10-årigt avtal ger Kanada-intäkter i JVM

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Svensk VM-general är Mikael Haglund, arrangörsproffs med stor erfarenhet från internationella mästerskap på svensk is. Han hade samma roll då mästerskapet avgjordes i Malmö 2014, svensk finalförlust mot Finland. Mikael Haglund har också ett tränarförflutet i Halmstad Hammers i Hockeyettan.

-Det är lite speciellt att arbeta under Hockey Canadas ögon. Hälften att alla reklamytor i Scandinavium och Frölundaborg ska disponeras av Hockey Canada. För det svenska förbundet, Frölunda, distriktet i Göteborg och Göteborg & Co samt Got Event innebär det lägre intäkter, konstaterar Mikael Haglund.

JVM har under 2000-talet utvecklats till en ekonomisk tungviktare – och till  stora högtidsstunder för tittare vid TV:s sändningar i  år i SVT, TV 6 och TV 10. Matcherna kan också streamas på SVT Play och ViaPlay. Här talar vi om miljonpublik i ”Småkronornas” jakt på VM-medaljer. I analyser har fastslagits att TV:s bevakning starkt har bidragit till JVM-ishockeyns popularitet.

Mikael Haglund räknar med en totalpublik på cirka 150 000 åskådare,  medaljmatcherna är slutsålda liksom Sveriges matcher i gruppspelet, i tur och ordning, Lettland, Tyskland, Kanada och Finland. I grupp B spelar Tjeckien, USA, Slovakien, Schweiz och Norge. De fyra främsta lagen i varje grupp till kvartsfinal.

Över 3 000 besökare från Kanada är inbokade för ett besök i Göteborg.  Junior-ishockey väcker alltid känslor hos ”Lönnlöven”, och besöksnäringen är att gratulera. Handbollens dam-VM hinner precis flytta ut ur Scandinavium, när  isen spolas och hotell och restauranger på nytt fylls av idrottssupporters.

-Jag är övertygad om att ishockeys mästerskap blir en bra affär för alla inblandande.  Trots den starka Kanada-kopplingen hoppas jag att det svenska förbundet också kan räkna in miljonvinst, säger Mikael Haglund.

IIHF:s avtal med Hockey Canada skrevs i en tid då det var svårt att hitta arrangörer. Därav den långa kontraktstiden, ja, parterna är nu inne på sitt andra 10-årsavtal, nuvarande avtal går ut 2032. Värt att notera är att Infront, IIHF:s globala partner,. som i princip är ägare till A-VM, inte har någon kommersiell del i JVM.

Det är spelare födda 2004, och senare, som jagar VM-guldet, den årskull som förbundskapten Magnus Hävelid vann U 18-guld med 2022. På JVM-nivå har Sverige två guld, 1981 och 2012.  Efter perioden 2012-2014, ett guld och två silver har juniorkronorna fått nöja sig med ett silver och två brons på nio år.  2023 i Halifax, USA föll Sverige i bronsmatchen mot USA.

Målsättningen är alltid hög, och ska vara det, speciellt i år på hemmaplan. Truppen är stark både på back – och forwardssidan med flertalet spelare i bärande roller i sina SHL-lag. Frågetecknet finns på målvaktssidan. 

Örebro-sensationen, Leo Carlsson, född 2004, spelar den här säsongen i NHL-laget Anaheim och får inte ”ledigt” för JVM.  Samma gäller för draftettan i somras, Kanadas Connor Bedard, nu i Chicago.

Kanada har vunnit de två senaste mästerskapen och är favorit även i Göteborg.

Kjell Nilsson

Fakta

 Hockey Canada är Kanadas röst i det internationella förbundet, IIHF, och kan jämföras med det svenska förbundet. Hockey Canada leder all ishockey, herrar och damer och paraishockey, utanför NHL-organisationen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.