Gruskungen klar för Båstad

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Räkna med att här blir fullt till absolut sista Plats när Rafael Nadal kliver in på banan.

- Både i sportslig betydelse och för marknadsföringen av turneringen och bygden är Nadals klartecken av ofantlig beydelse.

Var här senast 2005

Den tidigare världsettan har inte mindre än 22 Grand Slam-titlar, 92 ATP-titlar, två OS-guld och en Davis Cup-buckla hemma i prisskåpet. Senast Rafael Nadal gästade Båstad var 2003, 2004 och kom även 2005 då han toga hem titeln när han finalbesegrade tjecken Tomas Berdych.

Rafael missar sommarens Wimbledon. Det stod klart sedan det spanska tennisförbundet har parat ihop honom  med Carlos Alcaraz, 21, för att spela dubbel i sommar-OS. Där blir det det spel  på Roland Garros först medan tennisturneringen i Båstad börjar den 27 juli.

Hult fortsätter: ”När jag fick reda på att Rafa inte skulle spela Wimbledon, att han planerade att spela OS, såg jag en möjlighet och tog åter kontakt med hans manager. Det tog bara en vecka av telefonsamtal och diskussioner innan vi kom fram till att både han och hela hans team ser fram emot att komma tillbaka till Båstad.”

Rafael Nadal säger i en skriftlig kommentar: ”Jag är glad över att kunna spela i Båstad i sommar där jag vann en av mina första ATP-titlar. Jag har fina minnen därifrån och ser verkligen fram emot att komma tillbaka och få spela inför de svenska fansen.”

Nadal tilldelas ett wildcard och kommer att vara oseedad, vilket innebär att han spelar sin första match redan måndag eller tisdag den 15-16 juli.

"Vi räknar med ytterligare ökad efterfrågan på biljetter för att se världsstjärnan", konstaterar Hult i ett försök till stillsam kommentar.

Biljettförsäljningen är redan rekordstor. I slutet av februari hade det sålts lika många biljetter som i mitten av maj förra året. 

Sponsorer gjorde besöket möjligt

Enligt Christer Hult innebär Rafael Nadals deltagande ett betydelsefullt lyft både för turneringen och Båstad som destination.

- Fastighetsbolaget, Båstadtennis och hotell AB, som är tävlingens ägare, sätter stort värde på att få hit spanjoren och har i allra högsta grad bidragit till att göra detta möjligt. Dessutom har sponsorer och privatpersoner med stort hjärta för tennis också bidragit till för att göra Nadals besök möjligt.

"På grund av det starka startfältet och att en av de största tennisstjärnorna genom tiderna spelar Nordea Open, kommer Båstad att få stor exponering och uppmärksamhet globalt. 

- Det  bliren fantastisk tennisfest i sommar," avslutar Hult.

Utöver Sverige, där Nordea Open sänder 8-21 juli på TV4 Play, TV4 Tennis och TV4 Sportkanalen, kommer bilder  från Nordea Open i fler än 90 länder med uppskattningsvis 40-50 miljoner tittare.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.