Svennis berättar om alla uppdrag

72-årige Sven-Göran Eriksson har varit utan större uppdrag under  en tid, men inte velat pensionera sig hemma på herrgården Björkefors i Sunne. Då kom möjligheten til ett nytt jobb - som ansvarig för Botafogos ungdomar, så nu är det Brailien som gäller..

Anbuden har funnits där, men han har gjort noggranna val. I den här intervju berättar han om alla uppdrag, hur han uppvaktades och lockades. Han är också öppen om bakgrunden till många anställningarenligt branschen.se.

- När man får ett sådant samtal om möjlighet till en högre lön, ett steg upp i karriären, mer ansvar, fler förmåner, har vi inte svårt att lyssna vidare på vad som  erbjuds  

I över 30 år befann sig Sven Göran Eriksson i den yttersta toppskiktet av tränareliten. 

Som Klopp och Pep

Svennis  har befunnit sig på toppen och är van att bli tillfrågad och få uppskattning, även om motsatsen också har funnit där i vissa perioder: 

Men i  jämförelse med  Jurgen Klopps energiska attackfotboll och Pep Guardiolas taktiska slughet var  kontrasten stark när”Svennis” kyligt satt kvar på tränarbänken med ett belåtet leende när det avgörande målet kom i den 89:e minuten. 

Men hur skulle du känna dig om du, minst en gång i veckan, under 20 års tid får samma fråga om och om igen från olika headhunters/rekryterare?

Sven Göran Erikssons första tränaruppdrag var som assisterande tränare till Tord Grip i Degerfors IF. När Tord Grip blev assisterande tränare i landslaget 1977 tog Eriksson över huvudansvaret. Han blev uppmärksammad av IFK Göteborgs ledning som engagerade honom som tränare.  Han lotsade IFK till de lyckosamma åren och klubben gick till semifinal och final i UEFA-cupen – då  började agenterna höra av sig. 

Där och då började resan ut i världen och samtalen som inleddes med Signore Eriksson eller Mr Eriksson. 

Han har genom alla år blivit omskriven i media och  för det mesta hyllad,  men även sågad. Han valde sitt yrke men visste givetvis inte vilken uppmärksamhet hans vägval skulle skapa. Under många år var han den tränare i världen som det skrevs mest om och som flest agenter ringde till. 

Jobbigt många gånger

- Klart det har varit jobbigt många gånger att alltid bli kontaktad. Alla har det bästa erbjudandet och alla påstår att de har dom bästa kontakterna och att de känner alla inom fotbollsvärlden berättar han i intervjun och är väldigt öppen. 

-Jag har dock alltid svarat och försökt bemöta alla agenter med en vänlig ton. Jag är uppfostrad så och dessutom är jag från Värmland, vi är vänliga! Man måste bemöta sin nästa som man vill bli bemött själv, jag har alltid försökt leva upp till det, vara vänlig men bestämd när det behövs.

– Den enda gång det var lite lugnare var när jag var förbundskapten för Englands landslag i fem och ett halvt år, då hörde inga agenter av sig. De förstod att jag inte skulle byta bort det jobbet. Men så fort jag hade avgått började telefonen ringa igen. 

Har du aldrig skickat in ditt CV eller gett en hint till några av dina agenter om att höra sig för om ett tränarjobb?

Aldrig en anställningsintervju

– Jag har aldrig sökt ett jobb i hela mitt liv.  Alla mina uppdrag har tillkommit genom de resultat jag har uppnått. Jag har aldrig gått igenom några traditionella anställningsintervjuer, aldrig suttit ner och genomfört några tester eller blivit analyserad. 

- Det närmaste jag har kommit en intervju är att jag träffat ägaren eller ordföranden i klubben eller landslaget under en middag eller något annat sammanhang. Men egentligen handlade det då bara om att träffas för att prata om villkor och kontrakt.

Märkligt i Nigeria

– Den enda gången jag kan minnas att jag genomgått någon form som liknar en intervju var när jag blev tillfrågad om jobbet som Nigerias förbundskapten 2010 inför VM i Sydafrika.  

– Jag åkte ner i tron om att jag skulle träffa förbundets ordförande och att det egentligen bara var kontraktsformaliteter som vi skulle gå igenom. Men när jag kom fram var det flera tränare som hade fått samma inbjudan, bland annat Lars Lagerbäck. Jag blev väldigt överraskad, men fann mig ganska snabbt. 

– Efter ett tag blev jag inkallad i rummet med ordförande som deklarerade att de vill ha mig som tränare, men med förbehållet att min lön skulle delas upp i två delar. En del som jag fick in på mitt konto och en annan som skulle sättas in på ett annat konto i mitt namn. 

Där tackade jag nej på stående fot. Jag anade att något inte gick rätt till  

I fotbollsvärlden måste en agent ha licens via Uefa, men Att starta ett företag och skriva på sin hemsida att man är specialist på rekryteringoch headhunting kan vem som helst göra. Det finns ingen restriktion kring vad man får kalla sig och förmedla för budskap.  

Flera agenter vid samma värvning

Kan flera agenter förhandla under en anställningsprocess?

– Om du tar en bra tränare eller spelare i en ganska hög liga, då tror jag inte att dom har en agent utan att det är flera som sköter deras affär. En agent som representerar köparens klubb, den andra representerar den säljande klubben och så har tränaren minst en agent med sig vid förhandlingsbordet. 

- Alla dessa agenter eller ”förmedlare” som man nu valt att kalla yrket delar på kommissionen i slutändan. Den procentuella fördelningen på arvodet däremot är aldrig densamma, den förhandlar man om. 

Hans röst och hans sätt att måla upp tiden i Italien och England antyder att han tycker att all utveckling inom fotbollen inte har blivit bättre.

– Det var mycket lugnare förr. Idag är alla värvningar en enorm business. Har du förmånen att som agent ha en bra spelare, lever du ganska bra på det. Men tyvärr finns det idag en överetablering av agenter på marknaden och många kämpar och sliter då konkurrensen är stenhård. Det blir många skumraskaffärer där inte spelaren, tränaren eller klubben är i fokus. Istället är det agentens provision som är det viktigaste berättar Svennis.

– Inom fotbollen har det är hänt så oerhört mycket bara under de sista tio åren . När jag var i Manchester City hade vi en analytiker som granskade våra matcher och även tittade på kommande rekryteringar. Han hade total kontroll över all vår analysverksamhet.

City har hundra analytiker

– Idag har Manchester City minst hundra analytiker som jobbar med olika typer av analyser och scouting mm. Den delen har vuxit enormt. 

Hur mycket tjänar man som agent? Finns det något genomsnittligt arvode på internationell nivå?

– Det ändras med tiden och åren men jag gissar att agenterna tar 10 procent av försäljningssumman eller av spelarens lön.  

– Vissa agenter har en enorm makt idag. En agent kan i princip sparka en tränare på grund av att han inte vill ha den spelare som agenten föreslår. Har agenten bra kontakt med ägaren så kan han lyssna mer på agenten än på tränaren. På internationell nivå är det nästan alltid ägaren som bestämmer vilka tränare som skall köpas in. 

– Under alla mina rekryteringsprocesser har ägaren varit den som bestämt och den som jag eller min agent har förhandlat med. Med ett undantag!

Sven Göran berättar att under hans andra sejour som tränare i Benfica blev uppringd av Sampdorias ägare. Han övertalar ”Svennis” att de skulle träffas och han åker till Monaco. Där sitter ägaren tillsammans med Jan Luca Vialli och Roberto Mancini. Svennis beskriver ingående händelseförloppet och samtalet med att ägaren berättar om hur lite han kan om fotboll och en tränares roll. Han har lyssnat på Vialli och Mancini som hade tjatat och övertalat honom att träffa Sven Göran för att anställa honom som tränare. 

De åt lunch och pratade med varandra och efter två timmar skrev de på ett anställningsavtal.

Kontraktet skrevs på en servett

– Förmodligen har det skrivits utförliga anställningsavtal och jag tror inte att det har komponerats och undertecknats med en kulspetspenna på en servett som vi gjorde i Monaco.  Jag är nog ganska så ensam om det säger Sven Göran Eriksson. 

Hur är det med lönen, arvodet? Det är givetvis en av flera anledningar till att man väljer att byta jobb. Du har gjort det 18 gånger under din karriär, har det varit en del av anledningen?

– Under en lång tid i min karriär blev jag erbjuden så mycket pengar att jag tyckte det var mer än bra. Men sen när jag började mina uppdrag i Kina förväntades det att jag skulle förhandla. Det ligger i deras natur på något sätt att de nästan krävde att jag skulle komma med ett motbud för att de skulle bli nöjda. 

Men självklart har lönen spelat in men jag har aldrig tagit ett uppdrag bara på grund av ett högt arvode. Det har aldrig varit min drivkraft. 

En dag var ägarna borta

Vad är den konstigaste eller mest udda förmån du fått?

–Två engelsmän från Notts bodde i Bahrain. Dekontaktade mig via en agent och ville ha mig som tränare i klubben. Uppdraget var att ta laget från League Two till Premier League. Jag fick ett anbud att välja vad jag skulle arbeta med i klubben. Välj vilken post och titel du vill ha, berättade de. Tränare, president, klubbchef, välj själv.

– Min lön skulle jag få i aktier i klubben i London och på New York-börserna. Jag kollade upp allting med fotbollsförbundet och med andra instanser och allting så bra ut. Jag kunde göra vad jag ville och sköta klubben hur jag ville, det var ”min” klubb.  Jag hoppade på jobbet och startade. Men så en dag, efter några månader, var dom bara borta och inga pengar fanns kvar. 

- Där stod jag med Tord Grip, som var lite inblandad med en fotbollsklubb utan ägare. Vi gav bort klubben till en engelsman för att rädda klubben att gå i konkurs. 

Jag kunde ha tränat Maradona!

Finns det något tränarjobb som du ångrat att du inte tog?

– Inget direkt jag ångrar men nu när man ser tillbaka skulle jag kanske inte valt att ta förbundskaptensjobbet i Mexiko. Inte för själva jobbets skull, det öppnade upp för andra tränarjobb på andra kontinenter. 

- Det jag inte visste då var, att när man inte varit verksam i Europa på länge ses man inte längre som en topptränare. De riktigt fina jobbet i toppklubbarna uteblev efter det.

– Sen är det väl egentligen inget jag ångrar men jag kunde valt Barcelona istället för Roma 1984, då hade jag fått förmånen att träna Maradona. Eller så kunde jag valt Bayern Munchen istället för Sampdoria 1992. Men italiensk fotboll var bäst i världen under denna period så valet kändes ganska lätt just då. 

Ser du likheter med ditt yrke som tränare med en VD- roll inom näringslivet?

– Som i alla yrken måste du ha kontroll och insikt i alla delar inom ditt företag eller klubb. Du måste skapa dig ett eget ledarskap som går ut på att kommunicera och lyssna in alla i organisationen. Jag tror det är ganska så likartade roller.

Samma karaktär som vd

– Om du har en chefsposition eller är VD måste du veta vad du själv kan och vad du är bäst på. Detta ska du utnyttja och överlåta till din organisation överlåta andra delar som du inte behärskar lika bra. 

- De chefer/tränare som vill göra allt, som tror de klara av allt är inte långvariga på sina poster och resultaten uteblir nästan alltid. Delegera och var ärlig mot dig själv, då lyckas du bäst.

– En ledares roll handlar om att förmedla en väg framåt att få alla att dra åt samma håll. Jag tror att motivationens makt är viktig.

– Ta Jurgen Klopp som exempel. Han har i flera intervjuer sagt att han inte är en bra taktiker eller tränare för den delen heller. Men han kan motivera sina spelare och han är en fantastisk inspiratör, en ledare som får hela gruppen med sig. Se bara hur man kramar varandra och skrattar tillsammans efter varje match. Jag tror att det är 100 procent ärligt. Spelarna skulle nog dö för honom ute på planen och för sitt klubbmärke. Här har Klopp lyckats med att få alla att dra åt samma håll. Uppnår man det är det enkelt att vara ärlig med att avslöja sina brister. 

Behövs en stab med experter

Han vet att han har en stab med många hjälptränare och andra personer som är specialister på det han inte är bra på. Det gäller även för ledare på företag, att omge sig med personal som är experter.

– En annan stor ledare var Giovanni Trapattoni som jag hade mycket med att göra i Italien. Taktiskt sett var han inget geni alls. Men att motivera spelare var han mästare på. 

På måndagarna, när det var en vecka kvar till nästa match, började han redan på uppvärmningen att prata med killarna om att på söndag- då ska vi slå Milan. Då är det måndag, söndagen då matchen skulle spelas var långt borta. Han fortsatte hela veckan att mentalt gjuta in modet och tron på seger.

– Skillnaderna i att bli rekryterad som VD på ett stort företag är att du i regel får anpassa dig efter att du redan har en ledningsgrupp och stab som väntar på att få jobba med dig. Som tränare har du ditt eget folk som du tar med dig vid ett uppdrag. 

- Dessa personer känner du väl och ni är ett team. Då blir det mycket enklare att implementera nytt spelsystem och ta ut en ny färdriktning än att försöka förmå den gamla personalen att ändra sin syn. 

Hur tänker man som tränare när man vill rekrytera en spelare till sitt lag?

En bra människa viktigast

– Det är oerhört viktigt att du köper en bra spelare men ännu mer viktigare att du köper in en bra människa. Det låter lite som slavhandel när jag beskriver det hela men anpassa det till en anställning i ett företag så förstår man bättre. Fotboll är ett lagspel, speciellt när man köper de stora namnen. Individerna måste tänka på laget/företaget,. Alla måste passa in i strukturen. 

- Nyckelspelarna vet att de är lagets stjärnor. De ska leda laget framåt men det kan endast ske om jag som tränare får hela laget med mig och att vi spelar för varandra och inte var och en för sig själv.

– Jag har värvat hundratals spelare. Två gånger har jag misslyckats med mina värvningar. Zbigniew Boniek i Roma och Hulk i Kina. Jag rök ihop med bägge just för att de inte kunde anpassa sig för lagets bästa. I bägge fallen slutade det med att jag fick gå och de blev kvar. Det var det jag menade med att agenter och även spelare kan få en tränare sparkad om de har kontakter med klubbägaren. 

Agenter hör av sig fortfarande

Hur är det idag med anbud och telefonsamtal från agenter?

– Än idag hör agenter av sig. Nu senast var det några agenter från Asien som hörde av sig i januari med flera uppdrag och förslag. Men sen Coronan kom har det varit tyst. 

Så du är arbetslös! Är du inskriven på arbetsförmedlingen?

– Nej, det är jag inte! Jag har så jag klarar mig och väntar in ett bra förslag och anbud!

Fakta

Svennis samtliga 18 rekryteringar:

1977–1978 Degerfors

1979–1982 IFK Göteborg

1982–1984 Benfica

1984–1987 Roma

1987–1989 Fiorentina

1989–1992 Benfica

1992–1997 Sampdoria

1997–2001 Lazio

2001–2006 England (förbundskapten i landslaget)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang och a, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.