Så ska man följa motionärer

Marlene ”Marre” Sjöberg är en av damallsvenskans verkliga veteraner. Hon älskar sitt jobb it-konsult och där står hon nu bakom en app som lockar många motionärer - och deras närmaste.
På fotbollsplanen är Marlene Sjöberg en rivig och ettrig spelare. Här i ett möte med Marta (då i Tyresö). Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Sedan slutet av 90-talet har Marlene Sjöberg spelat fotboll på högsta nivån i Jitex, Umeå IK och Kopparbergs/Göteborg FC, där hon i dag är lagkapten. På meritlistan finns SM-guld, cupguld, landskamper, UEFA Womens Cup-silver, spel i Champions League och flera andra internationella framgångar.

Lanseras i full skala

Vid sidan om är ”Marre” också IT-konsult och nu har hon och hennes kolleger skapat mobilappen

RaceONE. Först ska den lanseras i Sverige, sedan internationellt. 

Satsningen har stöd från Chalmers Innovation – där Marlene Sjöbergs idé bedömdes som den bästa av alla vid en entreprenörstävling förra året.

Idén till appen fick Marlene när hon försökte följa sin sambo Johan Kanto, skid- och rullskidåkare, i ett lopp.

"Omöjligt att följa honom"

- Var är han? När dyker han upp? Det är så förtvivlat svårt att hänga med långlopp i löpning, skidåkning och cykel. Ibland kan det till och med vara tråkigt, man känner sig inte inkluderad.

- Det är inte som i fotbollen där man i dag kan följa med på allting som händer, oavsett om man är på arenan eller följer matchen via datorn eller telefonen.

Efter ett stenhårt utvecklingsarbete är nu RaceONE här. Man kan se var en löpare befinner sig, veta när den personen förväntas nå en speciell plats på banan, medelhastigheten och när målgång blir aktuell.

- Appen är lika användbar oavsett om det handlar om cykel, mountainbike, löpning, skidor eller rullskidor. Och den är gratis.

Många intresserade

Den här veckan testas appen i stor skala under Midnattsloppet i Göteborg och vid Alliansloppet i Trollhättan.

- Jättespännande. Vi har tidigare varit med på flera andra arrangemang i mindre skala och många uppskattar den verkligen, säger Marlene Sjöberg. 

Företaget diskuterar med de arrangörer av de stora och välkända motions- och långloppen. Förhoppningen är att man ska landa flera avtal redan under hösten 2015 och vara väl etablerat under 2016.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.