Mannen bakom New Wave och Kosta Glasbruk

Kosta SK har startat marschen mot toppen i bordtennis. Laget ligger just nu i division 3 men planerna är mycket större än så. ”Om fem år vinner vi pingisligan och spelar i Champions League, det är jag övertygad om”, säger klubbchefen Lukas Rydén, 34, med elitmeriter från Falkenberg.  

Kosta SK ska bli ett nytt Åshöjdens BK – fast i bordtennis. I Åshöjdens BK var ”Blåbärskungen” den som styrde. I Kosta är det Torsten Jansson, ”Glaskungen”. koncernchef och vd för New Wave Group, med 2 200 anställda.  Miljardären Jansson, 58, är pingisentusiast och gammal lirare. ”Division 3-klass som bäst”.

Son 19-åring började han trycka upp klubbnamn på T-tröjor till idrottsklubbar hemma i föräldrarhemmets. Det var inledningen till koncernen New Wave Group, i dag med 2 200 anställda

O SM-guld och Champions League är faktiskt tanken. 

- Ja, så är det. Det kommer att kosta men jag är beredd, säger Torsten som också sponsrar Växjös damfotboll med ett sexsiffrigt belopp till och med 2021.

Får bygga ny hall

Hittills har Jansson satsat ett sexsiffrigt belopp på bordtennisen men är beredd att öppna plånboken så det räcker till målet om SM-guld och Champions League. Klubben ska växa på bredden och höjden. Apropå höjden säger Rydén att SM-guld om fem år också gäller för damerna. Säsongen har börjat bra. Herrlaget leder sin serie liksom damerna i division 2. Några nya matcher spelas inte förrän 12 – 13 december på grund av covid-19.

Resurserna finns. NWG finns i 20-talet länder, USA är största marknaden, är börsnoterat, och har tillgångar på nästan 6 miljarder kronor. Nettoomsättningen under årets första nio månader var 4,2 miljarder. Soliditeten 49 procent. Ni ser, pengarna är inget problem. 

O Varför satsar du på bordtennis?

- Jag har spelat själv. Nu håller jag på att försöka gå ner i vikt igen och ska träna och spela mera. Jag gillar pingis men satsningen beror också på att ungdomarna i Kosta ska ha någonting att göra och få förebilder. Det finns en ungdomsgård som bara är öppen 1,5 timmar i veckan, säger Torsten.

Nu finns det 20-talet ungdomar som spelar i den gula villan som rymmer fem bord. Klubben har också ett B-lag i division 5 och ett nystartat damlag. Nu är det trångt i lokalen.

- Vi ska bygga en ny hall, lovar Torsten Jansson.

Så började det

Lukas Rydén, Växjöbo, är anställd till 40 procent av Kosta SK, resten av tiden som säljare av sportkläder på Craft, som NWG äger. Malte Möregårdh, 23, är också kontrakterad av Kosta SK. Malte är svensk mästare i Eslöv och storebror till jättelöftet Truls, 18, som vid 17 års ålder fick proffskontrakt i Japan. Det var då Truls svarade så här på frågan om proffslivet var bra betalt:

- Ja, det är i alla fall bättre än att sommarjobba i Eslöv.

Det var Malte som tog kontakt med Torsten Jansson om pingissatsningen och på den vägen är det. Malte är tränare i mästarlaget Eslöv och personlig tränare för lillebror. Truls tvingades operera höger knä i oktober och blir borta från spel i tre månader. Bröderna är från Hovmantorp, 25 minuters bilresa från Kosta. Förutom spel i Kosta spelar Malte också i den danska ligan.

 Kosta inledde marschen mot toppen förra säsongen genom att enkelt vinna division 4. Inför den här säsongen har meriterade Andreas Törnkvist, senast i Helsingborgklubben BTK Rekord, värvats. Törnkvist blev känd som den sista att besegra J-O Waldner i seriespel. Kosta SK får inga problem att vinna serien. Laget med Malte, Rydén och Törnkvist skulle nog hålla i Pingisligan. 

O Torsten, ska målet uppnås om att vinna SM-guld får du väl slanta upp och köpa Truls Möregårdh?

- Kanske det, skrockar han i telefonen. Det lät nästan som ett löfte.

Nu är han ensam sponsor men hoppas att fler ska ansluta sig.

Klubbchefen Rydén tvivlar inte på att Torsten Jansson ställer upp.

- Han är väldigt engagerad. Men vi har också eldsjälar i klubben som varit med genom åren. De är guld värda, säger Lukas.

Torsten Janssons framgångssaga

Nu får vi se om pingisen i Kosta kan bli en framgångssaga som Torsten Jansson själv är. Vid 19 års ålder började han trycka upp klubbnamn på T-tröjor till idrottsklubbar hemma i föräldrarhemmets källare i Dingle mellan Uddevalla och Strömstad i Bohuslän. Det var starten till det som idag är New Wave Group. Koncernen har tre rörelsesegment: Företag, Sport & Fritid och Gåvor  & Heminredning. Ibland har rubrikerna varit stora om honom. Inte minst när han 2005 köpte det världsberömda glasbruket Kosta Boda Orrefors, i drift sedan 1742. Lönsamheten var dålig. Jansson tvingades avskeda personal. Av den tidens 600 anställda finns idag i Kosta Boda 150.

 Med det spektakulära hotellbygget Kosta Boda Art Hotel, invigt 2009, byggt i glas och sten med 5 swimmingpooler, en gnistrande juvel i koncernen, skapades nya rubriker. Samma år gifte han sig med förra statsrådet (S) Ulrika Messing, 52. Då blev det nya rubriker...

Vågen visade Error

Ulrika jobbar inom företaget men än har inte Torsten fått henne till pingisbordet. Det bor färre än 1 000 personer i Kosta, fem mil från Växjö. Räknat med glasbruket, hotellet och presentaffären avlönar NWG 330 personer i Kosta.

Hans vikt har också skapat rubriker. När vågen visade 150 kilo och sedan Error vaknade affärsmannen på allvar. Skrev 2012 boken ”Från fet till atlet – Kan jag så kan alla” och gick ned till 95 kilo på ett år. Färre resor, en ny diet och motion låg bakom viktnedgången. Plus att strama åt det goda livet. Nu ska en ny viktgenomgång genomföras säger han i telefonen.

Framgångssagan innehåller tre meningar : 

1. Först och främst: Hårt arbete.

2. Omge dig med rätt människor.

3. Långsiktiga mål och tålamod. Saker tar tid.

Men du Torsten, om fem år ska ni vara svenska mästare...

FOTNOT: Åshöjdens BK är ett fiktivt fotbollslag som gick från gärdsgårdsserien till allsvenskt kval. Boken skrevs av Max Lundgren. Åshöjdens BK blev också tv-serie.

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.