Finalspel med en smärtsam baksida

Ishockeyns finallag från i våras, Skellefteå och Rögle, redovisar vid sina årsmöten en förlust på 4,8 miljoner, Skellefteå, samt för Rögle en utgiftspost på 6,5 miljoner för tvillingarna Abbotts hastiga avsked..

SM-guldets baksida för Skellefteå är illröda siffror, föreningens förklaring är uteblivna spelarförsäljningar till NHL, ökade personalkostnader, läs spelarlöner samt ökad inflation.

Avsedet av tvillingarna Chris och Cam Abbott var smärtsamt både för dem och klubben.

I ett pressmeddelande skriver klubben:

”De senaste sex åren har föreningen haft ett snitt på drygt 5miljoner kronor per år i NHL-ersättning, dock inga intäkter av det slaget detta räkenskapsår”.

Till nästa säsong kommer kostnaderna att öka ytterligare då föreningens damlag har kvalat till SDHL, damernas högsta liga.

Miljonsmällen till trots, nöden står inte inför dörren. Det egna kapitalet uppgår till 74 miljoner och föreningen har i det närmste full kontroll på den egna arenan Skellefteå Kraft Arena, visserligen kommunägd men med stadens energibolag som största samarbetspartner.

På hemsidan betonas dock att intäkterna måste öka i framtiden, att bättre ”höjd” tas för ökade kostnader vad gäller resor, hotellboende och även löner, såväl spelare och övrig personal.

Vid Rögles årsmöte avslöjade klubbdirektör Daniel Koch vad avskedandet av tvillingarna Chris och Cam Abbott kostade föreningen. Beloppet uppgick till 6.5 miljoner kronor.

-Det är dyrt att göra den här typen av omställning, oavsett om det är i ett företag eller i vår typ av verksamhet, sade Daniel Koch till Helsingborgs Dagblad.

I summan ingår dels ersättning till Chris och Cam, samt lönemässig uppgradering för Roger Hansson, som blev huvudtränare och Hampus Sjöström, nu sportchef. Vidare togs Janne Larsson in som assisterande.

Med Hansson vid rodret lyfta Rögle från botten av tabellen till föreningens andra SM-final.  Trots miljonrullningen vid uppbrottet från tvillingarna gjorde Rögle ett plusresultat på två miljoner.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.