400 000 kr i insamling till kampen mot SOK

I dag ska CAS meddela sitt operativa beslut, dvs. om sex svenska idrottare får kasta sig på planet till Paris eller inte.

Nu avslöjas också att Svenska Friidrottsförbundet ville skicka de aktuella idrottarna till Paris, men SOK sa nej.

Diskussioner pågår på många håll, även utomlands. Frågan har fått stor uppmärksamhet i flera länder. via artiklar och debatter i media och på förbundsnivå.

För att ärendet skulle behandlas behövde gruppen betala in 290 000 kronor till Cas. De fem som gått ihop med seglaren är friidrottarna Yolanda Ngarambe, Sara Lennman, Leo Magnusson, Simon Sundström och Rebecka Hallerth. De har anlitat advokat  Karl Ole Möller.

Pengarna kommer från en insamling som hittills har gett 377 000 kr. Här har flera kända namn bidragit, som Bianca Salming, Yannick Tregaro och Angelica Bengtsson bidragit.

På grund av tidsbristen och, svåra juridiska bedömningar talar allt för att CAS avslår idrottarnas yrkanden. Men CAS kommer därefter att meddela sina fullständiga skältill domarna och det innebär att man tar ställning till om SOK har rätt att göra som de vill eller om SOK faktiskt är tvingade att följa IOC:s och the Olympic Charters bestämmelser. 

Dessa domskäl blir högintressanta och betydelsefulla för framtiden. 

Fakta

idrottens egen domstolsorganisation, en tvistlösningsorganisation, där man kan förvänta sig att de dömande har en stor kunskap och intresse för idrotten. Det är yttersta skälet till organisationens existens.

Officiellt namn: Court of Arbitration for Sport (Cas) på engelska, eller Tribunal Arbitral du Sport (Tas) på franska.

Bildades: 1984.

Säte: Huvudkontor i Lausanne, med kontor i New York och Sydney.

Ärenden per år: Cirka 300.

Antalet domare: Cirka 300 jurister från 87 länder. Två av dem är från Sverige, Conny Jörneklint, Kalmar, och Lars Nilsson, Stockholm.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.

Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från  Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.

Fast  mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och  därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.