Tre nygamla namn presenteras

Ralf Edström ut, tre välkända namn in. Förändringarna på radiosporten är omfattande.
Håkan Mild kunde inte hålla sig borta från fotbollen. Efter bara ett halvår utan engagemang sa han ja när frågan kom från Radiosporten. Foto: TT

 

Jörgen Jönsson, Magnus Muhrén och Håkan Mild blir nya experter inom ishockey, bandy respektive fotboll.

- Vi förstärker genom tre av de främsta inom sina idrotter, säger Radiosportens chef Markus Boger.

En profil fattigare

Men en favorit slutar. Ralf Edström, 62, som gjort över 30 år som fotbollsexpert för Radiosporten, är inne på sin sista sejour i och med det avtal som går ut efter den här säsongen. Hans sista match som expert för Radiosporten blir EM-kvalet Moldavien-Sverige den 27 mars efter årsskiftet.

- Jag hade inte haft något emot att fortsätta ännu längre, men allt har sin tid. Radiosporten har varit en härlig arbetsplats för mig och jag önskar de unga all lycka. Jag förstår att man också behöver föryngra, säger Ralf Edström.

- Det har varit underbara dryga 30 år, åtta VM-turneringar och sex EM-slutspel. Det är få förunnat att få titta på fotboll och tjäna pengar och få se så många stora matcher och finaler. Att sitta på en fullsatt VM-final är fantastiskt.

- Det är jobbigt, det måste jag säga.

Ralfs 32 år

Sportchefen Markus Boger förklarar:

- Ralf har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Han har varit här i 32 år och blivit mycket uppskattad, men vi kände att det var dags att göra den här förändringen. 

- Det är bra läge nu, vi har precis avslutat ett VM, och vi får ge nästa person tid på sig att komma in i det. För det är ett svårt jobb som Ralf har gjort, det ska man veta om.

Starka meriter

Nykomlingarna kunde inte vara mer erfarna. Samtliga tre starka meriter från idrottsplanerna och framför allt en stor bredd i sin erfarenhet, som svenska mästare, utlandsproffs och landslagsstjärnor i ledande roller. Alla tre har också vunnit SM-guld fem gånger. 

Jörgen Jönsson går in på hockeysidan och får sällskap av Radiosportens Kristofer Ottosson och Lars-Gunnar Jansson.

- Det känns jättekul att få vara med och kunna bidra igen. Jag var ju med och kommenterade för några år sedan, bland annat i Vancouver-OS och jag trivdes alldeles förträffligt, säger Jönsson om uppdraget.     

Ny reportageserie

På bandysidan ska Magnus Muhrén ersätta Göran Rosendahl som i våras blev tränare för Hammarby Bandy.

- Det här ska bli jäkligt kul, ett perfekt sätt att behålla kontakten med bandysporten nu när lag slutat som aktiv. Jag hoppas bidra med gedigen kunskap och dela ut både ris och ros på ett balanserat sätt, säger han.

Håkan Mild blir fotbollsexpert tillsammans med Richard Henriksson, Johanna Frisk och Anette Börjesson.

- Det ska bli riktigt roligt. Jag gillar verkligen Sportextra och ser mycket fram emot det här, säger Mild.

Under vintern kommer Radiosporten också att producera en reportageserie i tre delar, med utgångspunkt från Ralf Edström och hans erfarenhet under 32 år – med fokus på de udda matcherna, de stora profilerna och godbitar som inträffat bakom kulisserna.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.