Så ska man följa motionärer

Marlene ”Marre” Sjöberg är en av damallsvenskans verkliga veteraner. Hon älskar sitt jobb it-konsult och där står hon nu bakom en app som lockar många motionärer - och deras närmaste.
På fotbollsplanen är Marlene Sjöberg en rivig och ettrig spelare. Här i ett möte med Marta (då i Tyresö). Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Sedan slutet av 90-talet har Marlene Sjöberg spelat fotboll på högsta nivån i Jitex, Umeå IK och Kopparbergs/Göteborg FC, där hon i dag är lagkapten. På meritlistan finns SM-guld, cupguld, landskamper, UEFA Womens Cup-silver, spel i Champions League och flera andra internationella framgångar.

Lanseras i full skala

Vid sidan om är ”Marre” också IT-konsult och nu har hon och hennes kolleger skapat mobilappen

RaceONE. Först ska den lanseras i Sverige, sedan internationellt. 

Satsningen har stöd från Chalmers Innovation – där Marlene Sjöbergs idé bedömdes som den bästa av alla vid en entreprenörstävling förra året.

Idén till appen fick Marlene när hon försökte följa sin sambo Johan Kanto, skid- och rullskidåkare, i ett lopp.

"Omöjligt att följa honom"

- Var är han? När dyker han upp? Det är så förtvivlat svårt att hänga med långlopp i löpning, skidåkning och cykel. Ibland kan det till och med vara tråkigt, man känner sig inte inkluderad.

- Det är inte som i fotbollen där man i dag kan följa med på allting som händer, oavsett om man är på arenan eller följer matchen via datorn eller telefonen.

Efter ett stenhårt utvecklingsarbete är nu RaceONE här. Man kan se var en löpare befinner sig, veta när den personen förväntas nå en speciell plats på banan, medelhastigheten och när målgång blir aktuell.

- Appen är lika användbar oavsett om det handlar om cykel, mountainbike, löpning, skidor eller rullskidor. Och den är gratis.

Många intresserade

Den här veckan testas appen i stor skala under Midnattsloppet i Göteborg och vid Alliansloppet i Trollhättan.

- Jättespännande. Vi har tidigare varit med på flera andra arrangemang i mindre skala och många uppskattar den verkligen, säger Marlene Sjöberg. 

Företaget diskuterar med de arrangörer av de stora och välkända motions- och långloppen. Förhoppningen är att man ska landa flera avtal redan under hösten 2015 och vara väl etablerat under 2016.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

I konsten att skapa uppmärksamhet gör nu Korpen ett rejält försök. Först skapas Motionslandslaget och sedan utses  Micael Dahlen till förbundskapten eller säg motionsprofet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.