Tre nygamla namn presenteras

Ralf Edström ut, tre välkända namn in. Förändringarna på radiosporten är omfattande.
Håkan Mild kunde inte hålla sig borta från fotbollen. Efter bara ett halvår utan engagemang sa han ja när frågan kom från Radiosporten. Foto: TT

 

Jörgen Jönsson, Magnus Muhrén och Håkan Mild blir nya experter inom ishockey, bandy respektive fotboll.

- Vi förstärker genom tre av de främsta inom sina idrotter, säger Radiosportens chef Markus Boger.

En profil fattigare

Men en favorit slutar. Ralf Edström, 62, som gjort över 30 år som fotbollsexpert för Radiosporten, är inne på sin sista sejour i och med det avtal som går ut efter den här säsongen. Hans sista match som expert för Radiosporten blir EM-kvalet Moldavien-Sverige den 27 mars efter årsskiftet.

- Jag hade inte haft något emot att fortsätta ännu längre, men allt har sin tid. Radiosporten har varit en härlig arbetsplats för mig och jag önskar de unga all lycka. Jag förstår att man också behöver föryngra, säger Ralf Edström.

- Det har varit underbara dryga 30 år, åtta VM-turneringar och sex EM-slutspel. Det är få förunnat att få titta på fotboll och tjäna pengar och få se så många stora matcher och finaler. Att sitta på en fullsatt VM-final är fantastiskt.

- Det är jobbigt, det måste jag säga.

Ralfs 32 år

Sportchefen Markus Boger förklarar:

- Ralf har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Han har varit här i 32 år och blivit mycket uppskattad, men vi kände att det var dags att göra den här förändringen. 

- Det är bra läge nu, vi har precis avslutat ett VM, och vi får ge nästa person tid på sig att komma in i det. För det är ett svårt jobb som Ralf har gjort, det ska man veta om.

Starka meriter

Nykomlingarna kunde inte vara mer erfarna. Samtliga tre starka meriter från idrottsplanerna och framför allt en stor bredd i sin erfarenhet, som svenska mästare, utlandsproffs och landslagsstjärnor i ledande roller. Alla tre har också vunnit SM-guld fem gånger. 

Jörgen Jönsson går in på hockeysidan och får sällskap av Radiosportens Kristofer Ottosson och Lars-Gunnar Jansson.

- Det känns jättekul att få vara med och kunna bidra igen. Jag var ju med och kommenterade för några år sedan, bland annat i Vancouver-OS och jag trivdes alldeles förträffligt, säger Jönsson om uppdraget.     

Ny reportageserie

På bandysidan ska Magnus Muhrén ersätta Göran Rosendahl som i våras blev tränare för Hammarby Bandy.

- Det här ska bli jäkligt kul, ett perfekt sätt att behålla kontakten med bandysporten nu när lag slutat som aktiv. Jag hoppas bidra med gedigen kunskap och dela ut både ris och ros på ett balanserat sätt, säger han.

Håkan Mild blir fotbollsexpert tillsammans med Richard Henriksson, Johanna Frisk och Anette Börjesson.

- Det ska bli riktigt roligt. Jag gillar verkligen Sportextra och ser mycket fram emot det här, säger Mild.

Under vintern kommer Radiosporten också att producera en reportageserie i tre delar, med utgångspunkt från Ralf Edström och hans erfarenhet under 32 år – med fokus på de udda matcherna, de stora profilerna och godbitar som inträffat bakom kulisserna.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.