24 fotbollstimmar styr utvecklingen

Utgången av fredagskvällens match mot världsfyran Belgien på ett fullsatt Friends och resultatet av lördagens förbundsmöte påverkar svensk fotboll i synnerligen hög grad. 

Det är 24 ödestimmar - när fredagens spelare och lördagens delegater ska bli vinnare – eller förlorare. Så mycket står på spel under dessa ödestimmar.

A-landslagets vinnarkaraktär  och varumärke ska präglas, förbundets och cntralkansliets betydelse ska betonas. Såväl spelare som delegater har ett stort ansvar inför utvecklingen.   

 

 

Lördagens ordförandeval i svensk fotboll, efter avgående Karl-Erik Nilsson, blir mycket ovisst. Flera röststarka distrikt, bland dem Skåne 15 röster och Småland 12 röster, offentliggör sina röster först vid årsmötet. 

Inte heller Göteborg med 11 röster har gjort sitt val. Efter ett teams-möte på torsdagskvällen skulle etta besked lämnas, men så akedde icke.

Distrikten mot elitklubbarna

Förre statsministern, Fredrik Reinfeld, 57 år, har i huvudsak stöd av distrikten, totalt 24, och med 172 röster. Som Stockholm 18 röster och Västergötland med 12 röster.

  Elitklubbarna herr och dam ,med totalt 87 röster väntas lägga sina röster på Lars-Christer Olsson, 73 år, tidigare ordförande i SEF, Svensk elitfotboll, och med ett starkt CV från UEFA, fotbollens europeiska överorganisation.

Totalt ska 259 röster avges, vid lika antal röster efter en andra valomgång kan lotten komma att avgöra!

Redan nu ses starka spänningar mellan föreningar och distrikten.

Så olika röster och val

Värmlands Folkblad berättade på tisdagen om Degerfors ordförande, Fredrik Rakar, som kallade Fredrik Reinfeldt ett stort skämt och hans vilja att bli ordförande för ett utryck av en gammalsovjetisk idé,  om att landets ledare är den bästa pianisten, bästa arkitekten, bästa ingenjören och så vidare.

-Man blir mörkrädd, när någon resonerar så, sade DIF-ledaren till VF.

Till bilden hör att distrikt Värmland följer valberedningens förslag, det vill säga lägger sina röster på Reinfeldt. I siffror innebär det fördel Reinfeldt med 8-2.

Pernilla Uddh, ordförande i Värmland, motiverar distriktets val på följande sätt.

- Fredrik Reindfeldt står för ett starkt ledarskap, lyckas han leda ett land genom kriser, ska han nog klara det här uppdraget också.

I Stockholms distriktet är det också valberedningens förslag som gäller, det innebär 18 röster för Reinfeldt, här kommer Hammarby, AIK och Djurgården att lägga sina röster på Lars-Christer. 

BP, som har föreslagit Reinfeldt, borde rimligen också stödja honom vid valurnan på lördagen.

Totalt oberäkneligt

I Fotbollkanalens senaste gallup var siffrorna 88-77 i Reinfeldts favör  - en tydlig signal om att kampen om ordförandeklubban blir stenhård.

Utöver elitklubbarnas stöd kan Lars-Christer räkna in röster från flera distrikt i Norrland. Som Västerbotten med sex röster. Här har ordföranden Tommy Bodin, kampanjat hårt för Lars -Christer.

- Han vet hur det fungerar i svensk fotboll och vi tror han kan hålla tjänstemännen på mattan så att inte de börjar styra och bestämma, säger Tommy Bodin.

Mästarlaget Häcken har fem röster och har tidigt deklarerat att Lars-Christers är deras val.

Först fredagens nervdrama, sedan lördagsvalets nagelbitare - det blir historiska aprildagar 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.