2 miljoner för Usain Bolt i Malmö

Rajne Söderberg var DN Galans tävlingsdirektör i 26 år och bland hans sista stora insatser var att få Usain Bolt att starta på Stockholms Stadion i en succégala. Sedan blev han sparkad och polisanmäld. Nu kommer svaret – Usain Bolt är värvad av Söderberg till Malmö Games.
Usain Bolt var prisutdelar i Paris på söndagen och gratulerade Rafael Nadal till segern i franska mästerskapen. I bakgrunden ses finalmotståndaren David Ferrer. Foto: Petr David Jose, AP Photo/Scanpix

 

Friidrotts-Sverige är infekterat. Både i Stockholm och Malmö vill man arrangera landets största friidrottstävling. I augusti 2014 blir det laddat.

Malmö två dagar innan

Bara en sådan omständighet som att nya Malmö Games har sin tävling blott två dagar före DN Galan.

Och att Rajne Söderberg är högaktuell på båda håll.

Han var tävlingsgeneral i 26 år i DN Galan och utvecklade tävlingen till internationell toppklass och en i ansedda Diamond League.

I mars 2012 fick han sparken och den nya ledningen talade om ekonomiska oegentligheter och lät polisen syna händelserna.

Förundersökning mot Söderberg

Lagom när Malmö Games avslöjar nyheten om Bolts medverkan tvingas Söderberg ta emot beskedet att åklagarmyndigheten i Malmö har beslutat inleda en förundersökning mot honom.

- Jag vet ingenting om detta, men det är väl aldrig roligt, speciellt som man lagt ner 26 år på tävlingen så är det ett konstigt tack, säger Rajne Söderberg, till DN, i en kommentar till polisanmälan och förundersökningen.

Han får också frågan om DN Galan är ute efter honom?

- Ja, hur ska jag annars tolka det, svarar Söderberg.

Fick lämna League styrelse

Nyligen tvingade han också motta beskedet att han inte fick behålla sin plats i styrelsen för Diamond League.

Som tävlingsgeneral i DN Galan pendlade han från Malmö. Men efter det bittra avskedet från tävlingen i Stockholm har han börjat jobba på hemmaplan.

Intiativtagare till Malmö Games är Bengt Bendéus som också stod bakom galorna i Malmö på 80- och 90-talet, i samarbete med just Rajne Söderberg.

Meriterade ledare

MAI är den idrottsliga arrangören och som ansöker om tävlingstillstånd. Bakom Stiftelsen Malmö Athletic International står förutom Bendéus och Söderberg även Lasse Johnsson, erfaren ledare i MAI och Daniel Wessfeldt, känd idrottsagent. De har tillsammans erfarenhet av att arrangera över 100 friidrottsgalor och alla önskvärda kontakter runt om i världen.

Att Malmö Games lyckats få Bolts signatur på ett kontrakt är mycket tack vare Rajne Söderberg som är personlig vän med Bolt och inte minst hans manager, Ricky Simms.

Det var många år sedan det var friidrottsgala av rang i Malmö, mentisdagen den 19 augusti 2014 nästa år blir det alltså debut för nya tävlingen Malmö Games.

Bolt kräver 2 miljoner

Planeringen har pågått i drygt ett halvår och presentationen av friidrottsvärldens främste betyder att försäljningsarbetet har varit lyckosamt och att sponsorer säkrar Bolts medverkan. Han har en pristabell som innebär nära 2 miljoner kronor för medverkan.

Aldrig någonsin har Usain Bolt skrivit under ett avtal med en galaarrangör så långt i förväg. Han säger själv i ett uttalande

- Det är väldigt ovanligt för mig att signera kontrakt så långt i förväg, men jag gillar att stödja nya tävlingar och jag serf ram emot att starta i Malmö.

I Stockholm laddar DN Galan och har stora förhoppningar. Fjolårets miljonförlust försöker man glömma och DN Galans ordförande Jan Kowalski säger i DN:

- Vi är övertygade om att DN-galan kommer att ha mycket bättre startfält, många fler grenar och bättre prispengar än vad de kommer att ha, så vi känner oss lugna.

Lindberg (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 21:21

1. Revanch !

strongt av Rajne att fixa världens störste friidrottare till en helt ny tävling Dn galan framstår som lingonserien i jämförelse, korkat att sparka sin mest kompetente medarbetare, amatörstyrt eller avundsjuka?

Gösta (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 22:08

2. Amatörstyrt Och avundsjuka

Är nog närmare den sorgliga sanningen. 3,2 miljoner back 2012 kan den nya styrelsen inte snacka bort. Därför tar man till andra grepp i syfte att avleda från detta faktum och att man äventyrar hela DN Galans framtid. Den gamla styrelsen såg till att ca 15 miljoner kunde delas ut till klubbarna. Det lär dröja innan DN Galan går på plus igen och ännu längre innan klubbarna får några pengar eftersom anmärkningsvärt höga styrelsearvoden prioriteras.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.