Event-Sverige i avslöjande siffror

Betydelsen av arrangemang, allt från tävlingar, landskamper och hela floran i det svenska utbudet, framkommer nu för första gången i "Evenemang i siffror” och torde stimulera alla från kommuner , förbund och föreningar.

Ny och utökad statistik beskriver svensk evenemangssektors ekonomiska bidrag till Sverige i många dimensioner. inte minst viia antalet arbetstillfällen, gemenskap och  ökad kreartivitet som uppstår vid små som stora event.

Nya fakta framme

Nya fakta ska presenteras vid en konferens den 8 februari på Folk och kultur i Eskilstuna, då ansvariga parter medverkar

.– Tack vare detta breda samarbete kring evenemang har vi fått en stark bild av hur dessa utvecklar, stärker och engagerar hela Sverige. Siffrorna ger gemensam kunskap om nyttan av evenemang, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

– Vi är glada åt att nu kunna presentera färska siffror som visar evenemangens betydelse. Med projektet "Evenemang i siffror" har vi brutit ny mark i samarbetet mellan kulturen och idrotten. En robust statistik med relevanta nyckeltal är ett stöd i utvecklingen av evenemangssverige och ger kunskap om branschen som arbetsmarknad och näring, framhåller Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst.

Det är första gången som evenermangets betydelse påvisas om hur svensk kultur och idrott skapar  jättelika värden. Nu finns det  för första gången en nationell statistik över Sveriges evenemangsnäring. Svensk Scenkonst, Svensk Live, Riksidrottsförbundet, Svenska motionslopp, Visita och BFUF står bakom initiativet idokumentatiionen "Evenemang i siffror”, Tillväxtverket är medfinansiär. Syftet från alla parter är att  utveckla metoder och generera en tillförlitlig, robust och samlad statistik över näringen. "På Folk och kultur" ska utökad och uppdaterad statistik visas.

Stimulera flera

– Statistiken är viktig, inte minst som utgångspunkt för att stimulera evenemangsnäringen så att vi kan fortsätta att växa på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig Svensk Live.

Projektet betonar styrkan i att integrera kultur och idrott för att uppnå ytterligare värden.

– Evenemangen bidrar inte bara till samhället i form av omsättning och sysselsättning, de driver också direkt och indirekt betydande konsumtion i andra branscher i ett större ekosystem, inte minst i fler delar av besöksnäringen i form av resor, logi, måltider och shopping, betonar Thomas Jakobsson chefsekonom Visita.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.