10-årigt avtal ger Kanada-intäkter i JVM

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Svensk VM-general är Mikael Haglund, arrangörsproffs med stor erfarenhet från internationella mästerskap på svensk is. Han hade samma roll då mästerskapet avgjordes i Malmö 2014, svensk finalförlust mot Finland. Mikael Haglund har också ett tränarförflutet i Halmstad Hammers i Hockeyettan.

-Det är lite speciellt att arbeta under Hockey Canadas ögon. Hälften att alla reklamytor i Scandinavium och Frölundaborg ska disponeras av Hockey Canada. För det svenska förbundet, Frölunda, distriktet i Göteborg och Göteborg & Co samt Got Event innebär det lägre intäkter, konstaterar Mikael Haglund.

JVM har under 2000-talet utvecklats till en ekonomisk tungviktare – och till  stora högtidsstunder för tittare vid TV:s sändningar i  år i SVT, TV 6 och TV 10. Matcherna kan också streamas på SVT Play och ViaPlay. Här talar vi om miljonpublik i ”Småkronornas” jakt på VM-medaljer. I analyser har fastslagits att TV:s bevakning starkt har bidragit till JVM-ishockeyns popularitet.

Mikael Haglund räknar med en totalpublik på cirka 150 000 åskådare,  medaljmatcherna är slutsålda liksom Sveriges matcher i gruppspelet, i tur och ordning, Lettland, Tyskland, Kanada och Finland. I grupp B spelar Tjeckien, USA, Slovakien, Schweiz och Norge. De fyra främsta lagen i varje grupp till kvartsfinal.

Över 3 000 besökare från Kanada är inbokade för ett besök i Göteborg.  Junior-ishockey väcker alltid känslor hos ”Lönnlöven”, och besöksnäringen är att gratulera. Handbollens dam-VM hinner precis flytta ut ur Scandinavium, när  isen spolas och hotell och restauranger på nytt fylls av idrottssupporters.

-Jag är övertygad om att ishockeys mästerskap blir en bra affär för alla inblandande.  Trots den starka Kanada-kopplingen hoppas jag att det svenska förbundet också kan räkna in miljonvinst, säger Mikael Haglund.

IIHF:s avtal med Hockey Canada skrevs i en tid då det var svårt att hitta arrangörer. Därav den långa kontraktstiden, ja, parterna är nu inne på sitt andra 10-årsavtal, nuvarande avtal går ut 2032. Värt att notera är att Infront, IIHF:s globala partner,. som i princip är ägare till A-VM, inte har någon kommersiell del i JVM.

Det är spelare födda 2004, och senare, som jagar VM-guldet, den årskull som förbundskapten Magnus Hävelid vann U 18-guld med 2022. På JVM-nivå har Sverige två guld, 1981 och 2012.  Efter perioden 2012-2014, ett guld och två silver har juniorkronorna fått nöja sig med ett silver och två brons på nio år.  2023 i Halifax, USA föll Sverige i bronsmatchen mot USA.

Målsättningen är alltid hög, och ska vara det, speciellt i år på hemmaplan. Truppen är stark både på back – och forwardssidan med flertalet spelare i bärande roller i sina SHL-lag. Frågetecknet finns på målvaktssidan. 

Örebro-sensationen, Leo Carlsson, född 2004, spelar den här säsongen i NHL-laget Anaheim och får inte ”ledigt” för JVM.  Samma gäller för draftettan i somras, Kanadas Connor Bedard, nu i Chicago.

Kanada har vunnit de två senaste mästerskapen och är favorit även i Göteborg.

Kjell Nilsson

Fakta

 Hockey Canada är Kanadas röst i det internationella förbundet, IIHF, och kan jämföras med det svenska förbundet. Hockey Canada leder all ishockey, herrar och damer och paraishockey, utanför NHL-organisationen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.