Avslöjanden i Patrik Sjöbergs bok

En karriär med jättelik framgång, ett liv med miljoninkomster, men också kokain, alkohol och fram till nu en mörk och dold sida, beroendet av Viljo Nousiainen, tränare, styvfar och pedofil. I går ville inte Patrik Sjöberg hålla tyst längre. Han berättade om skammen.

Patrik Sjöberg satte världsrekord, belönades med Bragdguldet och han blev världsmästare.

Den gänglige och blonde göteborgaren nåde sitt mål - världens bäste!

Miljongager

Därmed växte också intäkterna. Han var eftertraktad hos alla galaarrangörer i flera år, hans gage blev bara större, en miljon blev till flera.

- Jag tjänade bra med pengar på alla galor och gjorde åt mycket. Jag vill inte ens tänka på hur mycket jag spenderat.

- Jag hade ingen riktig uppfattning om pengar, en tia eller en tusenlapp var ungefär samma sak. Det var ett blingblingliv.

Ett liv likt en popstjärna.

Möte blev avgörande

Och hela tiden bar han på en hemlighet.

- Viljo Nousiainen var en pedofil och förgrep sig på mig under flera år. Jag hatar honom fortfarande, säger Patrik Sjöberg till Svd, där han valt att släppa sanningen i samband med att hans bok, ”Det du inte såg”, kommer ut.

Nu träder också Yannick Tregaro, numera tränare åt bland andra Emma Green och Christian Olsson, och norske höjdhopparen Christian Skaar Thomassen fram och berättar om att de också har blivit utsatta för övergrepp av Nousiainen.

I boken beskriver den i dag 46-årige Patrik Sjöberg hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsattes för sexuella övergrepp av tränaren och styvpappan. Till sist, när Patrik Sjöberg blivit 15, tar övergreppen slut efter att han hotat att polisanmäla styvpappan.

"...då ringer jag polisen"

- Rör du mig en gång till ringer jag polisen, sa jag till honom, och till sist slutade han.

- Jag hoppas att den här boken kan göra att någon som har blivit utsatt känner att ”fan, har han vågat säga det då kanske jag också tar tag i det”, säger Patrik Sjöberg.

- Det tog väldigt lång tid för mig att inse att jag var ett offer. Idag vill jag gärna att den här boken väcker debatt: föräldrar måste ha ögonen öppna mot pedofiler inom föreningslivet. Och jag vill att barn ska våga berätta.

- För det handlar i grund och botten om att pedofiler, det är det lägsta man kan komma. Det är fruktansvärt. Vuxna människor som utnyttjar barn, vilket han gjorde med mig och med ett flertal andra.

Han dog ensam

Viljo Nousiainen avled ensam i sin lägenhet i juni 1999 och det var just Yannick Tregaro som fann Nousiainen som dog av brustet bråck.

Patrik Sjöberg kände en lättnad och inställningen av att nu skulle aldrig någon få veta.

Men tolv år senare vill han ändå berätta och avgörande blev ett möte med Christian Skaar Thomassen, som också tränades av Nousiainen.

- Efter att Viljo dog nämndes han i varenda friidrottssändning, han fick en gata uppkallad efter sig, det fanns liksom ingen hejd i det. Fan, jag hade knappt lust att prata om mina egna grejer jag gjort på idrottsbanan, och helt plötsligt skulle jag behöva hylla den här jäveln som utsatt mig för det här, berättar Patrik Sjöberg.

- När Christian drog detta för mig så nekade jag självklart, men efter några gånger gick det inte längre. Det var ju exakt samma historia.

Ett beroende

Sjöberg och Thomassen vittnar i boken om beroendet av Viljo Nousiainen, som ansågs vara en av friidrottsvärldens bästa tränare.

– Han var en fantastisk tränare, en av världens bästa, och det kan man aldrig ta ifrån honom, säger Patrik Sjöberg.

Men mycket i hans bakgrund är oklart. Han kom till Sverige från Finland som vuxen, blev friidrottstränare på 1970-talet och påstod att han hade utbildat sig vid idrottshögskolan i Jyväskylä - men enligt boken har han aldrig varit inskriven där, skriver Svd.

Sjöberg ville bli världens bäste och tack vare Nousiainen kunde han komma dit, därför valde Sjöberg att behålla honom som tränare under nästan hela sin karriär.

- Han var ju fantastiskt duktig på att intala oss aktiva att han var den enda som kunde träna oss.

Trivs med i livet i dag

- Jag har burit på en fruktansvärd ilska och det har ju drabbat oskyldiga ibland. Även i förhållanden har jag kanske varit svår att ha och göra med på grund av detta.

Han vill ändå betona att han trivs med livet i dag:

- Jag mår skitbra, har aldrig mått bättre, så på något sätt så klarar man det. Det är bara hemskt med dem som inte klarar det.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.