Tio lyckliga idrottstalanger får chansen!

SOK utökar stödprogrammet Topp och Talang med tio talanger.

- De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Totalt gav SOK drygt 60 miljoner under 2019 till de cirka 200 idrottare som ingår i programmet. 2015 var summan drygt 90 miljoner – allt finansierat av medel från SOK:s partners.

Flera träningspass genomfördes på Bosön vid uttagningarna till talangprogrammet.
Annons

Det är årets talangselektioner och förra säsongens resultat som ligger till grund för uttagningarna. Pandemin fick till följd att det stora urvalet av talanger för vinteridrottare bara genomfördes i begränsad omfattning under våren. I stället hölls den stora uttagningen i slutet av augusti på Bosön med de vinteridrottare som respektive förbund nominerat.

De avgör vilka som kommer med

Det är slutligen SOK:s sportsliga ledning – verksamhetschef Peter Reinebo samt sportcheferna Carina Skoog, Anders Wiggerud, Glenn Östh, Thomas Engdahl och Henrik Forsberg - som avgör vilka idrottare som får en plats i stödprogrammet.

Nya i Topp och Talang är nu längdåkarna Linn Svahn och Emma Ribom, alpinåkarna Sara Rask, Felix Monsén, Kristofer Jakobsen och Sara Hector, skicrossduon Alexandra Edebo och David Mobärg, puckelpistutövaren Albin Holmgren samt skidskytten Martin Ponsiluoma.

To lyckliga ungdomar som har kommit långt i sina respektive idrotter.

- Vi ger ett skräddarsytt och behovsprövat stöd till alla i Topp och Talang, berättar mediechefen Lars Markusson.

Totalt gav SOK drygt 60 miljoner under 2019 till de cirka 200 idrottare som ingår i programmet. 2015 var summan drygt 90 miljoner – allt finansierat av medel från SOK:s partners.

-  Vi får inga statliga medel för att finansiera Topp och Talang, betonas från SOK..

Fördelningen av resurser baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. SOK:s roll är tt kvalitetssäkra planer och stöd tillsammans med aktiv, tränare och förbund.

Idrottarna i Topp och Talang får också möjlighet att dra nytta av SOK:s olika resursteam med experter inom bland annat nutrition, prestationspsykologi, fysrådgivning, medicin samt utveckling (som prestationsanalys/motståndaranalys).

Av de tio finns tre kandidater som främst får stöd mot de närmaste vinterspelen i Peking 2022, nämligen Kristofer Jakobsen, Sara Hector och Alexandra Edebo. Övriga sju ingår i en långsiktig satsning som minst sträcker sig över OS i Italien 2026.

De lyckliga i Topp och Talang

SOK utökar Topp och Talang med tio vinteridrottare, här är de:

Linn Svahn, längd

Emma Ribom, längd

Sara Rask, alpint

Felix Monsén, alpint

Kristofer Jakobsen, alpint

Sara Hector, alpint

Alexandra Edebo, skicross

David Mobärg, skicross

Albin Holmgren, puckelpist

Martin Ponsiluoma, skidskytte

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu börjar Dejan Kulusevski se resultatet av att han etablerar sig inom elitfotbollen. Han har blivit uppvaktad av företag och har skrivit sitt första reklamkontrakt. Vitamin Well låter medddela att Dejan ska gör reklam för företaget produkter.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Luleå och Boden får en ny chans att arrangera SM-veckan vinter. Nu är alla formella beslut tagna och det är helt klart att det blir Luleå och Boden som tillsammans ska stå värd för SM-veckan vinter 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.