Skaparen av VM-festen är död

Det finns ett svenskt idrottsevenemang som hyllas med jämna mellanrum. Friidrotts-VM i Göteborg 1995. Unikt i alla avseenden. Tidernas idrottsfest med fyllda läktare, och fantastiska prestationer i bästa tänkbara väder.

Han som såg till att Sverige fick ett av världens största idrottsevenemang stockholmaren Ulf Ekelund är död.

På torsdagen avled han , i en ålder av77 år, bekräftar hans make, Lajos Nagy, för Aftonbladet

Annons

.

Ulf Ekelund var en fixare och hade ett mycket stort kontaktnät, och inte bara inom idrotten. Han var VD i Svenska Friidrottsförbundet 1991 - 1996  och även generalsekreterare för VM.

Helt ideellt arrangerade han också tillsammans med Lars Edihn och genomförde Sveriges största årliga välgörenhetsgala Barnbygalan

Ulf Ekelund hade mycket nytta av sina stora språkkunskaper. Han behärskade engelska, franska, italienska, svenska och tyska.

För en månad sedan skrev Ekelund själv på Facebook att han drabbats av cancer och att han inte hade lång tid kvar att leva.

”Helgen har jag ägnat åt idrott och inte minst åt EM i friidrott som ser ut att bli mitt sista då jag i förrgår fick beskedet att jag har ’väldigt många metastaser av malignt melanom i hjärnan’ och att det är obotligt och förloppet förväntas gå snabbt och att jag har kort tid kvar”, skrev han.

För Sportbladet berättade han om hur tankarna hade gått.

– Jag ville själv berätta istället för att det blir en massa surr, det är bättre att det kommer från pudelns kärna. Jag ville inte att det skulle bli sentimentalt utan att det skulle vara sakligt. Jag har också naturligtvis ringt mina nära och kära, förklarade Ulf Ekelund då

Livskamraten Lajos Nagy. Säger till Aftonbladet:

– Det är förfärligt. Även om jag visste att cancern hade spritt sig så får man den här chocken när han går bort. Cancern var naturligtvis bidragande, men han ramlade och bröt lårbenshalsen och sedan fick han en väldigt svår lunginflammation. Trots att man vet hur det ska gå och tror att man är förberedd så är man inte det 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.