Jättelik hyllning till den störste

En fantastisk hyllning till en ledare och mecenat. Men så var Benny Rosén i Örgryte IS som ingen annan. Hur många miljoner han har skänkt till klubben är det ingen som vet, men det är åtskilliga.
Med en ny logo på vänsterärmen ska spelarna i Örgryte hylla Benny Rosén.

 

ÖIS´s hemmamatch mot Oskarshamn blev i alla avseenden något att minnas. Strålande, väder, hemmaseger på Valhalla IP och därmed serieledning för den gamla storklubben.

Hade klappat takten

- Hade Benny varit här skulle han ha sjungit med grabbarna och stått där i omklädningsrummet och klappat takten med käppen, som Björn Nilsson på ÖIS kansli uttrycker det.

Klubben genomförde en hyllning av den största supportern och den mest trogne medlemmen, men att det i alla delar skulle bli så lyckat, var mer än förväntat.

Före matchen ställde spelarna upp sig och tillsammans med 1 674 åskådare hölls en lång applåd framför ett jättelikt tifo och ceremonin måste ha varit en av de största hyllningarna till en enskild person inom svensk fotboll.

Älskade idrott och människor

Benny Rosén var svag för sina ungdomsföreningar, Lundens AIF och Skene IF, han var också boxningsvän och hjälpte stans föreningar, han gillade handboll, men största delen av hans hjärta hörde till Örgryte IS.

Hans insatser var oräkneliga. Hur mycket pengar han har hjälpt ÖIS med är det ingen som vet. Försök har skett för att åtminstone få en viss uppskattning på omfattningen, men även trotjänare och nära vänner till Benny Rosén har gett upp.

Så mycket pengar handlar det om.

Skänkte tillbaka pengarna

När ÖIS har varit i kris under de senaste decennierna har Benny Rosén funnits där. Han köpte in ÖIS-gården och såg till att klubben fick pengar. Inte bara en gång utan två gånger! Och varje affär har handlat om runt 10 miljoner. Sedan har han skänkt tillbaka klubbhuset och anläggningen till föreningen.

När klubben har visat underskott har Rosén funnits där. När spelare skulle värvas likaså. När något har saknats... I 20, 30 och fler år. Han har fixat och skapat möjligheter, lägenheter, möbler, ja, allt.

"Vad kostar det?", var hans ständiga svar när det behövdes pengar.

Och Rosén ställde upp.

Kompis med alla

Han var kompis med alla, från ungdomslagen till seniorerna och han hade kontakter överallt i stan med allt vad det innebar.

”En av de två viktigaste personerna i Örgrytes fotbollsförening genom alla år. Grundaren Wilhelm Friberg var den ene – och Benny den andre”, som sportchefen Kent Carlzon uttryckte det.

Och Björn Nilsson påpekar:

- Vi har röd färg som står för kärlek och blå färg som avser troget. Benny om någon står för det. 

- Han var en mycket speciell människa. Så godhjärtat och så omtyckt, och i det längsta en i gänget. Han älskade att träffa spelarna, diskutera och vara delaktig.

Benny Rosén var ungdomsledare i åtta år, styrelsemedlem i över 20 år varav sju som ordförande, lagledare i elva år och blev hedersmedlem år 2000. Han belönades med stans speciella medalj för sina insatser.

Stor byggbolag

Benny Roséns pappa Ernst grundade det bygg- och fastighetsbolag som blev ett av Göteborgs största. Benny Rosén var en av delägarna och jobbade där under hela sitt liv. 1984-1994 ledde han bolaget som verkställande direktör för att sedan fortsätta som styrelsens ordförande under 1994-2006.

Den 26 april avled Benny Rosén. Han fick lunginflammation, vårdades på sjukhuset men drabbades av en hjärtattack. Mr Örgryte blev 84 år gammal.

Vid begravningen var kyrkan fylld av människor och ÖIS medverkade med en stor fana. Lördagens hyllning blir inte enskild. Under resten av säsongen bär ÖIS-spelarna en stor specialgjorda logo på matchtröjan.

Thomas Ejderhov

 

 

 

 

Fakta

Benny Rosén, Mr Örgryte, blev 84 år gammal. Han var en unik ledare inom svensk idrott.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.