2 miljoner för Usain Bolt i Malmö

Rajne Söderberg var DN Galans tävlingsdirektör i 26 år och bland hans sista stora insatser var att få Usain Bolt att starta på Stockholms Stadion i en succégala. Sedan blev han sparkad och polisanmäld. Nu kommer svaret – Usain Bolt är värvad av Söderberg till Malmö Games.
Usain Bolt var prisutdelar i Paris på söndagen och gratulerade Rafael Nadal till segern i franska mästerskapen. I bakgrunden ses finalmotståndaren David Ferrer. Foto: Petr David Jose, AP Photo/Scanpix

 

Friidrotts-Sverige är infekterat. Både i Stockholm och Malmö vill man arrangera landets största friidrottstävling. I augusti 2014 blir det laddat.

Malmö två dagar innan

Bara en sådan omständighet som att nya Malmö Games har sin tävling blott två dagar före DN Galan.

Och att Rajne Söderberg är högaktuell på båda håll.

Han var tävlingsgeneral i 26 år i DN Galan och utvecklade tävlingen till internationell toppklass och en i ansedda Diamond League.

I mars 2012 fick han sparken och den nya ledningen talade om ekonomiska oegentligheter och lät polisen syna händelserna.

Förundersökning mot Söderberg

Lagom när Malmö Games avslöjar nyheten om Bolts medverkan tvingas Söderberg ta emot beskedet att åklagarmyndigheten i Malmö har beslutat inleda en förundersökning mot honom.

- Jag vet ingenting om detta, men det är väl aldrig roligt, speciellt som man lagt ner 26 år på tävlingen så är det ett konstigt tack, säger Rajne Söderberg, till DN, i en kommentar till polisanmälan och förundersökningen.

Han får också frågan om DN Galan är ute efter honom?

- Ja, hur ska jag annars tolka det, svarar Söderberg.

Fick lämna League styrelse

Nyligen tvingade han också motta beskedet att han inte fick behålla sin plats i styrelsen för Diamond League.

Som tävlingsgeneral i DN Galan pendlade han från Malmö. Men efter det bittra avskedet från tävlingen i Stockholm har han börjat jobba på hemmaplan.

Intiativtagare till Malmö Games är Bengt Bendéus som också stod bakom galorna i Malmö på 80- och 90-talet, i samarbete med just Rajne Söderberg.

Meriterade ledare

MAI är den idrottsliga arrangören och som ansöker om tävlingstillstånd. Bakom Stiftelsen Malmö Athletic International står förutom Bendéus och Söderberg även Lasse Johnsson, erfaren ledare i MAI och Daniel Wessfeldt, känd idrottsagent. De har tillsammans erfarenhet av att arrangera över 100 friidrottsgalor och alla önskvärda kontakter runt om i världen.

Att Malmö Games lyckats få Bolts signatur på ett kontrakt är mycket tack vare Rajne Söderberg som är personlig vän med Bolt och inte minst hans manager, Ricky Simms.

Det var många år sedan det var friidrottsgala av rang i Malmö, mentisdagen den 19 augusti 2014 nästa år blir det alltså debut för nya tävlingen Malmö Games.

Bolt kräver 2 miljoner

Planeringen har pågått i drygt ett halvår och presentationen av friidrottsvärldens främste betyder att försäljningsarbetet har varit lyckosamt och att sponsorer säkrar Bolts medverkan. Han har en pristabell som innebär nära 2 miljoner kronor för medverkan.

Aldrig någonsin har Usain Bolt skrivit under ett avtal med en galaarrangör så långt i förväg. Han säger själv i ett uttalande

- Det är väldigt ovanligt för mig att signera kontrakt så långt i förväg, men jag gillar att stödja nya tävlingar och jag serf ram emot att starta i Malmö.

I Stockholm laddar DN Galan och har stora förhoppningar. Fjolårets miljonförlust försöker man glömma och DN Galans ordförande Jan Kowalski säger i DN:

- Vi är övertygade om att DN-galan kommer att ha mycket bättre startfält, många fler grenar och bättre prispengar än vad de kommer att ha, så vi känner oss lugna.

Lindberg (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 22:21

1. Revanch !

strongt av Rajne att fixa världens störste friidrottare till en helt ny tävling Dn galan framstår som lingonserien i jämförelse, korkat att sparka sin mest kompetente medarbetare, amatörstyrt eller avundsjuka?

Gösta (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 23:08

2. Amatörstyrt Och avundsjuka

Är nog närmare den sorgliga sanningen. 3,2 miljoner back 2012 kan den nya styrelsen inte snacka bort. Därför tar man till andra grepp i syfte att avleda från detta faktum och att man äventyrar hela DN Galans framtid. Den gamla styrelsen såg till att ca 15 miljoner kunde delas ut till klubbarna. Det lär dröja innan DN Galan går på plus igen och ännu längre innan klubbarna får några pengar eftersom anmärkningsvärt höga styrelsearvoden prioriteras.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.