Skaparen av VM-festen är död

Det finns ett svenskt idrottsevenemang som hyllas med jämna mellanrum. Friidrotts-VM i Göteborg 1995. Unikt i alla avseenden. Tidernas idrottsfest med fyllda läktare, och fantastiska prestationer i bästa tänkbara väder.

Han som såg till att Sverige fick ett av världens största idrottsevenemang stockholmaren Ulf Ekelund är död.

På torsdagen avled han , i en ålder av77 år, bekräftar hans make, Lajos Nagy, för Aftonbladet

.

Ulf Ekelund var en fixare och hade ett mycket stort kontaktnät, och inte bara inom idrotten. Han var VD i Svenska Friidrottsförbundet 1991 - 1996  och även generalsekreterare för VM.

Helt ideellt arrangerade han också tillsammans med Lars Edihn och genomförde Sveriges största årliga välgörenhetsgala Barnbygalan

Ulf Ekelund hade mycket nytta av sina stora språkkunskaper. Han behärskade engelska, franska, italienska, svenska och tyska.

För en månad sedan skrev Ekelund själv på Facebook att han drabbats av cancer och att han inte hade lång tid kvar att leva.

”Helgen har jag ägnat åt idrott och inte minst åt EM i friidrott som ser ut att bli mitt sista då jag i förrgår fick beskedet att jag har ’väldigt många metastaser av malignt melanom i hjärnan’ och att det är obotligt och förloppet förväntas gå snabbt och att jag har kort tid kvar”, skrev han.

För Sportbladet berättade han om hur tankarna hade gått.

– Jag ville själv berätta istället för att det blir en massa surr, det är bättre att det kommer från pudelns kärna. Jag ville inte att det skulle bli sentimentalt utan att det skulle vara sakligt. Jag har också naturligtvis ringt mina nära och kära, förklarade Ulf Ekelund då

Livskamraten Lajos Nagy. Säger till Aftonbladet:

– Det är förfärligt. Även om jag visste att cancern hade spritt sig så får man den här chocken när han går bort. Cancern var naturligtvis bidragande, men han ramlade och bröt lårbenshalsen och sedan fick han en väldigt svår lunginflammation. Trots att man vet hur det ska gå och tror att man är förberedd så är man inte det 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.