Tre nygamla namn presenteras

Ralf Edström ut, tre välkända namn in. Förändringarna på radiosporten är omfattande.
Håkan Mild kunde inte hålla sig borta från fotbollen. Efter bara ett halvår utan engagemang sa han ja när frågan kom från Radiosporten. Foto: TT

 

Jörgen Jönsson, Magnus Muhrén och Håkan Mild blir nya experter inom ishockey, bandy respektive fotboll.

- Vi förstärker genom tre av de främsta inom sina idrotter, säger Radiosportens chef Markus Boger.

En profil fattigare

Men en favorit slutar. Ralf Edström, 62, som gjort över 30 år som fotbollsexpert för Radiosporten, är inne på sin sista sejour i och med det avtal som går ut efter den här säsongen. Hans sista match som expert för Radiosporten blir EM-kvalet Moldavien-Sverige den 27 mars efter årsskiftet.

- Jag hade inte haft något emot att fortsätta ännu längre, men allt har sin tid. Radiosporten har varit en härlig arbetsplats för mig och jag önskar de unga all lycka. Jag förstår att man också behöver föryngra, säger Ralf Edström.

- Det har varit underbara dryga 30 år, åtta VM-turneringar och sex EM-slutspel. Det är få förunnat att få titta på fotboll och tjäna pengar och få se så många stora matcher och finaler. Att sitta på en fullsatt VM-final är fantastiskt.

- Det är jobbigt, det måste jag säga.

Ralfs 32 år

Sportchefen Markus Boger förklarar:

- Ralf har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Han har varit här i 32 år och blivit mycket uppskattad, men vi kände att det var dags att göra den här förändringen. 

- Det är bra läge nu, vi har precis avslutat ett VM, och vi får ge nästa person tid på sig att komma in i det. För det är ett svårt jobb som Ralf har gjort, det ska man veta om.

Starka meriter

Nykomlingarna kunde inte vara mer erfarna. Samtliga tre starka meriter från idrottsplanerna och framför allt en stor bredd i sin erfarenhet, som svenska mästare, utlandsproffs och landslagsstjärnor i ledande roller. Alla tre har också vunnit SM-guld fem gånger. 

Jörgen Jönsson går in på hockeysidan och får sällskap av Radiosportens Kristofer Ottosson och Lars-Gunnar Jansson.

- Det känns jättekul att få vara med och kunna bidra igen. Jag var ju med och kommenterade för några år sedan, bland annat i Vancouver-OS och jag trivdes alldeles förträffligt, säger Jönsson om uppdraget.     

Ny reportageserie

På bandysidan ska Magnus Muhrén ersätta Göran Rosendahl som i våras blev tränare för Hammarby Bandy.

- Det här ska bli jäkligt kul, ett perfekt sätt att behålla kontakten med bandysporten nu när lag slutat som aktiv. Jag hoppas bidra med gedigen kunskap och dela ut både ris och ros på ett balanserat sätt, säger han.

Håkan Mild blir fotbollsexpert tillsammans med Richard Henriksson, Johanna Frisk och Anette Börjesson.

- Det ska bli riktigt roligt. Jag gillar verkligen Sportextra och ser mycket fram emot det här, säger Mild.

Under vintern kommer Radiosporten också att producera en reportageserie i tre delar, med utgångspunkt från Ralf Edström och hans erfarenhet under 32 år – med fokus på de udda matcherna, de stora profilerna och godbitar som inträffat bakom kulisserna.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.