Tio lyckliga idrottstalanger får chansen!

SOK utökar stödprogrammet Topp och Talang med tio talanger.

- De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Totalt gav SOK drygt 60 miljoner under 2019 till de cirka 200 idrottare som ingår i programmet. 2015 var summan drygt 90 miljoner – allt finansierat av medel från SOK:s partners.

Flera träningspass genomfördes på Bosön vid uttagningarna till talangprogrammet.

Det är årets talangselektioner och förra säsongens resultat som ligger till grund för uttagningarna. Pandemin fick till följd att det stora urvalet av talanger för vinteridrottare bara genomfördes i begränsad omfattning under våren. I stället hölls den stora uttagningen i slutet av augusti på Bosön med de vinteridrottare som respektive förbund nominerat.

De avgör vilka som kommer med

Det är slutligen SOK:s sportsliga ledning – verksamhetschef Peter Reinebo samt sportcheferna Carina Skoog, Anders Wiggerud, Glenn Östh, Thomas Engdahl och Henrik Forsberg - som avgör vilka idrottare som får en plats i stödprogrammet.

Nya i Topp och Talang är nu längdåkarna Linn Svahn och Emma Ribom, alpinåkarna Sara Rask, Felix Monsén, Kristofer Jakobsen och Sara Hector, skicrossduon Alexandra Edebo och David Mobärg, puckelpistutövaren Albin Holmgren samt skidskytten Martin Ponsiluoma.

To lyckliga ungdomar som har kommit långt i sina respektive idrotter.

- Vi ger ett skräddarsytt och behovsprövat stöd till alla i Topp och Talang, berättar mediechefen Lars Markusson.

Totalt gav SOK drygt 60 miljoner under 2019 till de cirka 200 idrottare som ingår i programmet. 2015 var summan drygt 90 miljoner – allt finansierat av medel från SOK:s partners.

-  Vi får inga statliga medel för att finansiera Topp och Talang, betonas från SOK..

Fördelningen av resurser baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. SOK:s roll är tt kvalitetssäkra planer och stöd tillsammans med aktiv, tränare och förbund.

Idrottarna i Topp och Talang får också möjlighet att dra nytta av SOK:s olika resursteam med experter inom bland annat nutrition, prestationspsykologi, fysrådgivning, medicin samt utveckling (som prestationsanalys/motståndaranalys).

Av de tio finns tre kandidater som främst får stöd mot de närmaste vinterspelen i Peking 2022, nämligen Kristofer Jakobsen, Sara Hector och Alexandra Edebo. Övriga sju ingår i en långsiktig satsning som minst sträcker sig över OS i Italien 2026.

De lyckliga i Topp och Talang

SOK utökar Topp och Talang med tio vinteridrottare, här är de:

Linn Svahn, längd

Emma Ribom, längd

Sara Rask, alpint

Felix Monsén, alpint

Kristofer Jakobsen, alpint

Sara Hector, alpint

Alexandra Edebo, skicross

David Mobärg, skicross

Albin Holmgren, puckelpist

Martin Ponsiluoma, skidskytte

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.