2 miljoner för Usain Bolt i Malmö

Rajne Söderberg var DN Galans tävlingsdirektör i 26 år och bland hans sista stora insatser var att få Usain Bolt att starta på Stockholms Stadion i en succégala. Sedan blev han sparkad och polisanmäld. Nu kommer svaret – Usain Bolt är värvad av Söderberg till Malmö Games.
Usain Bolt var prisutdelar i Paris på söndagen och gratulerade Rafael Nadal till segern i franska mästerskapen. I bakgrunden ses finalmotståndaren David Ferrer. Foto: Petr David Jose, AP Photo/Scanpix

 

Friidrotts-Sverige är infekterat. Både i Stockholm och Malmö vill man arrangera landets största friidrottstävling. I augusti 2014 blir det laddat.

Malmö två dagar innan

Bara en sådan omständighet som att nya Malmö Games har sin tävling blott två dagar före DN Galan.

Och att Rajne Söderberg är högaktuell på båda håll.

Han var tävlingsgeneral i 26 år i DN Galan och utvecklade tävlingen till internationell toppklass och en i ansedda Diamond League.

I mars 2012 fick han sparken och den nya ledningen talade om ekonomiska oegentligheter och lät polisen syna händelserna.

Förundersökning mot Söderberg

Lagom när Malmö Games avslöjar nyheten om Bolts medverkan tvingas Söderberg ta emot beskedet att åklagarmyndigheten i Malmö har beslutat inleda en förundersökning mot honom.

- Jag vet ingenting om detta, men det är väl aldrig roligt, speciellt som man lagt ner 26 år på tävlingen så är det ett konstigt tack, säger Rajne Söderberg, till DN, i en kommentar till polisanmälan och förundersökningen.

Han får också frågan om DN Galan är ute efter honom?

- Ja, hur ska jag annars tolka det, svarar Söderberg.

Fick lämna League styrelse

Nyligen tvingade han också motta beskedet att han inte fick behålla sin plats i styrelsen för Diamond League.

Som tävlingsgeneral i DN Galan pendlade han från Malmö. Men efter det bittra avskedet från tävlingen i Stockholm har han börjat jobba på hemmaplan.

Intiativtagare till Malmö Games är Bengt Bendéus som också stod bakom galorna i Malmö på 80- och 90-talet, i samarbete med just Rajne Söderberg.

Meriterade ledare

MAI är den idrottsliga arrangören och som ansöker om tävlingstillstånd. Bakom Stiftelsen Malmö Athletic International står förutom Bendéus och Söderberg även Lasse Johnsson, erfaren ledare i MAI och Daniel Wessfeldt, känd idrottsagent. De har tillsammans erfarenhet av att arrangera över 100 friidrottsgalor och alla önskvärda kontakter runt om i världen.

Att Malmö Games lyckats få Bolts signatur på ett kontrakt är mycket tack vare Rajne Söderberg som är personlig vän med Bolt och inte minst hans manager, Ricky Simms.

Det var många år sedan det var friidrottsgala av rang i Malmö, mentisdagen den 19 augusti 2014 nästa år blir det alltså debut för nya tävlingen Malmö Games.

Bolt kräver 2 miljoner

Planeringen har pågått i drygt ett halvår och presentationen av friidrottsvärldens främste betyder att försäljningsarbetet har varit lyckosamt och att sponsorer säkrar Bolts medverkan. Han har en pristabell som innebär nära 2 miljoner kronor för medverkan.

Aldrig någonsin har Usain Bolt skrivit under ett avtal med en galaarrangör så långt i förväg. Han säger själv i ett uttalande

- Det är väldigt ovanligt för mig att signera kontrakt så långt i förväg, men jag gillar att stödja nya tävlingar och jag serf ram emot att starta i Malmö.

I Stockholm laddar DN Galan och har stora förhoppningar. Fjolårets miljonförlust försöker man glömma och DN Galans ordförande Jan Kowalski säger i DN:

- Vi är övertygade om att DN-galan kommer att ha mycket bättre startfält, många fler grenar och bättre prispengar än vad de kommer att ha, så vi känner oss lugna.

Lindberg (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 21:21

1. Revanch !

strongt av Rajne att fixa världens störste friidrottare till en helt ny tävling Dn galan framstår som lingonserien i jämförelse, korkat att sparka sin mest kompetente medarbetare, amatörstyrt eller avundsjuka?

Gösta (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 22:08

2. Amatörstyrt Och avundsjuka

Är nog närmare den sorgliga sanningen. 3,2 miljoner back 2012 kan den nya styrelsen inte snacka bort. Därför tar man till andra grepp i syfte att avleda från detta faktum och att man äventyrar hela DN Galans framtid. Den gamla styrelsen såg till att ca 15 miljoner kunde delas ut till klubbarna. Det lär dröja innan DN Galan går på plus igen och ännu längre innan klubbarna får några pengar eftersom anmärkningsvärt höga styrelsearvoden prioriteras.

Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning  av svenskt föreningsliv 72 603 391  kronor.

Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037  kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.