Mycket förstördes, men blåbärssoppan räddad

Den stora branden i höstas hotade Vasaloppet. Då återskapade rörmokaren Åke Grudin både tankar till blåbärssoppan samt massor av material.

-Han är en riktig hjälte – vår egen professor Balthazar, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Den 3 november totalförstördes Vasaloppets centrallager i Mora i en brand. Det mesta av materialet, till skidklassikerns olika evenemang, gick upp i rök, som skyltar, staket, samt den klassiska målportalen.

Dessutom förstördes unika stora tankar till blåbärssoppan – Vasaloppsveckans signum.

-Jag tittade framåt och tänkte att man måste ju lösa detta, berättar Åke Grudin, en 75-årig före detta rörmokare.

Samarbete

Grudin kontaktade Olle Elm, som driver ett mekaniskt företag i Hagfors.

Jag var på väg till vår husvagn i Tandådalen när jag fick höra om branden. Eftersom vi tillverkar dricksvattentankar åt kommuner hade vi fyra tankar på lager som skulle kunna användas till blåbärssoppan, berättar Olle Elm.

Åke Grudin fraktade fyra tankar på vardera 900 liter till Mora. Dessutom levererade ett lokalt bryggeri i Mora en tank på 1 000 liter.

Byggde 1 974 meter staket

Åke Grudin anpassade tankarna till Vasaloppets behov och har nu placerat dem vid kontrollen i Hökberg. En av tankarna står i Mora som reserv.

-Det var jättebra att de hörde av sig om att hjälpa oss. Det betydde mycket, säger Åke Grundin, som också varit med och byggt staketdelar på totalt 1 974 meter.

Vi byggde 60 staket om dagen. Flera av dem är placerade på upploppet, berättar Åke Grundin, som varje dag arbetat ideellt med att återskapa material efter branden.

Vasaloppsledningen har uppmärksammat det jobbet.

-Åke (Grudin) har gjort ett enormt lass i återuppbyggnaden. Han är en riktig hjälte och är vår egen professor Balthazar, som hela tiden kommer med speciella lösningar, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Jobbar långa skift

Åke Grudin lever för Vasaloppet. Under Vasaloppsveckan jobbar han tio till tolv timmar om dagen. Vissa dygn blir det 15 timmar på en dag med skiftande uppgifter. Oftast arbetar han ensam:

-Det är svårt att ha med någon. Jag jobbar ju så konstiga tider. Det är inte alla som vill börja klockan fyra på morgonen. Det står ju Vasaloppet i pannan på mig, säger Åke Grudin när han precis lastat av ved vid kontrollen i Eldris. Han berättar att 70 procent av blåbärssoppan värms upp genom vedeldning.

Redan på måndag, dagen efter Vasaloppet, börjar han förbereda sommarveckan i augusti.

Jag har tagit hand om några tankar från branden som kanske kan räddas genom att sandblästra dem. De skulle i så fall bli klara till sommarveckan, säger Åke Grudin. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.