Johan i ny roll som klubbdirektör

Modern teknik öppnar nya intäktsmöjligheter för svenskt föreningsliv. Pågående pandemi tvingar klubbar att tänka utanför ”boxen”. Senast att haka på är  Södertälje Basketbollklubb (SBBK), 24 SM-guld, 12 vardera, herrar och damer. Föreningen har  sedan flera år tillbaka uppmärksammats mycket för sitt arbete för jämlikhet, och mot segregation. I spetsen står tidigare hockeyprofilen Johan Strömwall, i dag Södertäljes klubbdirektör.

Johan Strömwall i sin karriär som ishockeyspelare i Luleå. Här gör han mål i en slutspelsmatch 1999 mot Leksand.

Lösenordet är digitala nätverk och appen Score,  ett  mobilt verktyg för kommunikation som i förlängningen ska ge föreningens klubbdirektör,  tidigare hockeyspelaren Johan Strömwall, SM-guld med Luleå 1996, en starkare balansräkning.

Tog hjälp av partnerapp

Idrottens Affärer har tidigare berättat om den nya teknikens intåg på idrottens arenor. Olika streamingtjänster har vuxit lavinartat i spåren av covid-19.  Score, digital exponering i mobilen årets alla dagar har utvecklats av företaget Never Offside, grundat 2014 av Christer Haglund, 55 år, med bakgrund i Stockholms-idrotten. 

Södertälje Basket har som många andra föreningar drabbats svårt av covid-19. Inkomsttunga ungdomsturneringar har skjutits på framtiden och senaste bokslutet lämnade ett minus på 796 000 kronor. Omsättningen, med Södertälje Arena som ägs av föreningen, låg på 30 miljoner.

Baktanken är att Score ska ge föreningen en tydligare och smidigare kommunikation med olika partners. Dessa får möjlighet att direkt visa upp sitt företag och lämna erbjudanden mot en viktig målgrupp; föreningens supporters. 

- Jag upplever att vi främst har saknat en snabb och smidig kommunikationsväg till våra partners och sponsorer. Gruppmail är opersonligt och drunknar gärna i flödet. En partnerapp med direkt kommunikation, med snygg grafik,  blir mer personlig och riktad, betonar Johan Strömwall.

- Den här appen har dessutom ett stort antal smarta funktioner. Exempelvis får våra partners sitt företag presenterat  något som kommer att höja värdet av vårt SBBK-närverk väsentligt.

Stort integrationsarbete

-  Jag tror att vi är den förening här i Södertälje som arbetar hårdast för integration, och har gjort så länge. Vi är en jämlik förening där 53 procent är flickor, berättar Johan Strömwall. 

Han bor i dag i Enhörna, är 56 år, och kom in i basketen via en tränarsejour i hockeyallsvenska Södertälje. Hans egen karriär på isen var minst sagt framgångsrik. VM--silver 1990 och 15 säsonger i Luleå Hockey, tröja nummer 12, är idag upphissad i Coop Arenas tak.  Han spelade också i Österrike med stor framgång.

 Han var tillbaka i Luleå som klubbdirektör 2003. Lockades sedan av tränarjobb i Italien och engagerades i Södertälje Sport som tränare, ett uppdrag  som han fick lämna efter två och en halv säsong. 

Nu är Johan tillbaka i hetluften, i Södertälje Basket är det alltid SM-guld som gäller, för såväl herrar som damer. Föreningen är som nämnts hyllad för sitt mångkulturella arbete med verksamhet över hela kommunen. I Södertälje är basket en naturlig väg in i det svenska samhället för ungdomar från ett otal nationer.

Företaget Never Offside har i dag avtal med ett 30-tal elitföreningar, främst fotboll och ishockey, men också innebandy och nu Södertälje i basket. Den ökade smittspridningen av covid-19 har dramatiskt försvårat arbetet på sponsorsidan.

Fotbollens försäljningsavdelningar, som nu jagar avtal inför 2021 år säsong, vittnar om en trög marknad. Företag kräver speciella klausuler, då missnöjet är stort över bristande exponering under 2020.

-Det talas dagligen om speciella covid-19-klausuler, att samarbetet förening-partner, baseras på vad som händer 2021. Det finns en ovilja att gå in i ett fullskaligt samarbete då ovissheten för närvarande är mycket stor, meddelar Christer Haglund.

Enligt Haglund, som själv vill beskriva sig som idrottsentreprenör, öppnar appen Score helt nya möjligheter och ökar mervärdet för föreningens partners. 

-Den traditionella hemsidan är överspelad som kommunikationsverktyg, det är mer en anslagstavla. Det är i mobilen du nätverkar, får erbjudanden och påminnelser och kommunicerar med föreningens sponsorer, menar Christer Haglund. 

Stark profil i Luleå

För Johan Strömwall har en cirkel slutits, även om han bytt arena. Han tog sina första skridskoskär på isar  där Scaniarinken i dag ligger, invigd 1970.  Sedan gick flyttlasset till Norrbotten och Johan växte ut till en av Luleå Hockeys mest profilstarka spelare med 1996 års SM-guld som höjdpunkt. Han spelade främst tillsammans med nuvarande Luleå-tränaren Thomas ”Bulan” Berglund och Robert Nordberg.

Luleå Hockey är förstås laget i hans hjärta, han följer också ryska KHL med sonen Malte i Sochi vid Svarta Havet. Den personliga formen håller han i gång med triathlon, simning, cykel och löpning och han har tävlat i klassikern Ironman på Hawaii.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.