Mycket förstördes, men blåbärssoppan räddad

Den stora branden i höstas hotade Vasaloppet. Då återskapade rörmokaren Åke Grudin både tankar till blåbärssoppan samt massor av material.

-Han är en riktig hjälte – vår egen professor Balthazar, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Den 3 november totalförstördes Vasaloppets centrallager i Mora i en brand. Det mesta av materialet, till skidklassikerns olika evenemang, gick upp i rök, som skyltar, staket, samt den klassiska målportalen.

Dessutom förstördes unika stora tankar till blåbärssoppan – Vasaloppsveckans signum.

-Jag tittade framåt och tänkte att man måste ju lösa detta, berättar Åke Grudin, en 75-årig före detta rörmokare.

Samarbete

Grudin kontaktade Olle Elm, som driver ett mekaniskt företag i Hagfors.

Jag var på väg till vår husvagn i Tandådalen när jag fick höra om branden. Eftersom vi tillverkar dricksvattentankar åt kommuner hade vi fyra tankar på lager som skulle kunna användas till blåbärssoppan, berättar Olle Elm.

Åke Grudin fraktade fyra tankar på vardera 900 liter till Mora. Dessutom levererade ett lokalt bryggeri i Mora en tank på 1 000 liter.

Byggde 1 974 meter staket

Åke Grudin anpassade tankarna till Vasaloppets behov och har nu placerat dem vid kontrollen i Hökberg. En av tankarna står i Mora som reserv.

-Det var jättebra att de hörde av sig om att hjälpa oss. Det betydde mycket, säger Åke Grundin, som också varit med och byggt staketdelar på totalt 1 974 meter.

Vi byggde 60 staket om dagen. Flera av dem är placerade på upploppet, berättar Åke Grundin, som varje dag arbetat ideellt med att återskapa material efter branden.

Vasaloppsledningen har uppmärksammat det jobbet.

-Åke (Grudin) har gjort ett enormt lass i återuppbyggnaden. Han är en riktig hjälte och är vår egen professor Balthazar, som hela tiden kommer med speciella lösningar, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Jobbar långa skift

Åke Grudin lever för Vasaloppet. Under Vasaloppsveckan jobbar han tio till tolv timmar om dagen. Vissa dygn blir det 15 timmar på en dag med skiftande uppgifter. Oftast arbetar han ensam:

-Det är svårt att ha med någon. Jag jobbar ju så konstiga tider. Det är inte alla som vill börja klockan fyra på morgonen. Det står ju Vasaloppet i pannan på mig, säger Åke Grudin när han precis lastat av ved vid kontrollen i Eldris. Han berättar att 70 procent av blåbärssoppan värms upp genom vedeldning.

Redan på måndag, dagen efter Vasaloppet, börjar han förbereda sommarveckan i augusti.

Jag har tagit hand om några tankar från branden som kanske kan räddas genom att sandblästra dem. De skulle i så fall bli klara till sommarveckan, säger Åke Grudin. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.