Capellos tips till Vimmerby IF

Nu har Vimmerby IF:s sociala satsningar börjat nå ut i världen - och får stöd och tips från en av världens mest aktade tränare: Fabio Capello.
David Lindgren (t v) och Stefan Bragsjö från Vimmerby IF fick chansen att träffa Fabio Capello under Laureus Sport for Good Summits konferens på Bosön, Lidingö, och fick tips hur man bäst möter unga människor inom idrotten. — Foto: Postkodlotteriets Idrottsstiftelse

 

Under tre dagar har organisationen Laureus Sport for Good Summit haft konferens på Bosön, Lidingö, med Postkodlotteriet som medarrangör. Ett 40-tal organisationer från hela världen fanns på plats. Gemensamt för alla är att de arbetar för en bättre värld med hjälp av idrott.

Laureus Sport for Good Summit driver ett 100-tal idrottsprojekt med social inriktning i 40 länder.

På plats fanns även representanter för Vimmerby IF, Årets barn- och ungdomföreningen i Svenska Fotbollsförbundet  2015 tack vare sina sociala projekt inom ramen för Vimmerbymodellen. De var ombedda att berätta om sitt arbete utanför fotbollsplanen.

Capello ambassadörer

En av de som lyssnade var Fabio Capello, tidigare tränare för bland annat Real Madrid och Milan, samt förbundskapten för både England och Ryssland.

Capello är ambassadör för Laureus Sport for Good Summit, en av många framgångsrika idrottsledare och idrottare, både aktiva och före detta aktiva. Birgit Prinz, Kelly Holmes, Nico Rosberg och Mesut Özil är några av av de 200 namnen på listan.

Feedbacken efter Vimmerby-representanternas dragning, bland annat projektet Tjejtruppen för unga tjejer i invandrartäta Bullerbyn i Vimmerby med landslagsstjärnan Kosovare Asllani som ambassadör, var positiv.

Bidra till att nå FN:s mål

- Det kändes mäktigt att vara med i ett sådant här sammanhang. Många av världens främsta sociala projekt inom idrotten var samlade. Ambitionen är att bland annat stärka vårt gemensamma arbete inom de globala målen för hållbar utveckling som är framtagna av FN. Under konferensen förstod vi att vi är unika i vårt lilla sammanhang - att arbeta brett för att bidra till att dessa mål nås med idrottens hjälp, säger David Lindgren, ansvarig för Vimmerby IF:s sociala arbete.

David Lindgren och Stefan Bragsjö, vice ordförande i Vimmerby IF, fick också chansen att byta några ord med Fabio Capello under konferensen.

- Hans tips är att vi ska se alla barn och ungdomar som människor i första hand, och deras prestationer i andra hand. Det är ledord jag försöker ha med mig varje dag i vår verksamhet, säger David Lindgren.

Utvalt och imponerad

Martin Kihlström, general manager för arrangören Svenska Postkodlotteriets idrottsstiftelse, var nöjd med konferensen som arrangerades för första gången i Sverige:

- Vimmerby IF var  utvalt som en av de svenska representanterna på konferensen. Fabio Capello var imponerad över hur idrott används för att möta utmaningar i samhället, i Sverige och övriga Europa. 

 

Thomas Björn

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.