Anna och shejken styr Formel 1-cirkusen

Formel 1 är en mångmiljard- affär, det är en motorshow world wide, och är det i särklass största evenemang som kan kopplas ihop med ”sportwashing”. Ett begrepp där diktaturer använder sig av idrott för att manipulera uppfattningen om landet, och flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter. 

Anna Nordkvist, 49 år, vd. på Svenska Bilsportförbundet och med bakgrund inom Anschutz Entertainment Group, det amerikanska bolag som äger Avicii Arena, Tele 2 och Friends i Solna, är sedan två år en av två vice presidenter i FIA, det internationella bilsportförbundet, med Formel 1 som särklassigt varumärke.

Med sin position är hon en av motorvärldens mäktigaste, dessutom kvinna, i en mansdominerad värld. 

Under 2023 avgörs fem Formel 1 tävlingar i länder, eller emirat, på den arabiska halvön. Nationer med i grunden repressiva regimer, systematiska brott mot mänskliga rättigheter,  samt en yttrandefrihet som är kraftigt beskuren, lägg till att avrättningar tillhör vardagen samt att  kvinnors möjligheter till exempelvis utbildning är starkt begränsad.

"Kanske är naiv"

Idrottens Affärer har haft ett samtal med Anna Nordkvist om sportwashing.

-Jag kanske är naiv, men jag vill tro på det goda före det onda. Ja, jag tror att Formel 1-loppen i de nationer vi talar om är till gagn för kvinnors plats i samhället.

-Jag är naiv om jag hävdar att vi ser omedelbara resultat, men långsiktigt tror jag på  förändringar.  Jag vet att F 1-stallen, på alla vis försöker lyfta fram kvinnors rättigheter – och möjligheter. 

-Det är i dag självklart att kvinnor i olika yrkesroller har sina givna platser i våra depåer, som mekaniker, ingenjörer och strateger. De är viktiga förebilder, och ger ringar på vattnet i samhällsutvecklingen. Låter det naivt? Kanske, men jag vill tro att all samhällsbyggnad utvecklas.

-Givet att vi har respekt för dessa nationers lagar och sedvänjor samt religion.  Som svensk representant i FIA kan jag arbeta för ett svensk perspektiv och synsätt i den internationella rörelsen, och hur vi bland annat ser på mänskliga rättigheter.

Enorma penningsummor

-Men frågan är svår, och det är ingen hemlighet varför vår tävlingskalender ser ut som den gör. Det är enorma belopp och jag måste erkänna jag har inte full insyn i  vilka summor det handlar om.

-Men F 1 står inte och faller med tävlingar på arabiska halvön. Vi ser ett ökande intresse i exempelvis USA. Men visst, det är en problematik med sportwashing, men är det inte bättre att försöka arbeta för förändring, än att inte göra någonting alls, frågar Anna Nordkvist.

I Avicii Arena/Globen arbetade hon som projektledare för stora evenemang. Efter hockey-VM 2013 i Globen fortsatte hon på Svenska Ishockeyförbundet för att 2018 gå vidare till Svenska Bilsportförbundet som efterfrågade nya tankar vad gäller marknadsföring och kontakter utanför motorrummet. 2022 valdes hon som första kvinna in i FIA:s högsta ledning.

Hon arbetar direkt under presidenten Mohammad Ben Sulayem, 60 år från Dubai och vars familj leder emiratet.

Vid presidentens sida

 Ben Sulayem är utbildad i USA, och har kvalet in som FIA-president efter en gedigen och framgångsrik rallykarriär. I hans privata bilpark av ett 20 tal exklusiva bilmärken finns bland annat två svensktillverkade Koenigsegg, från Ängelholm, och utrustade med fälgar av guld.

Enligt Human Rights Watch blir ”sportwashing” allt vanligare, det senast mest uppmärksammade tvättandet är fotbolls-VM i Qatar förra året och Saudiarabiens statliga investeringsfond (PIF) samgående med golfens PGA-tour och  europeiska DP World Tour. Diskussioner förs med internationell herr – och damtennis, och engelska klubblag, som Newcastle, ägs redan av PIF-fonden.

 Just nu granskar USA:s kongress om ett samgående inom golfen är förenligt med USA:s anti trustlagar. Hittills har framkommit att PIF vill köpa sig inflytande för tio(!) miljarder svenska kronor – årligen.

Det är i således i den här miljön som Anna Nordkvist vill diskutera det västerländska synsättet vad gäller demokrati – och rättighetsfrågor.

Kjell Nilsson

Fakta

Fakta 1:  ”Sportwashing”, där kritiserade länder försöker förbättra sin image är egentligen inget nytt. OS i Berlin 1936 var ett oblygt försök av Nazityskland att försöka putsa sitt anseende. Vinter-OS i Kina förra vintern är ett färskt exempel.

 Fakta 2: Formel 1 -säsongen omfattar 23 lopp, nästa race äger rum i Ungern 23 juli. Finalen äger rum i emiratet Abu Dhabi, huvudstad i Förenade Arabemiraten, den 26 november. Holländaren Max Verstappen har ett fast grepp om 2023 års vinnarpokal med 255 inkörda poäng mot 156 poäng för Sergio Perez, Mexiko.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.