2 miljoner för Usain Bolt i Malmö

Rajne Söderberg var DN Galans tävlingsdirektör i 26 år och bland hans sista stora insatser var att få Usain Bolt att starta på Stockholms Stadion i en succégala. Sedan blev han sparkad och polisanmäld. Nu kommer svaret – Usain Bolt är värvad av Söderberg till Malmö Games.
Usain Bolt var prisutdelar i Paris på söndagen och gratulerade Rafael Nadal till segern i franska mästerskapen. I bakgrunden ses finalmotståndaren David Ferrer. Foto: Petr David Jose, AP Photo/Scanpix

 

Friidrotts-Sverige är infekterat. Både i Stockholm och Malmö vill man arrangera landets största friidrottstävling. I augusti 2014 blir det laddat.

Malmö två dagar innan

Bara en sådan omständighet som att nya Malmö Games har sin tävling blott två dagar före DN Galan.

Och att Rajne Söderberg är högaktuell på båda håll.

Han var tävlingsgeneral i 26 år i DN Galan och utvecklade tävlingen till internationell toppklass och en i ansedda Diamond League.

I mars 2012 fick han sparken och den nya ledningen talade om ekonomiska oegentligheter och lät polisen syna händelserna.

Förundersökning mot Söderberg

Lagom när Malmö Games avslöjar nyheten om Bolts medverkan tvingas Söderberg ta emot beskedet att åklagarmyndigheten i Malmö har beslutat inleda en förundersökning mot honom.

- Jag vet ingenting om detta, men det är väl aldrig roligt, speciellt som man lagt ner 26 år på tävlingen så är det ett konstigt tack, säger Rajne Söderberg, till DN, i en kommentar till polisanmälan och förundersökningen.

Han får också frågan om DN Galan är ute efter honom?

- Ja, hur ska jag annars tolka det, svarar Söderberg.

Fick lämna League styrelse

Nyligen tvingade han också motta beskedet att han inte fick behålla sin plats i styrelsen för Diamond League.

Som tävlingsgeneral i DN Galan pendlade han från Malmö. Men efter det bittra avskedet från tävlingen i Stockholm har han börjat jobba på hemmaplan.

Intiativtagare till Malmö Games är Bengt Bendéus som också stod bakom galorna i Malmö på 80- och 90-talet, i samarbete med just Rajne Söderberg.

Meriterade ledare

MAI är den idrottsliga arrangören och som ansöker om tävlingstillstånd. Bakom Stiftelsen Malmö Athletic International står förutom Bendéus och Söderberg även Lasse Johnsson, erfaren ledare i MAI och Daniel Wessfeldt, känd idrottsagent. De har tillsammans erfarenhet av att arrangera över 100 friidrottsgalor och alla önskvärda kontakter runt om i världen.

Att Malmö Games lyckats få Bolts signatur på ett kontrakt är mycket tack vare Rajne Söderberg som är personlig vän med Bolt och inte minst hans manager, Ricky Simms.

Det var många år sedan det var friidrottsgala av rang i Malmö, mentisdagen den 19 augusti 2014 nästa år blir det alltså debut för nya tävlingen Malmö Games.

Bolt kräver 2 miljoner

Planeringen har pågått i drygt ett halvår och presentationen av friidrottsvärldens främste betyder att försäljningsarbetet har varit lyckosamt och att sponsorer säkrar Bolts medverkan. Han har en pristabell som innebär nära 2 miljoner kronor för medverkan.

Aldrig någonsin har Usain Bolt skrivit under ett avtal med en galaarrangör så långt i förväg. Han säger själv i ett uttalande

- Det är väldigt ovanligt för mig att signera kontrakt så långt i förväg, men jag gillar att stödja nya tävlingar och jag serf ram emot att starta i Malmö.

I Stockholm laddar DN Galan och har stora förhoppningar. Fjolårets miljonförlust försöker man glömma och DN Galans ordförande Jan Kowalski säger i DN:

- Vi är övertygade om att DN-galan kommer att ha mycket bättre startfält, många fler grenar och bättre prispengar än vad de kommer att ha, så vi känner oss lugna.

Lindberg (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 22:21

1. Revanch !

strongt av Rajne att fixa världens störste friidrottare till en helt ny tävling Dn galan framstår som lingonserien i jämförelse, korkat att sparka sin mest kompetente medarbetare, amatörstyrt eller avundsjuka?

Gösta (inte verifierad)

mån, 2013-06-10 23:08

2. Amatörstyrt Och avundsjuka

Är nog närmare den sorgliga sanningen. 3,2 miljoner back 2012 kan den nya styrelsen inte snacka bort. Därför tar man till andra grepp i syfte att avleda från detta faktum och att man äventyrar hela DN Galans framtid. Den gamla styrelsen såg till att ca 15 miljoner kunde delas ut till klubbarna. Det lär dröja innan DN Galan går på plus igen och ännu längre innan klubbarna får några pengar eftersom anmärkningsvärt höga styrelsearvoden prioriteras.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.