd av distrikten, totalt 24, och med 172 röster. Som Stockholm 18 röster och Västergötland med 12 röster.

  Elitklubbarna herr och dam ,med totalt 87 röster väntas lägga sina röster på Lars-Christer Olsson, 73 år, tidigare ordförande i SEF, Svensk elitfotboll, och med ett starkt CV från UEFA, fotbollens europeiska överorganisation.

Totalt ska 259 röster avges, vid lika antal röster efter en andra valomgång kan lotten komma att avgöra!

Redan nu ses starka spänningar mellan föreningar och distrikten.

Så olika röster och val

Värmlands Folkblad berättade på tisdagen om Degerfors ordförande, Fredrik Rakar, som kallade Fredrik Reinfeldt ett stort skämt och hans vilja att bli ordförande för ett utryck av en gammalsovjetisk idé,  om att landets ledare är den bästa pianisten, bästa arkitekten, bästa ingenjören och så vidare.

-Man blir mörkrädd, när någon resonerar så, sade DIF-ledaren till VF.

Till bilden hör att distrikt Värmland följer valberedningens förslag, det vill säga lägger sina röster på Reinfeldt. I siffror innebär det fördel Reinfeldt med 8-2.

Pernilla Uddh, ordförande i Värmland, motiverar distriktets val på följande sätt.

- Fredrik Reindfeldt står för ett starkt ledarskap, lyckas han leda ett land genom kriser, ska han nog klara det här uppdraget också.

I Stockholms distriktet är det också valberedningens förslag som gäller, det innebär 18 röster för Reinfeldt, här kommer Hammarby, AIK och Djurgården att lägga sina röster på Lars-Christer. 

BP, som har föreslagit Reinfeldt, borde rimligen också stödja honom vid valurnan på lördagen.

Totalt oberäkneligt

I Fotbollkanalens senaste gallup var siffrorna 88-77 i Reinfeldts favör  - en tydlig signal om att kampen om ordförandeklubban blir stenhård.

Utöver elitklubbarnas stöd kan Lars-Christer räkna in röster från flera distrikt i Norrland. Som Västerbotten med sex röster. Här har ordföranden Tommy Bodin, kampanjat hårt för Lars -Christer.

- Han vet hur det fungerar i svensk fotboll och vi tror han kan hålla tjänstemännen på mattan så att inte de börjar styra och bestämma, säger Tommy Bodin.

Mästarlaget Häcken har fem röster och har tidigt deklarerat att Lars-Christers är deras val.

Först fredagens nervdrama, sedan lördagsvalets nagelbitare - det blir historiska aprildagar 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.